Mooie fietsgebieden in Frankrijk

In de loop der jaren heb ik in heel Frankrijk prachtige fietstochten gemaakt die varieerden van 20 tot bijna 100 kilometer. Maar wat zijn nu mooie fietsgebieden in Frankrijk? Lees verder of luister naar de podcast en laat mij het verhaal aan jou vertellen!

mooie fietsgebieden in Frankrijk

Tips voor mooie fietsgebieden in Frankrijk

Als ik met iemand over mijn ervaringen in Frankrijk zit te kletsen dan komt steevast het onderwerp fietsen aan de orde. Zo ook toen ik een tijdje geleden iemand sprak bij mijn fietsenmaker. Hij had gehoord dat ik regelmatig in Frankrijk kom en vroeg meteen wat mooie fietsgebieden in Frankrijk zijn. Hij ging altijd naar Oostenrijk maar wilde samen met zijn vrouw wel eens in Frankrijk gaan fietsen maar hij had geen flauw idee waar.

Ik hoefde niet lang na te denken en vertelde hem het prachtige verhaal over mijn meest legendarische fietstocht van bijna 80 kilometer rond het Étang du Vaccarès in de Camargue. Het was een schitterende ervaring op een bloedhete dag. Vanuit het leuke dorp Saintes-Maries-de-la-Mer fietste ik op mijn mountainbike rond het prachtige meer met flamingo’s en talloze andere vogels.

Tegen de schemering reed ik samen met Marian terug richting het dorp maar ik trapte mijn derailleur op een zandpad kapot waardoor ik niet meer kon schakelen en alleen in de lichtste versnelling verder kon. Mijn benen draaiden als een idioot rond omdat wij wilden ontsnappen aan enorme wolken met muggen die ons als lekker hapje zagen.

Hoe het afliep lees je binnenkort in mijn boek 'Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk'. Ben je Premiumlid of VIPlid? Dan kun je het nu al lezen in 26 dagen Frankrijk Binnendoor. Je kunt je hier aanmelden als Premium of VIPlid.

Gebieden in Frankrijk om vlak te fietsen

Fietsgebieden in Frankrijk

Als je relaxed wilt fietsen tijdens je vakantie en niet wilt klimmen dan zijn dit de fietsgebieden waar je volop kunt genieten:

  • De vallei van de Loire tussen Nevers en Nantes heeft in het dal van de rivier een route van 900 kilometer die uit verschillende etappes bestaat.
  • Langs de Atlantische kust van Charente-Maritime, de Gironde en Les Landes vind je prachtige vlakke fietsroutes. 
  • De eilanden Île de Ré en Île d’Oléron zijn ook ideaal om te fietsen.
  • Omgeving Bassin d'Arcachon, Gironde en Landes
  • De jaagpaden van het Canal du Midi in Zuid-Frankrijk *)

*) Recent hoorde ik van een fietser die niet te spreken was over de kwaliteit van de fietspaden langs het Canal du Midi. Ik ben er zelf regelmatig geweest en je moet er geen strak geasfalteerde fietspaden over het hele traject verwachten. Er zijn wel stukken maar meestal ga je over het smalle jaagpad langs het kanaal. Ik vind dat altijd leuk en neem de hobbels en bobbels op de koop toe. Het hoort toch een beetje bij het avontuur?

Fietsgebieden in Frankrijk met heuvels en 'bergjes'

Fietsen in heuvelachtig gebied in Frankrijk

Ga je een heuvel of glooiend landschap niet uit de weg dan kun je ook in Le Grand-Est, de Bourgogne en in Noord-Frankrijk terecht. Maar Bretagne en Normandië zijn eveneens prachtige streken om te fietsen. Ten zuiden van het Bourg-en-Bresse heb je het departement Ain en dat is ook een fraai gebied om te fietsen met veel meren en heel vogelrijk. Over het algemeen is het er vlak met af en toe een flinke heuvel.

Ik heb in 2018 drie weken lang gefietst in het noorden van Finistère in het Pays de Léon. Samen met Marian heb ik prachtige tochten gemaakt in de omgeving van Roscof en Carantec. Maar ook daar moet je een klimmetje niet uit de weg gaan. Bij Roscoff begint trouwens de Véloroute La Vélodyssee die tot de Pyreneeën gaat.

Ook de Drôme, Provence, Côte-d'Azur en de Languedoc-Roussillon hebben een gevarieerd landschap. Zoek je wat meer avontuur? Dan zijn de kalksteenplateaus van de Cevennen een goed idee. Buiten het hoogseizoen is het er heel rustig en omdat je op een behoorlijke hoogte op een plateau fiets is het er redelijk vlak.

Bergen en touretappes

In de Alpen, Pyreneeën en het Centraal Massief kun je terecht als je een ervaren fietser bent en een goede conditie hebt. Met een e-bike kun je er ook trouwens ook prima uit de voeten. Zelf vind ik de Dordogne en Lot fantastisch om te fietsen met een e-bike.

Als je wielrenner bent dan zijn natuurlijk de routes die de etappes van de Tour de France volgen een aanrader. Denk dan bijvoorbeeld aan de Mont Ventoux, Galibier, Alpe-d'Huez, Aspin, Tourmalet en andere beroemde bergetappes. Het lijkt mij altijd nog leuk om met mijn e-mountainbike de Mont Ventoux op te fietsen. Ik heb nog geen flauw idee hoe dat gaat uitpakken maar als je het niet probeert zul je er ook nooit achter komen.

Véloroute en Voie Verte

Fietsgebieden in Frankrijk

Er zijn trouwens in Frankrijk, naast de fietsvriendelijke Voie Vertes, ook zogenaamde Véloroutes. Dat zijn bewegwijzerde fietsroutes die over het algemeen een verbinding vormen tussen grote plaatsen en verschillende regio’s. Deze Véloroutes zijn meestal alleen voor fietsers toegankelijk en dus veilig. Je fietst dan door prachtige natuur en komt langs historische en culturele plekken. Omdat het verbindingen zijn, fiets je van A naar B. Het zijn dus geen fietsrondjes. Mooie voorbeelden van een véloroute zijn:

  •  La Loire à Vélo: van de grond van de Loire tot de monding bij Saint-Nazaire
  •  La Vélodysee: van Roscoff in Bretagne tot Hendaye in Frans Baskenland) 
  • en de Via Rhona: van het meer van Genève tot aan Marseille.

Op de website francevelotourisme.com vind je meer informatie over de Véloroutes in Frankrijk.

Handig voor een fietsvakantie

In het boek 'Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk' staan veel tips voor een fietsvakantie in Frankrijk. Er zijn zelfs diverse hoofdstukken met compleet beschreven fietsroutes. Je kunt bij de eersten horen die in een exclusieve voorverkoop het boek binnenkort al kunnen bestellen. Je leest er hier alles over.

%d bloggers liken dit: