Wandelen en fietsen in de Franse wijngaarden

Wandelen en fietsen in de Franse wijngaarden is een super idee! In dit blog geef ik je mijn persoonlijke tips. Lees verder...

Wandelen en fietsen in de Franse wijngaarden

Actief in de wijngaarden van Frankrijk.

Als ik in Frankrijk ben dan wil ik wel wat zien en meemaken. Wandelen en fietsen zijn dan ook de beste manieren om veel te ontdekken en te zien van de omgeving.

Één van de leukste dingen om te doen vind ik het wandelen en fietsen in de Franse wijngaarden. Mag dat? Jazeker, tenminste ik heb nog nooit ergens een bordje in een Franse wijngaard gezien met verboden om te wandelen of te fietsen en ik heb al heel wat wijngaarden in Frankrijk gezien. Sterker nog er zijn vaak mooie wandelroutes uitgezet en soms zelfs speciale mountainbike- of fietsroutes.

Waar kun je fietsen en wandelen in een Franse wijngaard?

Waar kun je fietsen en wandelen in een Franse wijngaard?

In de meeste wijngaarden kun je dus fantastisch wandelen en als je een helling niet uit de weg gaat kun je er ook fietsen. Je mag er zelfs dwars doorheen wandelen en fietsen over de onverharde paden. Met een mountainbike een prachtige ervaring maar ook met een fiets of een e-bike kan het. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms flink moet klimmen en dat de paden vol met stenen liggen.

De wijngaarden in het noorden van de Bourgogne, bij Chablis, ken ik bijvoorbeeld op mijn duimpje. Deze liggen ook op maar circa 500 kilometer van Maastricht en zijn dus een prima bestemming voor een lang weekend of een paar dagen er tussenuit. Zelf heb ik er met mijn e-mountainbike al veel mooie tochten gemaakt.

Je kunt in Chablis trouwens ook elektrische fietsen huren inclusief gps-routes langs wijndomeinen. Lees dit blog maar eens.

Ook in de Loirestreek kun je prachtige fietstochten maken in de wijngaarden bij Bourgueil, Saumur, Chinon, de omgeving van Tours en bij Cheverny. (tip: er is een lezersreis naar de Loire).

Meer stroomopwaarts langs de Loire vind je veel wijngaarden in de omgeving van het beroemde wijndorp Sancerre dat boven op een heuvel ligt. Ook hier kun je mooie fietstochten maken.

Als je de Loire stroomafwaarts volgt dan kun je tussen Angers en Nantes heerlijk fietsen en wandelen bij de wijngaarden in de buurt van Savennières en de Muscadetstreek.

Om het mooiste van de kastelen van de Loire en de wijngaarden van de Loire te ontdekken is mijn speciale lezersreis naar de Loire een aanrader. Je komt dan van Blois tot aan de monding van de Loire het beste heel veel wijndorpen en kastelen tegen om historie, actief en genieten te combineren.

Franse wijngaarden die dichtbij liggen.

Franse wijngaarden die dichtbij liggen.

Dichterbij huis vind je wijngaarden in de Champagnestreek rond Reims. Heuvelachtig maar prima om te fietsen en te wandelen.

Ook mooi zijn de wijngebieden in de Elzas. De omgeving van het schilderachtige Colmar en de wijndorpen bij Riquewihr zijn echte aanraders. Met de speciale lezersreis "Dwars door Elzas & Lotharingen" ontdek je trouwens het mooiste van deze streek.

Als je afzakt richting de Vogezen en Jura dan zijn de Franse wijngaarden bij Arbois een aanrader. Hier combineer je de fraaie natuur van de Jura met bijzondere wijnen zoals bijvoorbeeld de Vin Jaune. De strogele wijn die specifiek is voor deze streek. Deze wijn wordt op een speciale manier gemaakt die wel wat wegheeft van sherry. De smaak is heel expressief.

Sinds de nieuwe regio-indeling behoort Arbois tot de regio Bourgogne-Franche-Comté. En aan de andere kant van de snelweg vind je de beroemde wijnstreken van de Côte-d'Or tussen Dijon en grofweg Mâcon.

Een groot deel van de wereldberoemde Côte-d'Or is vlak maar er zijn ook wijngaarden die tegen de heuvels en de uitlopers van de Morvan liggen. Hier kun je je het zo lastig maken als je zelf wilt. Een aanrader is om de bewegwijzerde fietsroutes te volgen bij Beaune. Je komt dan door alle beroemde wijndorpen van deze streek.

Bij Mâcon en ten zuiden van deze stad liggen de wijngebieden van de Mâconnais. Ik maakte er eens een bijzondere wandeling bij het wijndorp Solutré-Pouilly die eindigde met een toplunch bovenop de Roche de Solutré.

Wat meer naar het zuiden kom je dan bij de wijngaarden van de Beaujolais. Deze omgeving is heuvelachtig maar heerlijk om te fietsen. Met een e-bike kun je hier ook prachtige tochten maken. Er worden ook steeds meer routes uitgezet. Dus loop gewoon een lokaal office du tourisme binnen voor de laatste tips.

De Franse wijnstreken richting het zuiden

De Franse wijnstreken richting het zuiden

Ook bij Bordeaux in de Medocstreek vind je veel wijngaarden om te wandelen of te fietsen. Langs de Garonne bij Loupiac en Caddillac en aan de andere kant van de rivier bij het wereldberoemde Sauternes kun je ook actief in de wijngaarden zijn. In de Medoc en bij Sauternes zijn de wijngaarden redelijk vlak dus ideaal voor fietstochten als je niet van heuvels en klimmen houdt. Aan de andere kant van de Garonne is het gebied heuvelachtiger.

Ook de zogenaamde Entre-Deux-Mers en de Dordogne hebben veel wijngaarden. Vooral tussen Bergerac en Bordeaux kun je heerlijk wandelen en fietsen. Ook bij de vallei van de Lot en bij Cahors vind je mooie wijngaarden waar je lekker actief kunt genieten van de mooie omgeving.

Nog verder naar het zuiden kom je bij de wijngaarden van de Languedoc en Roussillon. Richting de Pyreneeën wordt het heuvel- en bergachtig en zijn er prachtige wandelingen te maken. Ga je fietsen? Dan is een goede conditie wel vereist maar met een e-bike kom je ook een heel eind.

In de Minervois zijn de wijngebieden redelijk vlak en elders in de Languedoc en langs de Middellandse Zee is altijd wel een Franse wijngaard te vinden om te genieten van de het mooie weer tijdens een wandeling of fietstocht.

De wijnstreken in het Rhône-dal zijn vooral geschikt om te wandelen en voor stoere mountainbikers. Je vindt er misschien wel de oudste wijngaarden van Frankrijk en langs beide de oevers van de rivier vind je een wijngebied dat bijna 200 kilometer lang is. Maar houd er rekening mee dat de wijngaarden soms behoorlijk steil zijn. Er zijn wijngaarden die zo steil zijn dat deze niet machinaal bewerkt kunnen worden.

Tenslotte zijn er nog de Franse wijngaarden van de Provence, Drôme en aan de Côte-d'Azur. Zelf bewaar ik mooie herinneringen aan wandelingen in de ruige Dentelles de Montrimail. Lees mijn verhaal maar eens in het eBook Routes des Grandes Alpes.

Nog wat tips en handige links

Nog wat tips en handige links

Ga ook op avontuur in Frankrijk en ontdek net als ik de Franse wijngaarden

Wil jij ook op avontuur in Frankrijk en de mooiste plekjes ontdekken?

Als je Premiumlid van Frankrijk Binnendoor wordt kun je al mijn eBooks boordevol tips gratis downloaden. Je hebt dan ook onbeperkt toegang tot compleet beschreven reisverhalen zoals 4100 km dwars door Frankrijk26 dagen Frankrijk Binnendoor en Leef een week als Parijzenaar.