De Roche de Solutré ligt ten zuiden van Mâcon, niet ver van de Autoroute du Soleil. Ik wilde persé bovenop deze historische plek lunchen. Hoe ik dat deed? Dat lees je in deze tip en kun je horen in de bijbehorende podcast. Vlakbij de Roche du Solutré ligt in Pouilly-Fuissé een leuk hotel. Dus misschien iets voor een tussenstop op weg naar Zuid-Frankrijk?
Een droom die uitkwam: Toplunch op de Roche de Solutré
Een paar jaar geleden verbleef ik een een paar nachten in een bijzondere chambre d’hôte die boven de wijngaarden van Solutré – Pouilly lag met een fenomenaal uitzicht op de Roche de Solutré.
Solutré-Pouilly is een dorpje in het département Saône-et-Loire en als je via de Autoroute du Soleil naar het zuiden van Frankrijk rijdt ligt het na Mâcon “rechts van de snelweg”. Dit kleine wijndorp met een grote naam ligt in het wijngebied van de Mâconnais waar de appellation Pouilly-Fuissé vandaan komt.
De Pouilly-Fuissé is een witte wijn van de Chardonnay druif waarvan de kwaliteit sterk uiteen kan lopen. Meestal wordt deze wijn op houten fusten gelagerd waardoor deze een rijke volle smaak krijgt.
Dit wijngebied ten zuiden van Mâcon leent zich voortreffelijk voor fietstochten langs de wijndorpjes en door de wijngaarden. Het is er wel heuvelachtig dus daar moet je wel rekening mee houden. Met een e-bike wordt het er extra genieten! Deze streek is trouwens ook een prima bestemming voor mooie wandelingen door de prachtige omgeving en de wijngaarden.
Een chambre d’hôte die er helaas niet meer is
De twee Nederlandse eigenaren van de chambre-d’hôte vertelden dat ze bij toeval op deze bijzondere plek waren gestoten. Ze hadden al vele locaties in Frankrijk bezocht, maar hier, op deze plek, moest en zou hun chambre d’hôte komen.
Beiden lieten hun jobs in Nederland schieten om hun oorspronkelijke horeca ervaring op deze bijzondere plek in de praktijk te brengen. Na 6 maanden verbouwen, opknappen, schilderen en inrichten maakten ze van hun chambre d’hôte een comfortabele verblijfplaats. Een soort Ik Vetrek dus maar dan wel heel succesvol.
Qua ligging boven de wijngaarden en het prachtige uitzicht vanaf het terras was het een unieke plek die ik prima als uitvalsbasis kon gebruiken voor mooie ontdekkingstochten te voet, met de fiets of de auto. Ook was het er heerlijk om een paar dagen lekker helemaal niets te doen en tot rust te komen.
De omgeving van Pouilly-Fuissé ten zuiden van Mâcon
De omgeving van Pouilly-Fuissé leent zich trouwens voortreffelijk om een paar dagen op wijnjacht te gaan, en dan niet alleen naar de Pouilly-Fuissé wijnen, maar bijvoorbeeld in het najaar ook in de Beaujolaisstreek die iets ten zuiden van Solutré bij het plaatsje St. Verand begint.
Vanaf het terras van de Chambre d’Hôte had ik een magistraal uitzicht op de berg waar ik zo graag een keer bovenop zou willen staan, net zoals de jagers in de prehistorie die er hun wild over de rand jaagden om zo aan voedsel te komen.
De Roche de Solutré had voor mij iets magisch. Het ontstond toen ik ooit een tv programma bekeek waarin een Belgische journalist de Roche de Solutré beklom en bovenop uit zijn rugzak een heerlijke lunch toverde. Dat leek mij zo fantastisch dat het idee mij niet meer los liet. En dit moest mijn moment worden 🙂
Helaas is de chambre d’hôte er niet meer en zijn de eigenaren naar Spanje vertrokken. Maar de schitterende omgeving èn de Roche de Solutré zijn er uiteraard nog wel!
Op naar de top van de Roche de Solutré
Mijn plan was om door de wijngaarden van Pouilly te wandelen en de Roche de Solutré te beklimmen.
Eenmaal boven zou ik dan samen met Marian genieten van een prachtig uitzicht met natuurlijk een lunch op de top!
De Roche de Solutré kreeg in Frankrijk landelijke bekendheid toen de voormalige Franse president Mitterand besloot om elk jaar op pinksterochtend naar boven te wandelen. Tot grote ergernis van de lokale bevolking werd dan alles in de omgeving afgezet om mijnheer de president in alle rust veilig naar boven te laten klauteren.
Wil je deze wandeling ook maken? Dan kun je met de auto onder de Roche de Solutré parkeren. Er is ook een museum over de historie van deze bijzondere plek. Vandaar volg je het pad dat duidelijk staat aangegeven. Het is redelijk goed begaanbaar, maar een paar goede wandelschoenen zijn wel aan te raden.
In mijn rugzak had ik water voor onderweg, een paar wijnglazen, een gekoelde fles Pouilly Fuissé, een stokbrood, paté en wat Franse kaas. Nu alleen nog even naar boven klimmen 🙂
Tijd voor mijn ultieme lunch op topniveau!
De Roche de Solutré is 495 meter hoog. In 1866 werd aan de voet van de rots een opgraving gedaan en kwamen prehistorische vondsten boven de grond. Deze bestonden uit allerlei gebruiksvoorwerpen en beenderen van dieren. Het idee bestaat nu dat de rots als offerplaats heeft gefungeerd.
Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat de prehistorische mens het wild van de lage kant van de rots omhoog joeg om het vervolgens over de rand in de afgrond te laten storten. Een aparte manier van jagen dus. De vorm van de rots leende zich daar in elk geval prima voor.
Na een goede 45 minuten over een smal pad stond ik bovenop. Samen met Marian stond ik op de grote rotsblokken en genoot van het uitzicht. Ver onder ons bewogen een stel koeien als witte stipjes.
Je hebt boven op de Roch de Solutré een prachtig 360 graden uitzicht op de omgeving en de wijngaarden. Verderop zie je de Roche de Vergisson liggen. Bijna met dezelfde vorm als de Solutré maar veel minder bekend. Rechts ligt ook het dorp Vergisson, links kijk je richting de Beaujolais en zie je de uitgestrekte wijngaarden liggen.
Ik liet de warme wind over mijn gezicht strijken en probeerde mij voor te stellen wat President Mitterand toch telkens hier naar toe trok. Nog imposanter wordt het als je je probeert voor te stellen hoe in de prehistorie de jagers er hun prooi over de rand joegen om aan hun eten te komen.
En dan nu de “Top Lunch”
Ik kende deze problemen gelukkig niet en open mijn rugzak waar de geur van de Rustique Camembert op een overweldigende wijze mijn neus prikkelt.
Deze kaas uit Normandië kun je praktisch overal in Frankrijk kopen en heeft een heerlijke krachtige smaak. De geur is heel sterk. Aluminiumfolie doet dan ook wonderen als je dit kaasje in de koelkast bewaard. Maar zelfs dan ruik je de kaas nog. Samen met Marian, een stuk stokbrood, paté, de kaas èn een goed glas gekoelde Pouilly-Fuissé werd het letterlijk en figuurlijk een TopLunch!
Marian, pain, fromage et du vin….. meer had ik op deze plek niet nodig om gelukkig te zijn. Een lang gekoesterde wens van mij was uitgekomen.
Na de lunch koos ik een korte route naar beneden om weer bij het museum uit te komen. Je loopt dan terug niet via dezelfde weg wandelt dan helemaal het schuine stuk van de Roche de Solutré af tot je in het dorpje Solutré-Pouilly komt.
Hier kun je in het plaatselijke restaurant van een smakelijk lunch genieten als je niet mijn voorbeeld van een echte “toplunch” bovenop de Roche du Solutré wilt volgen.
Tip: overnacht eens in Solutré-Pouilly.
Restaurant La Courtille de Solutré van het gelijknamige hotel staat overigens bijzonder goed aangeschreven. Een prima idee dus om er een kamer te boeken voor een overnachting als je onderweg naar Zuid Frankrijk bent. Je kunt er meteen genieten van het lekkere eten in het restaurant 🙂
Veel plezier bij de Roche de Solutré!
Roche de Solutré maar net even anders
Oh ja.... als je naar de foto van de Roche de Solutré aan het begin van dit verhaal kijkt dan herken je misschien ook de cover mijn boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk. De rots maakte een prominent onderdeel uit van de cartoon op het boek. Alleen heb ik deze voor het beeld even andersom gedraaid. De opdracht aan de illustrator was trouwens ook best apart. Hij kreeg namelijk de bovenstaande foto van de Roche de Solutré , een foto van een wijngaard bij Bourgueil, een foto van een Frankrijk Binnendoor weg, een foto van de 2 CV en de opdracht om van die vier foto's een mooie illustratie voor mijn eerste boek te maken. Hij mocht zelf verzinnen wie hij achter het stuur liet plaatsnemen. Het resultaat is de cover die nu dit bijzondere boek over Frankrijk siert.