Het ene Orange is het andere niet :-)

Orange met een Oranje tintje

Orange en Oranje 🙂

Meestal kun je in Google voor een Franse stad, dorp of streek gewoon in je browser de plaatsnaam + .fr intikken en je komt 99 van 100 keer direct op de website uit.

Omdat ik wat informatie wilde hebben over de stad Orange tikte is dus in orange.fr maar kwam terecht op de website van Franse telecomprovider Orange Telecom.

Hoewel dat niet de bedoeling was keek ik toch even op de site en het viel mij op dat de tarieven voor abonnementen en sim-only in Frankrijk nogal gezakt waren. Tot begin 2012 betaalde je in Frankrijk vaak het dubbele van de prijzen in Nederland.

Goedkoop internet in Frankrijk?

Wat mij vooral beviel is de mogelijkheid om in de winkel een prepaid simkaart te kopen voor mobiel internet (ook voor een iPad of andere tablet met microsim). De simkaart kost maar € 9,99 voor de eerste 2gb. Je kunt simpel opwaarderen door in een winkel een recharge Let’s go  aan te schaffen. Deze zijn er in verschillende soorten qua duur en oplopend tot 4 gb

Het is vooral handig omdat je tegenwoordig wel op veel plaatsen wifi hebt maar lang niet overal. Op campings is het vaak traag omdat iedereen er gebruik van maakt. Dan is het toch handig om een goede verbinding te hebben. Meer over deze opties vind je op de site van Orange. Weliswaar in het Frans maar de medewerkers in de winkels spreken meestal wel (een beetje) Engels!

Door schade en schande wijs geworden heb ik recent ook de Orange Pass Let’s go aangeschaft nadat ik tegen een probleem met de iPhone en iPad was aangelopen. Lees vooral mijn tips over de Pass Let’s go en wat je op je iPhone of iPad uit moet zetten om dure roaming mb’s te voorkomen in dit speciale blog over mobiel internet in Frankrijk

Tot zover het ene Orange 🙂

De stad Orange heeft iets met Oranje

Maar nu even over de stad Oranje…Orange dus.

De rijke historie gaat terug tot in de Romeinse tijd en dat is tot vandaag de dag nog te ervaren. Er zijn 2 prachtige monumenten die nog aan de Romeinse tijd herinneren. De staat ervan heeft er in geresulteerd dat deze op de werelderfgoedlijst van Unesco staan. I

ndrukwekkend vond ik vooral Le Théâtre Antique het oude Romeinse theater dat aan de buitenkant al indruk maakt met een muur van 103 meter lang en 36 meter hoog. Iets verder staat in de stad de Arc de Triomphe die voor de veteranen van het 2e Romeinse legioen werd gebouwd. Zij zorgden trouwens ook voor de stichting van de stad.

Keizer Augustus in OrangeKeizer Augustus

Aan de binnenkant ligt een indrukwekkend Romeins theater waar de historie terug gaat tot het begin van onze jaartelling.

Ik was aangenaam verrast door de omvang en vooral het prachtig bewaard gebleven beeld van keizer Augustus maakte diepe indruk op mij. Terwijl ik tegenover hem zat op de tribune probeerde ik mij voor te stellen hoe het er in zijn tijd aan toeging. Gelukkig werd ik daarbij geholpen door het fraaie verhaal van de audiogids die ook in het Nederlands beschikbaar is.

Trouwens… op 19 augustus 2014 is het 2000 jaar geleden dat Augustus stierf.

Ik kan je echt aanraden om het oude theater te bezoeken en er een ochtend voor uit te trekken. Ga zo vroeg mogelijk, dan is het nog lekker rustig en bij warm weer is het er dan prima uit te houden. Later op de dag zit  je er in de volle zon en dat kan best warm worden.

Oranje in Orange

Gedurende 183 jaar heeft deze stad in het teken gestaan van de prinsen van Oranje. Je kunt er dan ook veel terugvinden van deze historische periode. De huidige Oranjes in Nederland stammen af van deze prinsen van Oranje. Er is zelfs een mooie stadswandeling waarin je alles ontdekt dat met de Oranjes in Orange te maken heeft.

Dit is echt een stad die de moeite waard is om bezocht te worden. Neem er gerust een dag de tijd voor of overnacht er eens in een hotel. De dag erna kun je dan bijvoorbeeld de wijngaarden bezoeken rond de mooie Dentelles de Montmirail. De plaatsen Carpentras en Vaison-la-Romaine zijn ook de moeite waard.  Vergeet dan ook niet de wijndorpen Beaume-de-Venise, Vacqueyras, Gigondas en Séguret

Tips