Puy Mary, middelpunt van fraaie natuur in de Auvergne

De D17 bij Le Puy Mary
De Puy Mary is een populaire bestemming in de Auvergne en als je in de Cantal bent dan kom je er niet omheen om de Puy Mary op te zoeken èn te beklimmen.

Aan de voet van de Puy Mary ligt de prachtige Vallée du Mars. Niet zo toeristisch maar wel met een fraaie natuur en een rijke historie. Ik huurde er in het gehucht Le Maréthie een traditioneel huis met een openhaard waar je rechtop in kon staan.

De week die ik er doorbracht gebruikte ik om de schitterende omgeving van Le Puy Mary te verkennen met wandelingen maar ook mooie tochten met de auto.

Puy Mary in een landschap van vulkanen en oude gletsjers.

Als je net als ik er van kunt genieten om op je gemak met de auto over rustige Franse binnenwegen te rijden dan is de Cantal een topbestemming.

De omgeving van de Puy Mary is tot 70.000 jaar geleden gevormd door vulkaanuitbarstingen waarbij de lava tot in de verre omgeving van deze vulkaan werd uitgestoten. Dat kun je nog op veel plekken in de valleien rondom de Puy Mary zien.

Het mooie van deze streek is dat je zelfs nog het geweld van de oude gletsjers kunt zien die ooit van de flanken van de bergen hun weg naar beneden vonden. Regelmatig zie je nog grote zwerfkeien in het landschap. In een paar dorpen zijn zelfs de huizen tussen de keien gebouwd.

Wandelen bij de Puy Mary

Spannende en mooie wegen van en naar Le Puy Mary

De beste manier om de Puy Mary en omgeving te verkennen is om over de smalle wegen van de Cantal op ontdekkingstocht te gaan.  De slingerende weg op de foto boven dit artikel nam ik vanaf de bergkam bij Le Puy Mary.

Het is de D17 die vanaf de top van de Puy Mary met een paar spectaculaire bochten zijn weg naar het dal van de Jordanne kiest.  Ik reed deze route vanuit Le Falgoux.

Je kunt er een mooi rondje van maken. Vertrek bijvoorbeeld uit het leuke stadje Salers en volg de D680.  Je kunt dan in één stuk door naar de Puy Mary maar veel leuker is het om vlak voor Le Falgoux linksaf richting het dorp te gaan. Je komt dan door de fraaie  Vallée du Mars.

Heb je tijd stop dan in het dorpje voor een wandeling. Het is de moeite waard!

Vervolgens ga je dan via de D12 naar Le Puy Mary. Houd er wel rekening mee dat het in het seizoen flink druk kan zijn maar er zijn genoeg parkeerplaatsen. Natuurlijk stop je hier om naar de top van de Puy Mary te gaan. Het uitzicht  is er geweldig!

De klim er naar toe is pittig maar kan deels via een brede trap.

Je kunt bij de Puy Mary op diverse plaatsen vertrekken voor mooie wandelingen over de bergkammmen die je vanaf de top ziet. Vervolg daarna je weg over de D17 en laat je verrassen door het prachtige landschap met soms links maar meestal rechts van de weg het riviertje de Jordanne. Het ontspringt op één van de hellingen in de omgeving van Le Puy Mary.

Volg de rivier en je komt eerst bij het dorpje Mandailles-Saint-Julien waar je een paar kleine campings bij de boer vindt. Rij verder naar Saint-Cirques-de-Joradanne het dorpje ligt in een fraaie en vooral groene omgeving waar je ook weer tal van wandelingen kunt maken.

Na Saint-Cirques-de-Joradanne neem je de D42 richting Salers.

Genieten in Salers

Salers behoort tot les plus beaux villages de France en daar is niets te veel mee gezegd.

Laat je verrassen door de fraaie huizen aan het grote plein in het centrum. Vergeet vooral niet door de kleine straatjes te slenteren want alleen dan ontdek je de charmes van Salers!

De boeren in de omgeving maken van de melk van de mooie bruine koeien de heerlijke Salerskaas. Je zult dan ook vaak langs de weg een bord zien waar deze wordt aangeprezen.

Absoluut de moeite waard om even te stoppen en de Salers te proeven. De kaas heeft een eigen Appellation Controllée. Dat houdt in dat de kaas alleen gemaakt wordt van koeien die ook daadwerkelijk bij de betreffende boer staan.

Ben je ooit in de Cantal dan kan ik je deze rit absoluut aanbevelen. Trek er een dag voor uit en je zult net als ik een onvergetelijke ervaring hebben. Wil je nog een mooie rit door een ander deel van de Auvergne? Lees dan dit blog over de D921.

Bekijk dit mooie filmpje over de Puy Mary om alvast in de stemming te komen 🙂