Wijn proeven en wijn kopen in Frankrijk, hoe pak je dat aan?
Ik heb in het verleden al diverse blogs geschreven over wijn en wijngebieden. En dat terwijl ik ooit een enorme liefhebber van koele biertjes was. Zelfs daar heb ik een verhaal over geschreven waarin staat hoe ik uiteindelijk van bierdrinker een wijnliefhebber werd.
Begrijp mij niet verkeerd want ik ben absoluut geen wijnkenner. Maar ik kan wel enorm van wijn genieten en dan is Frankrijk een fantastisch land om naar toe te gaan.
Wijntips van een gerenommeerde expert
Medio 2018 kreeg ik steeds meer vragen of ik geen boek had met mijn tips over Frankrijk en begon ik er steeds vaker over na te denken. Toen ik met de voorbereidingen van het boek bezig was sprak ik met iemand die mij het advies gaf om naast mijn eigen tips ook een paar experts met hun ervaringen in Frankrijk aan het woord te laten. Hij wist mij te overtuigen dat daarmee het boek een uniek karakter zou krijgen. Maar wie? En waarover?
Ik hoefde niet lang na te denken en besloot het advies op te volgen. Begin 2019 had ik mijn lijstje met experts klaar. Op dit lijstje stond een beroemde wijnmaker, maar niet uit Frankrijk. Wel uit het Zuid-Limburgse Vijlen.
Jaren geleden werkte onze zoon bij een wijndomein in Chablis waar hij ooit een Nederlandse stagiair opving. Het werd een goede vriend van hem en deze stagiair besloot ook in Chablis te blijven en bij een wijnboer te gaan werken om het vak te leren.
Een expert uit Zuid-Limburg?
Na verloop van tijd ging hij toch terug naar Nederland en ging bij een wijngaard in Zuid-Limburg werken.
Zelf woon ik ook in het zuiden van Limburg en ga vaak wandelen in de Limburgse heuvels bijvoorbeeld in de buurt van Vijlen. Tijdens zo’n wandeling hoorde ik bij Wijngaard St. Martinus in Vijlen de stem van de vriend van onze zoon. Uiteraard liepen wij naar hem toe.
Hij vertelde trots dat de eigenaar van het wijndomein net de tekeningen van de architect had ontvangen voor de bijzondere uitbreiding van het domein. Even later werd ik voorgesteld aan eigenaar Stan Beurskens. Hij liet trots de tekeningen van zijn plannen zien. Deze waren indrukwekkend want er zou een gebouw komen dat 15 meter diep in de Limburgse Heuvels gebouwd zou worden waardoor er geen loodsen boven de grond zouden komen die het mooie landschap zouden bederven. Ook moest het hele complex milieuvriendelijk en klimaatneutraal worden.
Toen ik dus een expert zocht voor tips over wijn proeven en wijn kopen in Frankrijk wist ik meteen wie ik zou vragen. Alleen zou hij het doen? In maart 2019 trok ik de stoute schoenen aan en belde hem. Op mijn vraag werd direct volmondig met ‘ja’ geantwoord en er werd een datum gepland om het interview op te nemen. Dit interview kun je nu integraal beluisteren als je mijn boek hebt aangeschaft want in het boek staat exclusief voor de lezers een link om het complete interview te beluisteren.
Interview met Stan Beurskens over wijn proeven en wijn kopen
Stan Beurskens is eigenaar van Wijngaard St. Martinus in
het Zuid-Limburgse dorp Vijlen, waar hij opgroeide en waar ook de gerenommeerde wijngaarden van zijn bedrijf liggen. Hij studeerde oenologie aan de Stellenbosch University in Zuid-Afrika en de Geisenheim University in Duitsland. Met zijn adviesbureau voor wijn en wijnbouw begeleidt hij wijnboeren in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden. Hij geeft ook les aan vinologen en wijnmakers die hopen de titel Magister Vini te behalen. Voor dit boek interviewde ik hem over wijn proeven en wijn kopen. Zijn antwoorden bevatten handige tips.
Hieronder staan wat vragen en de antwoorden van Stan.
Stan, kun je iets over jezelf vertellen, wat doe jij precies?
Ik ben vooral wijnmaker, oenoloog. Een oenoloog is iemand die universitair opgeleid is om wijn te maken en eigenlijk had ik nooit gedacht dat ik zo iemand zou worden. Maar mijn vader wilde in 1986 een wijngaard beginnen. Mijn moeder had toen het idee dat wij naar Frankrijk zouden verhuizen, maar hij begon een wijngaard in Nederland, bij Vijlen om precies te zijn. Ik was toen acht jaar.
Toen ik zeventien was, werd mijn vader ziek en nam ik de zaak over. We hadden anderhalve hectare aan wijngaarden en toen moest ik dus wijn gaan maken. Dat vond ik superinteressant en daarom heb ik er op een gegeven moment voor gekozen om wijnmaker te worden. Toen ik klaar was met mijn studie had ik niet de intentie om in Nederland te gaan werken. Ik heb dan ook over de hele wereld gezworven om ervaring op te doen. Het waren vooral landen in de Nieuwe Wereld, zoals: Chili, Australië, Tasmanië en Zuid-Afrika. Dan komt er een moment dat je moet gaan kiezen. Mijn uitdaging was om goede wijn te maken in Nederland; dat is iets moeilijker dan wijn maken in Chili en dat feit heeft mij ertoe gebracht om terug te komen.
Hoe groot is Wijngaard St. Martinus nu?
We hebben nu 24 hectare aan wijngaarden en een kelder die uniek is in Nederland: hij ligt een paar verdiepingen onder de Zuid-Limburgse grond en is uitgerust met de nieuwste machines. We doen in de wijngaarden alles met de hand, omdat dat de kwaliteit van de wijn absoluut ten goede komt. We hebben mensen in dienst die opgeleid zijn om het maximale
uit de wijngaard en de druiven te halen. Ik vind het nog altijd mijn beste keuze ooit om deze mensen aan te nemen en enkel met de hand te werken.
Naast wijnmaker ben ik adviseur voor andere wijnbedrijven in Nederland en het buitenland. Ik heb de drang om mensen te helpen, dat zit gewoon in mij. Ook geef ik graag les en vind ik het heerlijk om mensen op een andere manier te laten kijken naar het maken van wijn. Het wijnkenniscentrum St. Martinus is echt een bedrijf dat op de toekomst is gericht. Wij zijn vooral met nieuwe druivenrassen bezig die je minder hoeft te bespuiten. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en ook geen kunstmest. Dus vooral goede kwaliteit leveren staat bij ons voorop. Ik merk dat andere wijn- bedrijven in Europa en elders in de wereld in onze kennis geïnteresseerd zijn. Ik heb gewoon een heel leuke en de beste hobby ter wereld.”
Als de lezers van mijn boek besluiten naar Frankrijk te gaan en op hun vakantieadres naar een wijnboer willen gaan, hoe komen ze er dan ter plekke achter waar je lekkere wijnen kunt proeven en kopen?
“Smaak is heel persoonlijk en dat is dus meteen best lastig. Als ik ergens een dag wil gaan proeven, dan ga ik googelen en kijk ik wat er allemaal aan wijnbedrijven in de buurt van mijn vakantieadres zit. Vervolgens plan ik gewoon een dag in, meestal de tweede dag van mijn vakantie, en ga zeven, acht of negen wijnbedrijven langs. Daar ga ik dan proeven en kopen. Meestal heb ik dan genoeg wijn voor de rest van de vakantie. En zit er iets tussen wat ik heel lekker vind, dan koop ik later nog wat bij.”
Meer tips over wijn proeven en wijn kopen in Frankrijk
Als je al in het bezit bent van mijn boek ‘Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk‘ dan kun je het complete interview lezen in hoofdstuk 5 van bladzijde 70 tot en met pagina 77.
Heb je het boek nog niet? Dan kun je het nu hier bestellen en heb je het in een paar dagen in huis. Je kunt zelfs de exclusieve bundel bestellen met het boek + ebook + luisterboek. Dan kun je vandaag nog beginnen met lezen en luisteren en ploft het mooie boek over een paar dagen op de deurmat.
En hier zijn nog een paar leuke blogs over wijngaarden en Frankrijk: