Het geheim van Château Long-Depaquit in Chablis

In dit blog verklap ik je het geheim van de badkamer met 10 douches bij Château Long-Depaquit in Chablis. Lees dus snel verder

Domaine Long-Depaquit

Een kasteel midden in Chablis?

Als je mijn blogs, Instagram of Facebook volgt dan weet je dat ik graag en vaak in Chablis komt. Mocht je mij nog niet volgen dan weet je dat nu 🙂

Deze foto maakte ik vorig jaar toen ik weer eens een paar dagen in Chablis was. Eenmaal in dit gezellige wijndorp in de Bourgogne moet ik altijd even naar Château Long-Depaquit. Het is het enige kasteel in het dorp en ligt praktisch in het centrum aan de doorgaande weg. Kom je van de richting Auxerre dan zie je zodra je het dorp in komt rijden aan de rechter kant een kleine wijngaard. Iets verder zie je dan de poort naar de boetiek waar je wijn kunt proeven en kopen.

Ik bewaar bijzondere herinneringen aan dit fraaie kasteel. Als je het pad tussen de coniferen en de 2 dennenbomen af loopt kom je bij een fontein en loop je tegen het hoofdgebouw aan. Links daarvan liggen in de hoek de gebouwen waar vroeger het personeel woonde. En aan die plek moet ik altijd denken als er ben. Waarom?

22 jaar terug in de tijd

Het zal ongeveer 22 jaar geleden zijn dat ik er voor het eerst kwam. Onze zoon liep zijn laatste stage bij Château Long-Depaquit. En had een ruime kamer links in de personeelsverblijven. Dat klinkt heel chique maar het was niet meer dan een enorme ruimte op de eerste verdieping met een bed, kast, bureau een radio en cassetterecorder. Huh? cassetterecorder? Ja, het was de tijd dat er nog geen mobiele telefoons, ipods en mp3 spelers waren. Hij beschikte  er ook over een bijzondere badkamer.

Als begin van de avond op het domein het werk er op zat ging iedereen naar huis en de poort op slot. Behalve onze zoon want die was 's-avonds en op zondag de kasteelheer omdat er dan niemand anders woonde. Ik kwam er met Marian wel eens een weekend logeren en dan sliepen wij in de ruimte ernaast met ongeveer 20 bedden en 10 badkamers met douches. Zoveel? Ja want als er in september druiven geplukt moeten worden dan kunnen de plukkers er blijven slapen.

Na zijn stage heeft onze zoon er nog jaren gewerkt en hadden wij altijd een bijzondere uitvalsbasis voor een paar dagen Chablis. Daar is mijn liefde voor Chablis dus geboren!

Meer over Château Long-Depaquit

Château Long-Depaquit is een gerenomeerd en eeuwenoud wijndomein dat  65 hectare wijngaarden in Chablis bezit. Het is tegenwoordig eigendom van het bedrijf Albert Bichot uit Beaune dat in 1831 door Bernard Bichot werd opgericht. ​

Op Château Long-Depaquit  worden uitstekende Chabliswijnen geproduceerd waaronder de unieke La Moutonne. Dit is een wijngaard van 2,35 hectare op een topplek tussen de beroemde Grand Cru wijngaarden van Chablis. Toch is dit niet officieel een grand-cru omdat het monopolie bij Long-Depaquit ligt. Maar La Moutonne wordt ook wel de 8e Grand Cru van Chablis genoemd. De ligging tussen de wijngaarden Vaudésir en Preuses en de zonnige lokatie op het zuiden maken er een bijzondere wijngaard en wijn van. 

Lees ook mijn andere tips over Chablis

Als je Premium- of VIP-lid wordt van Frankrijk Binnendoor dan kom je nog meer te weten over mijn ervaringen in Chablis met tal van tips voor wandelingen, leuke en lekkere plekjes.