Vorst in Chablis: steek de kacheltjes maar aan

brandende kacheltjes in Chablis

Vorst en brandende kacheltjes in Chablis

Chablis is het leuke wijndorp in het noorden van de Bourgogne. Ik heb er al veel over geschreven en vandaag doe ik het weer 🙂

Als je een wijnliefhebber bent dan is Chablis op ongeveer 550 km van de Nederlandse grens echt de moeite waar om eens te bezoeken. Maar ook als je niet van wijn houdt maar wel van wandelen, fietsen of de natuur dan is Chablis een echte aanrader. In de wijngaarden rond het dorp kun je prachtige wandelingen maken en geen dag is er hetzelfde. In elk jaargetijde wordt er wel aan de wijngaarden gewerkt en als je rekening houdt met de mensen die er aan het werk zijn kun je overal onbeperkt wandelen. Zelfs in de exclusieve wijngaarden van de Grand Cru’s.

Nachtvorst is een bedreiging

In april en mei zijn de wijnboeren er heel alert op nachtvorst. In deze periode openen de jonge knopjes aan de wijnstokken en wordt de vrucht gevormd die uiteindelijk een druif moet worden. Dit is een fase waarin er nog heel veel fout kan gaan. In één nacht met nachtvorst zou zelfs een groot deel van de opbrengst vernietigd kunnen worden.

Een veel gebruikte methode om bevriezing te voorkomen zijn de op olie gestookte kacheltjes die tussen de wijnstokken worden gezet. Het is een  dure oplossing want op een hectare staan ruim 400 van dit soort kacheltjes. Daarnaast is het ook milieu onvriendelijk want als de kacheltjes worden aangestoken dan hangt er een flink walm rook in het dal van Chablis. Naast de oliekacheltjes worden ook potten met parafine gebruikt.

Luid de kerkklokken!

Vroeger werden bij nachtvorst de kerkklokken van Chablis geluid en dat was voor de wijnboeren het sein om de kacheltjes aan te steken. In een nacht dat de kacheltjes branden is het een fenomaal gezicht om in de wijngaarden de gloed van de vlammen te zien. Jammer alleen van de rookontwikkeling, maar om een mooie wijn te maken moet je er iets voor over hebben 🙂

Er zijn gelukkig ook wel alternatieven die gebruikt worden zoals het besproeien van de wijnstokken met water. De knoppen krijgen dan bij vorst een laagje ijs en dat beschermt dan juist tegen het kapotvriezen (net als in Nederland bij de fruitteelt). Om over voldoende sproeiwater te beschikken ligt er tussen Chablis en Beine zelfs een speciaal aangelegd meer.

Een moderne manier, die steeds meer wordt toegepast is de elektrische verwarming. Deze techniek werd in 2003 geïntroduceerd door o.a. Laroche en William Fèvre, 2 topdomeinen uit Chablis. Er lopen dan kabels door de wijngaarden die warmte uitstralen. Hierdoor blijven de knoppen vorstvrij. Dit systeem werkt erg goed en wordt steeds volmaakter. Bij vorst gaat er een signaal naar een mobiele telefoon en kan het systeem aangezet worden.

Mijn favoriete domeinen?

Natuurlijk wil je nu ook mijn favorieten domeinen weten. Dat zijn Laroche, William Fèvre en Domaine des Malandes.  De eerste twee behoren bij de absolute top als het om Chablis gaat maar dat merk je dan ook aan de prijzen.  Domaine des Malandes is de onbetwiste runner up. De jonge oenologue Guénolé Breteaudeau heeft het domein de laatste jaren op de kaart gezet met prachtige wijnen die vooral heel erg betaalbaar zijn. Binnenkort ga ik er weer een paar doosjes ophalen 🙂

In het iets verderop gelegen Fley vind je het domein van Jean Pierre en Corrine Grossot. Al vele jaren onze favoriet vooral als het gaat om de cuvée Chablis Part des Anges. Dit domein maakt prima en vooral betaalbare wijnen!

Ik hoop je weer een paar leuke tips te hebben gegeven, maar hier zijn er nog en paar: