Ain en Dombes, het land van de 1000 meren

Het leek mij wel leuk om een podcast te maken over het relatief onbekende département Ain. Als je over de Route du Soleil naar Zuid-Frankrijk rijdt, ligt het ongeveer tussen Macon en Lyon aan de linkerkant van de snelweg. Tijd dus voor een kleine rondleiding in het land van de 1000 meren in deze bijzondere luistertip. In het bijhorende blog vind je nog meer tips!

Actieve vakantie in Ain en Dombes

Ain is fietsen, wandelen, vissen en genieten

Het departement Ain is een heerlijke bestemming als je van wandelen, fietsen en natuur houdt.

In dit bijzondere gebied ten zuiden van Bourg-en-Bresse en links van de Autoroute du Soleil vind je talloze meren en rustige wegen om eindeloos te genieten van de mooie natuur. Je zou er zelfs een tussenstop kunnen maken op weg naar Zuid-Frankrijk.

Ontdek een mooie streek en sla eens af richting Bourg-en-Bresse. In deze podcast ben je getuige van mijn reis naar dit fraaie vakantiegebied.

Naar Villars-les-Dombes in Ain

Ik draai de N79 op richting Bourg-en-Bresse en na een paar kilometer ga ik rechtsaf naar Châtillon-sur-Chalaronne via de D2. Deze leuke plaats heeft een aantrekkelijk oud centrum met een prachtig originele houten markthal.

Mijn reisdoel was het ca 20 kilometer verder gelegen Villars-les-Dombes.

Dit ligt in het hart van de streek Dombes die vooral bestaat uit 1200 aangelegde meren waar vooral zoetwatervis wordt gekweekt. Het biedt heeft ook ongekende mogelijkheden voor fietstochten en mooie wandelingen.

Bij Villars-les-Dombes ligt trouwens ook één van de grootste vogelparken van Europa.  Via de D2 rij je dwars door een gebied met meren en meertjes. Niet alleen voor vissers een paradijs maar ook voor vogels.

Een half uurtje latere parkeer ik de auto in het centrum van Villars, voor de Mairie, het gemeentehuis waar ook het Office du Tourisme is gevestigd.

Op de bonnefooi een camping regelen

Ik ging het Office du Tourisme  binnen en vroeg of er in de buurt een leuke camping was waar men een mobilhome of een chalet voor 4 nachten wil verhuren.

De vriendelijk mevrouw geeft aan dat het eigenlijk niet gebruikelijk is om voor een een paar dagen te huren. Ik leg uit dat het echt maar voor 4 nachten is en wij op doorreis zijn maar graag de mooie omgeving van Villars-les-Dombes op de fiets willen verkennen.

Soms moet je wat geluk hebben als je ter plekke op de bonnefooi een camping, hotel of vakantiehuis wilt boeken en je heel vriendelijk opstellen wil daar vaak bij helpen 🙂

Blijkbaar deed mijn opmerking wonderen want zij pakte de telefoon en begon te bellen. Even later krijgen we te horen dat ik op de camping des Autières van harte welkom was.  Ze legde uit waar  het was en ik bedankt haar voor de hulp.

Wandelen in Ain en Dombes

Wandelen in Ain en Dombes

De streek van Villars des Dombes ligt in het departement Ain.

Een mooi gebied met leuke plaatsjes en vooral goede mogelijkheden om te fietsen. Het mooie is dat Villars niet gek ver van Lyon ligt en je er vanuit het dorp met de trein naar toe kunt!

Ik ben er vier dagen geweest en heb er een aantal heel mooie fietstochten gemaakt. Rond het dorp is het allemaal vlak. Bij de meren is het prachtig. Vooral begin juni kun je er talloze watervogels met jongen zien.  Ik heb diverse enkele keren vol aandacht staan kijken naar een aantal broedende futen en zwanen met jongen.

Op advies van de vriendelijke juffrouw van het Office du Tourisme maakte ik een een prachtige wandeling bij het plaatsje St.Paul-de-Vaux. Deze gaat dwars door het gebied met meren bij dit kleine dorp.

Ik heb er ontzettend veel vogels gezien. Reigers, futen, kleine zilverreigers talloze bijzondere eenden en nog veel meer!

Op een gegeven moment liepen ik op een stuk waar de route zich splitste en de wandeling verlengd kon worden. Dit wilde ik dus maar na een kilometer kwam ik 2 domme ganzen tegen die midden op het pad zaten en mij en Marian niet langs wilde laten gegaan.

Fietsen in Ain en Dombes

Fietsen in Ain en Dombes

Ik ben geen lange afstandsfietser maar wil wel graag fietsend de omgeving verkennen. Mijn tochten zullen dan ook meestal niet meer dan 40 à 60 kilometer bedragen, afhankelijk van het landschap, het weer en de conditie.
Het enige wat je in deze omgeving niet moet doen is fietsen op de D904 (de oude N83). Het is een drukke weg die je 30 kilometer verder tot in het hart van Lyon brengt.

Fietspaden zijn er in dit deel van Frankrijk nog niet zo heel veel.

Wel fietsroutes, zoals L’Ain á Vélo over rustige en landelijke wegen. Deze wit groene borden geven met nummers verschillende routes aan. De routes zijn in een mapje te koop bij elk office du tourisme in de streek. De routes gaan meestal al over rustige binnenwegen en soms even een kort stukje over een drukkere weg.

Inmiddels zijn er meer dan 25 routes met een totale lengte die varieert van 35 tot 116km. In Dombes zijn ook veel mogelijkheden voor mountainbikers. Er al ruim 250 km bewegwijzerde routes. Die trouwens ook prima voor wandelingen benut kunnen worden

Vissen in Dombes en…. Lyon!

Ain en Dombes met de trein naar Lyon

Als je van vissen houdt dan zit je in deze streek helemaal goed.

Met ruim 1100 vijvers en meertjes is er vis in overvloed. Alleen wel opletten want in deze streek wordt de meeste zoetwatervis van Frankrijk gekweekt dus je kunt niet zomaar overal vissen en vaak is een vergunning nodig. Meestal is deze bij het lokale gemeentehuis (de Mairie) verkrijgbaar.

Villars-les-Dombes is ook prima als uitvalsbasis te gebruiken om de prachtige stad Lyon te bezoeken. In het dorp zijn 2 campings en een paar goede hotels. Je zit op ca 30 km van het centrum van Lyon en als je slim bent laat je de auto lekker achter want op het station van Villars stop elk half uur een trein die je comfortabel tot in het centrum van Lyon brengt.

Je hebt geen enkel probleem om de drukke binnenstad in te komen, je geniet tijdens de reis van het glooiende landschap dat aan je voorbij trekt en Lyon is, zeker als je er zo dichtbij bent, een must om te zien!

Kortom Ain is een aanrader voor een korte of langere vakantie.

Meer tips over dit vakantiegebied: