Alpes-Maritimes unieke combinatie van zon, zee en bergen!

Binnen ons gezin is er altijd een tweestrijd, de mannen willen naar de bergen en actief bezig zijn. De vrouwen willen graag zon, zee en in dorpjes snuffelen. Ik probeer dus een vakantie te bedenken die ons allen naar de zin is. Heb jij misschien tips voor ons?

Tips voor de vakantie in Alpes-Maritimes

Vakantie aan zee èn de bergen van Alpes-Maritimes

De vraag hierboven werd mij via Facebook gesteld en ik moest meteen denken aan Alpes-Maritimes.

Als je mijn blogs en tips volgt dan weet je dat ik al veel heb geschreven over de Côte-d’Azur en de mooie streek tussen Cannes en Menton.  Dit vakantiegebied maakt deel uit van het département Alpes-Maritimes dat naast de mooie streek aan de kust een fantastisch binnenland heeft.

Mijn ebook Routes des Grandes Alpes gaat deels over de Mercantour. Het ruige berggebied in het binnenland van Menton en langs de Italiaanse grens. Ik verbleef er een week in Saint-Martin-de-Vésubie en ontdekte er een ongekend mooie natuur die vooral ruig en ongerept is.

In dit deel van Frankrijk kun je op een unieke manier profiteren van een bijzondere combinatie:

  • de Middellandse Zee met het mondaine van de Rivièra.
  • steden om te shoppen zoals  Cannes, Nice, Monaco en Menton
  • een ongekend mooie natuur in de bergwereld van Parc national du Mercantour

As je dan ook nog leuke dorpen of stadjes wilt bezoeken dan is de keus ongekend. Beroemd zijn bijvoorbeeld Roquebrune-Cap-Martin, Èze, Vence en Saint-Paul-de-Vence.  Maar ook Tourettes-sur-Loup, Sospel, Tende en bijvoorbeeld Saint-Martin-de-Vésubie zijn de moeite waard.

Sportief en actie in het binnenland van Alpes-Maritimes

Vakantie in Alpes Maritimes - Mercantour

Een absolute aanrader is om eens een paar dagen naar het mooie binnenland te trekken.

Bijvoorbeeld naar het Parc national du Mercantour. Ik ben er geweest en was al vanaf de eerste dag op slag verliefd op dit prachtige stukje Frankrijk. De ongerepte natuur en de indrukwekkende bergwereld zijn een perfect uitgangspunt voor een actieve vakantie.

Omdat dit beschermde natuurgebied binnen haar grenzen geen bewoonde wereld heeft is het echt wild en ruig. Er leven wolven (de eersten in Frankrijk) en je kunt er fraaie wandelingen maken. De kans dat je wild ziet zoals gemsen, steenbokken, marmotten en zelfs de Aigle Royal is absoluut aanwezig!

Heel bijzonder is de omgeving van Mont Bégo. Deze ligt bij de Vallée des Merveilles  bij Tende. Van daaruit kun je met een gids dit unieke gebied in.

Waarom uniek? Het is met een oppervlakte van 14 vierkante kilometer een bijzondere plek in Europa met meer dan 100.000 goed bewaard gebleven rotsgravures die dateren uit de préhistorie.

Met een gids kun je dus naar deze bijzondere plek wandelen. Dat kan alleen van half juni tot midden september. Buiten deze periode is de vallei nagenoeg ontoegankelijk. Ik was er zelf een keer eind juni maar zelfs toen werd ik teleurgesteld omdat de gidsen niet vertrokken door de sneeuw in het gebied.

Het is voor mij een goede reden om er nog eens naar toe te gaan omdat ik de wandeling naar Mont Bégo dolgraag nog een keer wil maken.

In de Mercantour kun je tal van activiteiten ontplooien. Naast wandelen en mountainbiken kun je er bergklimmen, abseilen, raften en wildwater kanoën. Op veel plaatsen kun je ook met een gids canoying beoefenen. Een prima plek dus om eens lekker actief te zijn.

Genieten van zon, zee en strand in Alpes-Maritimes

Vakantie in Alpes-Maritimes, Menton

De andere kant van Alpes-Maritimes is de uitgestrekte kustlijn van Cannes tot de Italiaanse grens.

Ik bewaar heel goede herinnenringen aan Menton. Het is een supergezellige plaats met een mooie haven en stranden aan de Middellandse Zee. Wat mij vooral aan Menton beviel was de Italiaanse inslag die er overal merkbaar is.

Voor een bijzondere plek in Menton moet je via de oude binnenstad door de smalle straatjes en steegjes omhoog tot je bij de begraafplaats komt die boven het stadje uittoornt. Deze is op zich al bijzonder vanwege het prachtige uitzicht dat je er hebt op de Middellandse Zee. Maar het is ook een begraafplaats met een geschiedenis.

Mijn tip is om via de gezellig drukke Rue de Bréa naar de Basilique Saint Michèl te gaan.

Op het plein bij deze kerk heb je al een mooi uitzicht op de haven van Menton. Klauter dan omhoog via het leuke straatje Rue du Vieux Chateau. Als je dit rond lunchtijd doet dan kom je de heerlijkste geuren tegen uit de keukens van de huizen langs dit smalle en klimmende straatje.

Eenmaal boven loop je dan de Russische begraafplaats van Menton op.

In 1880 werd deze aangelegd voor talloze Russen (veelal van adel) die toen in Menton woonden en er vooral in de koude Russische winters verbleven. Je hebt er een super uitzicht over Menton en de Middellandse Zee.

Maar de hele kuststreek van Menton tot aan Cannes is de moeite waard. Het is ook het gebied voor een heerlijke strandvakantie en om te genieten van de charmes van de Franse Rivièra en Côte-d’Azur.

Meer tips over Alpes-Maritimes

  • Lees ook de tips over Alpes-Maritimes op FrankrijkVakantieland inclusief aanbiedingen voor mooie vakantiehuizen, hotels en campings.
  • Ik schreef al eerder een blog met nog meer tips over deze mooie streek. Dat lees je hier.

Het ebook Route des Grandes Alpes kun je voor € 5,99 downloaden. Premiumleden van Frankrijk Binnendoor kunnen het ebook gratis downloaden

ebook Route des Grandes Alpes

In mijn ebook Routes des Grandes Alpes reis ik dwars door de Provence van de Mont-Ventoux naar Menton aan de Middellandse Zee. Na een overnachting in Menton en een supergezellige avond reed ik de volgende dag via de Col de Turini naar de Mercantour.

Ik verbleef een week in Saint-Martin-de-Vésubie en ontdekte daar met prachtige dagtochten de ongerepte natuur van het Parc national du Mercantoor. Ik maakte er prachtige wandelingen en stond er oog in oog met gemsen. Dit verhaal kun je dag voor dag volgen in dit unieke ebook

%d bloggers liken dit: