Saint-Cirq-Lapopie. Alleen de naam al maakt nieuwsgierig om dit mooie dorp in de Lot te bezoeken. Het ligt hoog bovenop een heuvel dus hoe kun je er op de fiets of e-bike het best naar toe? Ik kreeg een tip van een local en deed het. Zou het zo weer doen! In deze podcast hoor je er alles over en in het bijbehorende blog vind je handige links en een kaartje van de 25 kilometer lange route die ik reed...

Saint-Cirq-Lapopie, een dorp met 'top' uitzicht
Saint-Cirq-Lapopie is een heel beroemd dorp aan de oevers van de rivier de Lot in het gelijknamige departement.
Het is ook meteen maar één van de mooiste dorpen van Frankrijk en jaren geleden kozen de Fransen zelf het ook als mooiste dorp. Je vindt dan ook veel informatie over dit Saint-Cirq-Lapopie op talloze websites en blogs. Dus als je meer over de geschiedenis van Saint-Cirq-Lapopie wilt weten dan moet je maar even Googlen.
Als je in Saint-Cirq-Lapopie bent dan zie je snel genoeg dat het om een heel oud dorp gaat en je ontdekt ook dat er hoog boven het dorp ooit een kasteel heeft gestaan. Maar je komt er ook snel achter dat daar niet veel meer van over is. Toch is het de moeite waard om er naar toe te klauteren omdat je hoog boven de rivier een prachtig uitzicht op de omgeving en het dorp zelf hebt.
Saint-Cirq-Lapopie is door de verborgen schoonheid een dorp dat veel toeristen trekt. Verborgen schoonheid? Ja, want in het vakantieseizoen en weekenden met mooi weer is het er stervensdruk en zul je ervaren dat het behoorlijk toeristisch is. Maar... als je de moeite neemt om in de vroege ochtend te komen en bijvoorbeeld aan het begin van de week dan kun je op je gemak die verborgen schoonheid zelf aanschouwen.
Ik heb het zelf niet zo met toeristische dorpen in Frankrijk. Vandaar ook dat ik in mijn verhalen meestal over rustige streken en plaatsen schrijf. Maar een dorp dat door alles en iedereen als een van de mooiste en leukste van Frankrijk wordt betiteld kun je natuurlijk niet links laten liggen. Mijn ervaring is dat je er toch het "andere Frankrijk" kunt ervaren (zoals in mijn boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk). Hoe? Dat lees je onder de foto

Bonjour, wat heeft u voor plannen vandaag?
Het beste moment om zo'n toeristisch plaatsje als Saint-Cirq-Lapopie te bezoeken is dus op een rustig tijdstip en mijn ervaring leert dat het vaak een maandagochtend is. Keerzijde is dan wel dat vaak de winkeltjes niet open zijn maar het geeft je de beste kans om een dorp op zijn meest authentieke wijze te zien.
Zo ook dus bij Saint-Cirq-Lapopie. Ik was er overigens niet op een maandagochtend maar op een woensdagochtend en ver buiten het toeristenseizoen. Zoals ik vaker getipt heb ben ik eerst even naar het office du tourisme gegaan. Dit vind je in het centrum van het dorp en is niet te missen. Tegenover de terrassen is een verhoogd plein en daar ligt het toeristenbureau. Vraag er even naar een plattegrond en wat tips hoe je het dorp het best kunt bezoeken. Er is nameljk een wandeling met een beschrijving van de meest bijzondere huizen en gebouwen. Al wandelend ontdek je dan ook meer over de historie van Saint-Cirq-Lapopie en weet je zeker dat je niets mist.
Al lopend en lezend kwam ik zo bij elke stap meer over dit bijzondere dorp te weten en door smalle straatjes liep ik langzaam omhoog. Ik kwam op een soort pleintje waar een mannetje relaxed op een bankje zat te puzzelen. In de schaduw leek hij te peinzen over de oplossing van het volgende puzzelwoord. Ik groette hem vriendelijk met 'bonjour' waarna hij opkeek van zijn Franse kruiswoordpuzzel. Ik kreeg een 'bonjour monsieur' en een knipoog terug. In goed te verstaan Frans vroeg hij mij wat ik van zijn dorp vond en zo raakten wij met elkaar in gesprek.
Tip van het puzzelmannetje
Gelukkig is mijn Frans redelijk (hoe ik dat ooit voor elkaar kreeg kun je in mijn boek lezen) en begreep ik hem prima. Hij had even pauze en werkte in een kunstatelier om de hoek. Geïnteresseerd vroeg hij waar ik vandaan kwam en wat mijn plannen voor deze dag waren. Toen ik vertelde dat ik vlakbij Maastricht in Nederland woon brak er een spraakwaterval van enthousiasme los. Hij kende Maastricht en Valkenburg want hij was een enorme fan van wielrennen en was er zelf wel eens geweest. Hij wilde ook weten of ik van fietsen hield en dat kon ik beamen.
Toen ik hem vroeg of hij nog wat leuke tips had om bij 'zijn dorp' te gaan fietsen had hij een geweldigde tip. Maar ik moest niet vies zijn van een flinke klim. Een klimmetje meer of minder maakt mij niet uit want met een e-bike gaat dat een stuk makkelijker. Vervolgens pakte hij een stukje papier en tekende er grof een grote 8 op met een kruisje. Dat was het dorp en hij legde duidelijk uit hoe ik dan het best kon fietsen om het mooiste van de omgeving te zien. Ik bedankte hem en beloofde de volgende dag terug te komen maar dan met onze e-bikes. À demain!

Goudkleurige huizen met vakwerk.
Als ik terugdenk aan dit bezoek aan Saint-Cirq-Lapopie dan is mijn eerste herinnering het prachtige dorp waar de huizen in de zon goudkleurig oplichten en afhankelijk van het uur van de dag qua kleur veranderen. Maar ook zie ik de bijzondere daken weer voor mij, waaronder de zwaluwen een plek hebben gevonden en afhankelijk van het seizoen af en aan vliegen op jacht naar lekkere insecten. Ik vind het altijd weer fascinerend om te zien hoe deze ranke vogels capriolen maken in de lucht en met topsnelheid langs elkaar duiken.
De huizen in dit dorp zijn karakteristiek voor de streek de Quercy zoals de streek hier heet. Van oudsher heeft het dorp tal van kunstenaars getrokken en je vindt er dan ook veel ateliers waar schilders, pottenbakkers, siersmeden en andere kunstenaars soms prachtige maar ook soms spuuglelijke dingen maken. Tsja... smaken verschillen natuurlijk.
Het dorp ligt op circa 80 meter boven de rivier en de huizen liggen tegen de steile helling. De oude smalle straatjes, soms met onderdoorgangen tussen de oude huizen, doen echt middeleeuws aan. En dat ontdek je dus het best als je op een rustig moment gaat. Ik weet zeker dat je daarna je indrukken van Saint-Cirq-Laopie niet snel zult vergeten. Overigens zou mijn advies zijn om onderin het dorp te beginnen en dan langzaam maar zeker naar boven te gaan. Waarom? Daar zijn de meeste restaurants en terrassen.
De oude kasseienstraatje met oude huizen zijn dankzij de kunstenaars voor het nageslacht bewaard gebleven want zonder hen zouden de bewoners waarschijnlijk zijn vertrokken. Zoals veel dorpen in het Franse binnenland dreigde namelijk ook Saint-Cirq-Lapopie te ontvolken en daardoor te vervallen. Maar nu is het dorp, mede dankzij de kunstenaars en ambachtslieden, een historisch monument en één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Een dorp hoog op een heuvel waar ik na een nachtje slapen naar toe zou gaan fietsen.

25 kilometer fietsen en een pittige maar onvergetelijke klim naar Saint-Cirq-Lapopie
Omdat ik de tip van het mannentje met de puzzel wilde opvolgen reed ik de volgende dag weer naar het dorp. Je kunt op een paar plaatsen parkeren (betaald) en het makkelijkst is om dat boven het dorp te doen. Dan moet je ook een stukje lopen maar het is het makkelijkst. Als je van de richting van CahorsChemin de hallage Saint-Cirq-Lapopie, Bouziès komt kun je kiezen voor de D911 en D8. Je komt dan vanzelf bij de parkeerplaatsen boven het dorp. Ik koos echter voor de D653 en D662 ten noorden van de rivier en ter hoogte van Roucayral stak ik de rivier over via een smalle brug.
Eenmaal aan de overkant zie je dan een parking en een camping. Ik parkeerde de auto en maakte de e-bikes voor mij en Marian gereed voor vertrek. Ik pakte nog even het gekrabbelde blaadje met de 8 van de route en reed terug de brug over om bij Roucayral rechtsaf te gaan. Dit stuk bleek een bewegwijzerde route te zijn van de Circuit de la vallée du Lot. Vrij snel moet je de weg oversteken en rij je door het dorpje Tour-de-Faure vergeet niet eens om te kijken want je hebt er een heel mooi uitzicht op Saint-Cirq-Lapopie. Na een klimmetje in het dorp daal je weer af richting de weg en steek je een spoorbaan over. Je volgt dan de rivier tot je bij een brug over de Lot komt.
Dit is een moment om letterlijk en figuurlijk even stil te staan want vanaf de brug heb je fraai uitzicht op de vallei van de Lot. Vlakbij ligt trouwens ook het Château de Cénevières. Hou je van kastelen? Dan is het de moeite waard om het te bezoeken want het staat bekend als één van de mooiste kastelen van deze streek.
Eenmaal aan de overkant van de rivier ga je rechtsaf de D8 op. Vanaf hier rij je over rustige en smalle wegen stroomafwaarts langs de rivier. Soms vlakbij en soms wat verder weg. Het is er echt heerlijk fietsen en je passeert een paar dorpjes, of beter gezegd gehuchten zoals Cornus. Wat mij al van verre opviel was de prachtige en vooral grote haan bovenop het kerkje. Iets verder rijd je dan door een vlakte en zie je in de verte een rotswand hoog boven de Lot uitsteken. Dit is zo'n prachtig stuk en fietsen is er een makkie. Daar heb je helemaal geen e-bike voor nodig.

Fietsen in de vallei van de Lot is een genot
Ongeveer 1,5 kilometer verderop kom je weer vlak langs de rivier bij de Écluse St Martin Labouval. Dat is een sluis in de rivier waardoor je op dit stuk van de Lot ook met een motorboot kunt varen. Wij kwamen er op het juiste moment toen er net een boot werd geschut. Dat is altijd leuk om te zien (lees dit verhaal maar eens).
De Lot was ooit de meest gekanaliseerde rivier in Gascogne en maakte het mogelijk om 256 km te varen en niet minder dan 76 sluizen te passeren.Hierdoor was scheepvaart tot diep in het Centraal Massief mogelijk. Het kolenbekken bij Decazeville profiteerde daar bijvoorbeeld van, maar ook de talloze dorpen en steden langs de rivier. De exploitatie van de sluizen duurde niet langer dan een eeuw want de concurrentie van het spoor werd het einde van de beroepsvaart. Vandaag de dag is het weer mogelijk want het toerisme wakkerde de watersport op de rivier aan waardoor er steeds meer sluizen worden gerenoveerd waardoor plezierboten flinke stukken van de Lot kunnen bevaren.
Het is een leuk stuk langs de rivier en als je verder fietst komt er nog een fraai stuk waar ik van genoten heb. Links een hoge rotswand en rechts de rivier. Met een stralend zonnetje was het dus puur genieten. Fietsen in de vallei van de Lot is echt een genot.
Op een gegeven moment kom je dan weer bij de brug bij Saint-Cirq-Lapopie. Maar.... nu komt het.....

Chemin de halage Ganil en Pont Eiffel
Als je naar de camping de La Plage fietst kun je aan de rivier een picknickbank opzoeken voor je lunch of natuurlijk meteen doorrijden.
Je fietst hier zo dicht mogelijk langs de rivier tot je een bordje ziet Chemin de halage Ganil. Na een tijdje kom je op een heel bijzondere plek bij opnieuw een sluis. Dit is de écluse de Ganil. Je staat dan voor een enorme rotswand die loodrecht uit de rivier omhoog rijst. In de rots is een jaagpad uitgehouwen. Het jaagpad hobbelt flink omdat het in de rotsen is uitgehakt. Je kunt het fietsen maar ik vond het comfortabeler om een stukje te lopen.
Omdat door de rotswand de gabarres op dit stuk van de Lot niet door mensen of paarden konden worden getrokken was het nodig om dit jaagpad in de rotsen uit te hakken. Chemin de halage Ganil werd in 1845 aangelegd en als je er staat begrijp je pas wat een immense klus dat in die tijd moet zijn geweest. Gabarres zijn overigens de platbodems die in die tijd als vrachtschepen op de Lot voeren en stroomopwaarts door mens of paarden werden getrokken. En hier kon dat dus alleen om een stuk rots weg te halen.
Het is een indrukwekkende plek en ik was nu al blij met de tip van het puzzelmannetje.
Aan de andere kant gaat de chemin de halage voor een stuk onverhard verder. Op een gegeven moment kom je dan onder een oude spoorbrug door. Dat is de Pont Eiffel en ik laat je raden wie die ooit gebouwd heeft. Iets verderop kom je dan bij Bouziès waar je bij een parkeerterreintje uitkomt vam Lot Navigation en Les Croisieres de Saint-Cirq-Lapopie. Je kunt er boottochten op de rivier maken. Hier moet je even goed opletten want je moet op de D 40 uitkomen om naar Saint-Cirq-Lapopie te fietsen. Dat is linksaf en bij de weg ook linksaf. Hier begon wat mij betreft het leukste stuk van deze fietsttocht en Marian was heel blij met haar e-bike.

Klimmen en fantastische uitzichten
Vanuit Bouziès blijf je de D40 volgen en dat is bijna 4 kilometer klimmen. De eerste kilometer gaat nog maar dan gaat het slingerend omhoog met een behoorlijk stijl stuk. Halverwege heb je trouwens een fenomenaal uitzicht op de vallei van de Lot met in de verte het dorp waar je naar toe moet. Het is ook een mooi plek om even uit te puffen van de eerste twee kilometers.
Vanaf dit punt wordt het iets makkelijker en klimt de weg geleidelijk naar Saint-Cirq. Maak niet de fout om, iets verder, de weg links naar beneden te pakken want dan daal je weer af naar de rivier en moet je nog een keer flink klimmen om in het dorp aan te komen. Op een gegeven moment passer je de parkings 5 en 6 en weet je dat je in de buurt komt.
Niet veel later kom je bovenaan bij Saint-Cirq-Lapopie. Zet je fietsen ergens op slot en ga op ontdekkingstocht in het dorp. Omdat ik een dag eerder het dorp al had verkend namen wij de fietsen mee en zetten deze op het plein voor het office du toerisme. Daar zocht ik samen met Marian een plekje aan de overkant op het terras van Restaurant Bar Les Fadas op de Place du Sombral.
Het puzzelmannetje had niets teveel gezegd: het was een heel mooie en indrukwekkende fietstocht van circa 25 kilometer waar het venijn in de staart zat maar daardoor onvergetelijk. Als ik er weer eens in de buurt bent dan zal ik deze tocht zeker nog eens maken. Hou je meer van wandelen? Parkeer dan je auto in Bouziès en wandel over de GR 8 (rood-wit) langs de rivier naar de Chemin de halage en vervolgens via een steil pad naar Saint-Cirq-Lapopie.
Heb je daarna nog adem over? Doe dan de groeten aan het puzzelmannetje en bedank hem namens mij voor deze toptip voor een dag bij de Lot. Wil je meer foto's zien? Bekijk dan de onderstaande 1-minuut video (meer korte videotips vind je hier).
De 8 van Saint-Cirq-Lapopie op de fiets
Hieronder zie je de route die ik heb gefietst. Deze route staat in een Googlemap en als je op deze link klikt dan opent deze in een nieuw scherm. Je kunt dan meer informatie zie zo als de hoogte verschillen en waar deze zich op de route bevinden.
Wat is mijn conclusie van deze fietstocht?
Ik vond het fantastisch om op de fiets (e-bike) deze tocht van 25 kilometer te maken. Het is echt de moeite waard en als je de klim naar Saint-Cirq-Lapopie niet wilt maken dan is de eerste lus ook leuk om te fietsen. Dat is dan circa 12 kilometer.
Leuk
Minder leuk
Extra tips
Voor meer informatie kun je natuurlijk mijn andere tips en podcast lezen en luisteren over deze streek. Je kunt ook het gratis ebook Poitou-Charentes, Dordogne en Lot downloaden voor meer inspiratie. Uitgebreide informatie over de Lot inclusief handige links vind je hier.
Wil je het makkelijk? Zodat alles al voor je vakantie geregeld is en je alleen maar hoeft te genieten? Bij ANWB reizen hebben ze 2 fraaie rondreizen door deze streek waarbij heel veel is inbegrepen. Je leest er alles over op de website van Pharos Reizen.
Podcast: Download (22.3MB)