Tips voor een paar dagen La Rochelle. Aanrader!

Doe net als ik en ga in de stoel zitten om te genieten van het bruisende La Rochelle

La Rochelle, een topbestemming!

La Rochelle is een heerlijke stad aan de Atlantische kust waar ik erg graag kom. Waarom? Dat lees je in dit blog.

De havenstad La Rochelle heeft een rijke geschiedenis en dat proef je bij elke stap in deze gezellige stad. Blikvanger in veel toeristische folders is de haven met de 3 torens die waakzaam over zee uitkijken.  Dat is niet verwonderlijk want als je in La Rochelle bent geweest staat dit beeld absoluut in je geheugen gegrift!

Ik ben al diverse keren in deze leuke plaats geweest en recent nog een weekend. Ooit koos ik bewust voor het Mercure hotel Vieux Port Sud met een kamer aan de kant van de oude haven.

Het hotel ligt op een toplocatie omdat je in het hart van de bruisende haven zit met leuke cafés en restaurants en op loopafstand van het oude centrum.  Het uitgebreide ontbijt is er voortreffelijk en het uitzicht op de haven is van dezelfde kwaliteit.

Dit hotel koos ik dus vanwege de ligging maar ook omdat je er gratis kunt parkeren. Deze keer verbleef ik er 2 nachten en in dit blog lees je mijn tips voor een paar dagen La Rochelle. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer goede hotels in La Rochelle!

Overnacht in het Mercure le Vieux Port in La Rochelle

Fietsen in La Rochelle en omgeving

De ligging van La Rochelle in Charente-Maritime is perfect als je de omgeving per fiets wilt ontdekken.

La Rochelle is een heel fietsvriendelijke stad en je kunt op veel plaatsen fietsen huren. Met meer dan 230 km fietspaden door de stad èn in de omgeving zul je genoeg kilometers kunnen maken zonder telkens weer op dezelfde route uit te komen.

Beroemd zijn de Yelo fietsen die je tegenover het Office du Tourisme kunt huren. De eerste 2 uur kosten € 3. Je betaalt met je bankpas of creditcard wel een borg van € 150 maar die wordt na gebruik weer teruggestort. Je kunt ook een abonnement voor 2 of meer dagen afsluiten en de fietsen zijn op 47 plaatsen in te leveren of weer op te pakken.

Met een Yelo kaart kun je in La Rochelle trouwens nog veel meer. Je kunt er gebruik maken van de elektrische bussen, elektrische auto’s, de fietsen en… de op zonnepanelen aangedreven pendelboten tussen de verschillende havens.

De omgeving van la Rochelle is heel aangenaam om te fietsen en wil je iets bijzonders? Maak dan de oversteek over de grote tolbrug op de fiets en ontdek het mooie eiland Île-de-Ré. Het is een fietseiland bij uitstek. De Yelo fietsen mogen overigens niet naar Île-de-Ré maar met je eigen fiets of een andere ter plekke gehuurde fiets kan het natuurlijk wel.

De oude binnenstad bij de Place du Marché

Bij de markt in La Rochelle

Als je La Rochelle wilt leren kennen dan is een wandeling de aangewezen weg.

Bij het Office du Tourisme zijn een paar korte en een langere wandelingen te krijgen waarmee je de stad goed leert kennen.  Ik vind één van de charmantste plekjes de mooie oude binnenstad rond Les Halles, de oude overdekte markt uit de 19e eeuw. Het was een tip die ik, tijdens een eerder bezoek aan La Rochelle, van iemand kreeg waar ik op straat in gesprek mee raakte. Ik heb er geen spijt van gehad.

De omgeving van de havens zijn druk en toeristisch. Hoe anders is het in de wijk waar de markthal ligt. Je vindt er veel lokale bewoners op de terrasjes rond de markt waar het vooral rond lunchtijd en s’avonds na 19:00 supergezellig is. De sfeer is er gemoedelijk en als de markt is afgelopen tref je er vooral de kooplieden die nog even een drankje en een hapje nuttigen.

Ik heb er een avond samen met Marian genoten van een fantastisch wokgerecht met gamba’s,  franse groenten en een goed glas wijn met attente en vriendelijke bediening. Waar?  Kies voor Le Comptoir in de Rue Gambetta. Het terras ligt tegenover de Bistro du Marché die aan de zijkant van de markthal ligt (ook een aanrader trouwens).

Reserveer er een tafel buiten op het terras en je hebt naast lekker eten en drinken ook een topplek voor een heel gezellige lunch of diner. Je kunt er natuurlijk ook neerstrijken voor een drankje of een kop koffie.

De schaduwrijke arcades van La Rochelle

Oude binnenstad La Rochelle

De oude binnenstad van La Rochelle is de moeite waard. De smalle oude straatjes hebben iets bijzonders. De booggewelven geven de stad een eigen karakter en onder Les Arcades kun je aangenaam in de schaduw shoppen en slenteren.

Ooit waren het de plekken van de handelaren van La Rochelle die er hun waren uitstalden. Je vindt deze arcades vooral in de oude straten:

  • Rue des Merciers
  • Rue Chaudrier
  • Rue du Palais
  • Rue du Minage

Als je door deze straten loopt kijk dan vooral ook eens omhoog en goed om je heen.

Vooral de Rue des Merciers maakte op mij veel indruk. Het was in de Middeleeuwen de Grand’Rue van de stad en is van oudsher het centrum. Er staan panden en arcades die teruggaan tot de 13e eeuw!

Na een wandeling door dit oude centrum ontkom je er niet aan om naar de oude haven te gaan. Deze ligt er ook al vanaf de 13e eeuw en de torens, die de ingang bewaakten, staan er nog steeds.

Hier kom je in het toeristisch centrum van La Rochelle. Het barst er van de terrassen en restaurants. Voor mij leuk om er een biertje of koffie te drinken maar ik zal er niet snel gaan zitten om een hapje te eten. Daar zijn betere adresjes voor (lees vooral verder). ‘s-Avonds is het er overigens wel supergezellig.

Wandel naar de Tour de Lantern (de toren met de spitse punt) en ga er achter langs. Je komt dan over een soort bruggetje en stapt even later op weer zo’n verrassende plek!

3 verrassende plekken in La Rochelle

Het strand bij La Rochelle

Plage de la Concurrence is een prachtig strand om op een mooie dag in La Rochelle te vertoeven.

Dit leuke strand is ideaal met kinderen en kijkt uit op de haven van Port de Plaisance “Les Minimes”.  Langs het strand heb je een boulevard met tal van bankjes. Het zijn stuk voor stuk topplekjes voor een picnic. Koop ergens een sandwich en peuzel het hier op!

Overigens ligt hier ook het beroemde restaurant van Christopher Coutanceau.

Als je jezelf en je partner een plezier wilt doen met een uitstekend en romantisch diner dan is dit een aanrader. Ga niet te vroeg want dit is dé plek om van een onvergetelijke zonsondergang te genieten. Wel op tijd reserveren en vraag een plekje aan het raam (of buiten als het lekker weer is). Oh ja… check wel eerst even de prijzen op de website.

Als je vanaf het strand richting het Casino loopt en de straat over steekt loop je regelrecht het bijzondere Parc Charruyer in. Voor jong en oud heel leuk. Ik heb er mijn ogen uitgekeken. Naast veel groen zijn er heel veel dieren en leuke speelplekken voor de kinderen. Echt de moeite waard!

Een derde verrassing vond ik leuk en Marian was er weg van.

Net als Parijs heeft la Rochelle een Jardin des Plantes. Het is een groene oase in de stad met prachtig aangelegde tuinen bij het Muséum d’Histoire Naturelle niet ver van de Place du Marché. Waar vind je midden in de stad nog een imker?  Hier dus. En hij is ook nog eens vriendelijk en legt je graag uit wat hij doet.

Jardin des Plantes La Rochelle

De avond in La Rochelle en nog meer tips

De avonden in La Rochelle zijn gezellig en sfeervol. Het lekkere weer zorgt er voor dat je lang buiten kunt zijn en wat is er leuker dan genieten op een terras terwijl de avond valt.

De terrassen rond le Vieux Port zitten meestal propvol en zijn, zoals ik eerder schreef, erg toeristisch. Maar als je de moeite neemt om een paar stappen verder te lopen vind je tal van leuke plekken waar het net zo gezellig of nog leuker is.

Zo kwam ik een avond terecht op de Quai Georges Simenon. Deze vind je tegenover het Mercure hotel waar ik in het begin over schreef.

Op een hoek ligt het kleurrijke restaurant le Casier.

Het is nog betrekkelijk nieuw en van een jonge vrouw die weet wat ze wilt. Een eerlijke keuken met vooral vis en schaaldieren voor een goede prijs. Ik heb er met Marian voortreffelijk gegeten en een heel gezellige avond gehad voor een prijs waar ik zo voor zou teruggaan.

Het terras ligt tegenover het beroemde Aquarium en in de haven er tegenover gebeurt altijd wat. Bijvoorbeeld als grote schepen of vissersboten door de brug moeten of zeilschepen van zee de haven invaren. Letterlijk èn figuurlijk een heerlijke plek als je van vis en goede wijn houdt. Wijn en vis zijn bij Le Casier namelijk dé specialiteit.

Wandeling door La Rochelle

Vind je dit soort tips leuk? Schrijf je dan in en je bent als eerste op de hoogte van nieuwe tips.

Als je deze wandeling volgt en start bij A (even inzoomen) dan ontdek je in een paar uur de mooiste plekjes van La Rochelle die ik in dit blog heb beschreven. Ik maakte ook een podcast over deze wandeling.

Meer informatie en tips voor een paar dagen La Rochelle vind je met deze links:

Ik maakte eerder op mijn Youtubekanaal al eens een korte impressie over La Rochelle: