Mont-Ventoux, de andere kant van de kale berg.

Lekker plekje bij de Mont-Ventoux

De Mont-Ventoux, maar dan anders 🙂

De Mont-Ventoux is de reus van de Vaucluse. Een berg met een historie en altijd indrukwekkend. Ik schreef er al eens een blog over met mijn herinneringen aan Tommy Simpson, de wielrenner die het leven liet op de kale berg.

Dit verhaal gaat ook over de Mont-Ventoux maar dan anders.

Ik was samen met Marian op de terugweg naar Nederland van een fantastische reis Frankrijk Binnendoor.  Na een paar weken rondgereden te hebben bij de Côte d’Azur en in de Provence, wilde ik via de Mont-Ventoux naar Vaison-la-Romaine voor een overnachting.

Ik koos voor een “binnendoorroute” via het fraaie Lac Saint-Croix richting Sault.

Bij de Mont-Ventoux gebeurt altijd wat

De omgeving van de Mont-Ventoux en Vaison-la-Romaine hebben al jaren geleden mijn hart veroverd.

Niet dat ik er zou willen wonen, maar ik kom er wel graag. In de Dentelles de Montmirail kun je mooie wandelingen maken en het dorpje Crestet is een genot om te bezoeken (lees dit blog maar eens).

Ook de directe omgeving van de Mont-Ventoux is elke keer weer een verrassing als je er gaat wandelen, een dorpje gaat bezoeken of ergens lekker gaat eten. Op en rond de Mont-Ventoux gebeurt altijd wel wat.

Ga op de flanken ergens langs de weg staan en kijk naar de moedige wielrenners die de berg willen bedwingen. Klap en juich voor ze en schreeuw ze omhoog, alsof je de Tour de France aan het bekijken bent. Maar…. de Mont-Ventoux is niet alleen voor wielrenners.

Als je geluk hebt, of pech zoals ik, kun je getuige zijn van een autorallye. Pech? Ja omdat toen ik de Mont-Ventoux wilde passeren richting Maulaucene was die afgesloten in verband met een test van een Peugeot 208 T16 (bekijk hieronder de video). De auto werd bestuurd door de Fransman Sébastien Loub (9-voudig wereldkampioen) en omdat hij er lustig op los reed moest ik omrijden 🙂

De andere kant van de Mont-Ventoux

Omdat ik al vaak genoeg de Mont-Ventoux via de top ben gepasseerd wilde ik er nu eens omheen rijden. Het voordeel is dat je op de flanken van de Kale Berg niet gehinderd wordt door zwalkende fietsers of rallye-auto’s 🙂

Deze keer koos ik niet voor de weg door de prachtige Gorges de la Nesque maar via de andere kant van de Mont-Ventoux. De noordkant waar je via de D40 op de grens van de Vaucluse en de Drôme rijdt. Een tocht die bijzonder de moeite waard èn minder druk is dan de zuidkant van de berg.

Het vertrekpunt was vanuit het gezellige Sault waar ik samen met Marian eerst de lunch gebruikte.

In Sault lopen veel mensen direct naar de Place du Marché waar je trouwens goed en gezellig kunt eten op het schaduwrijke terras van Hotel Restaurant le Louvre.

Ik kies echter liever voor iets intiemers en dat vind je bij Restaurant Le Provencal vlakbij aan de Rue Porte des Aires. Je eet er voortreffelijk, het is er heel gezellig en de eigenaren zijn uitermate vriendelijk. Een topadresje voor lunch of diner!

Na de lunch was het tijd voor de rit naar de andere kant van de Mont-Ventoux 🙂

Vanuit het centrum van Sault ga je richting Aurel via de D542.  Het wordt een rit door de fraaie natuur soms rij je in de Vaucluse en dan weer in de Drôme.  Bij het fraai gelegen Aurel blijf ik de D542 volgen en rij richting Reilhanette. Heb je tijd en zin?  Volg dan de weg richting Montbrun-les-Bains waar je 7 dagen per week kunt genieten van de Thermen in deze fraaie omgeving.

Ik ga echter via de D72 naar het op een rots gelegen dorpje Reilhanette.  Je rijdt nu tegen de klok in om de Mont-Ventoux heen en komt in een fraaie vallei aan de achterzijde van de berg.  Hier volg je de weg langs de rivier Le Thoulourenc. Op een gegeven moment (na La Gendrone) gaat de weg over in de D40.

Hier rij je aan de noordkant en dus de “achterkant” van de Mont-Ventoux. Stop ergens waar het kan en geniet van het uitzicht! De Thoulourence worstelt zich hier door een circa 30 kilometer lange kloof. Ik heb er geen spijt van gehad dat ik deze route koos en zal het een volgende keer zeker weer doen.

Het laatste stuk naar Vaison-la-Romaine gaat via de D5 en D13 richting Entrechaux waarna via de D54 en D938 Vaison-la-Romaine bereikt wordt. Ook in omgekeerde richting is het een fraaie route om van Vaison-La-Romaine naar Sault te rijden. De afstand is een kilometer of veertig en hou rekening met 1 tot 1,5 uur

Slapen in Vaison-la-Romaine

Aan Vaison-la-Romaine heb ik goede herinneringen overgehouden.

De plaats heeft veel te bieden. Hou je van historie? Dan kun je er ondergedompeld worden in een rijk verleden dat terug gaat tot in de Romeinse tijd. Als je de Romeinse brug over de rivier de Ouvèze oversteekt stap je de middeleeuwen in.

Vaison-la-Romaine kan in het seizoen wel druk zijn maar als je buiten het seizoen gaat kan ik je aanraden om tegen het eind van de middag de middeleeuwse stad in te gaan. Vooral door de week is het wat rustiger en vooral mooi, heel mooi!

Ik geniet er telkens weer van, bijvoorbeeld van het uitzicht op het pleintje voor de kerk en slenterend door de oude straatjes waar je over eeuwenoude keitjes loopt. Doe je ogen dicht en je hoort bij wijze van spreken het geroezemoes van paard en wagen.

Op nog geen 1000 meter van de middeleeuwse stad ligt een prima hotel.  Le Logis du Château ligt fraai met een uitzicht op Vaison-la-Romaine en de oude stad.  Het ontbijt is er prima en kun je bij goed weer buiten op het terras gebruiken met gratis topuitzicht 🙂

Lekker eten in Vaison la RomaineDe kamers in dit hotel zijn ruim, tenminste als je een kamer boekt op de eerste etage aan de kant van de stad. Je hebt er zelfs een kitchenette met koelkast, kooktoestel, bestek en servies!  De kamers hebben airco. Dit hotel is ideaal voor een paar dagen of als je in de omgeving wilt fietsen.

Je kunt deze kamers boeken via Booking.com. Voor 2 personen inclusief ontbijt betaalde ik € 180 voor 2 nachten en dat was voor een ruime kamer met terras. Er is zelfs een (klein) zwembad + overdekte garage!

Eten en drinken in Vaison-la-Romaine

Qua eten en drinken kun je in Vaison-la-Romaine op veel plaatsen terecht, bijvoorbeeld op de gezellige Rue de la République waar je in de schaduw van platanen veel terrassen en restaurants vindt.

Heel goede herinneringen heb ik aan de Auberge de Bartavelle maar ik wilde eens iets anders.

In de middeleeuwse stad ligt verscholen achter een grote poort het bijzondere hotel en restaurant La Fête en Provence. Met zo’n naam maak je mij heel nieuwsgierig 🙂

Ik was in het verleden als eens vaker aan de deur geweest maar steeds te laat om een tafeltje te bemachtigen. Wat goed is is tenslotte druk en zeker als het om lekker eten gaat in Frankrijk.

Deze keer was het mij gelukt omdat ik zo slim was geweest om direct na aankomst in het hotel een wandeling naar La Fête en Provence te maken.

Toen ik er aankwam zat het personeel op de gezellige binnenplaats te eten. Ik vroeg of er een tafeltje voor 2 was en dat kon geregeld worden. Missie geslaagd! Rond half negen ‘s-avonds kregen wij een fraaie plek op het terras en hebben wij tot bijna half twaalf genoten van een fantastische ambiance!

Als je ooit iemand (of jezelf) wilt verrassen met een heerlijke en onvergetelijke avond dan is dit een plek om te onthouden. De wijn en het eten is top. Het is ook nog eens heel betaalbaar.

Voor ons tweetjes betaalde ik € 92 van apéritif tot aan de koffie na en er tussendoor 3 gangen met een prima fles wijn!

Trouwens La Fête en Provence is ook een aangenaam hotel, maar dat is voor de volgende keer 🙂

Tips: