Fietsen over de Vélodyssée naar Cap-Ferret

In deze podcast van Frankrijk Binnendoor onLine neem ik je mee op een fietstocht langs het Bassin d’Arcachon en de Atlantische Oceaan naar Cap-Ferret. Natuurlijk verklap ik je mijn insidertips om dit mooie vakantiegebied te ontdekken. Luister of lees je mee?

Fietsen naar Cap-Ferret

In al de jaren dat ik in Frankrijk hebben rondgereisd is er één plek die om de een andere manier altijd weer aantrekt. Ik ben er inmiddels diverse keren geweest, meestal met een tussenpoos van een paar jaar.

Ik neem je mee naar de omgeving van het bassin d’Arcachon dat grofweg ter hoogte van Bordeaux aan de Atlantische Oceaan ligt .

Deze grote binnenzee staat direct in verbinding met de Oceaan en kent dan ook eb en vloed. Het is een bijzonder gebied dat rijk is aan vogels en natuur en ruim 15.500 hectare groot is als het met hoog water helemaal is volgelopen. Bij het plaatsje Le Teich komt de rivier de Eyre in het bassin uit en daar is er sprake van de ontmoeting tussen zoet- en zoutwater en dat maakt het bassin d’Arcachon zo bijzonder.

Mijn favoriete plek aan het Bassin d’Arcachon

Fietsen naar Cap-Ferret bij het Bassin d'Arcachon

Als er eens een jaar is dat ik samen met Marian gewoon een paar weken lekker niets wil doen dan gaan we er altijd naar toe.

Ook wij hebben af en toe wel eens het gevoel dat we eens even niets willen bezichtigen of willen ontdekken. Dan is het heerlijk om voor je caravan, huisje, tent, chalet, gîte of chambre d’hôte in de namiddag of avond te genieten van een een glaasje wijn terwijl de vogels die in de bomen zingen en voor ons een concert geven.

Het is een fantastische streek om te fietsen.

Er zijn veel mooi aangelegde fietspaden rond het bassin en in de schaduwrijke dennenbossen langs de Oceaan.  De stranden zijn hier immens en als je buiten het hoogseizoen gaat heb je deze praktisch voor jou alleen. De golven zijn er ook imposant en op diverse spots wordt er gesurfed.

Zwemmen in zee is voor kinderen door de hoge golven niet altijd mogelijk of veilig maar daarvoor biedt het bassin d’Arcachon alle mogelijkheden. Dit loopt langzaam af en de strandjes langs het bassin zijn dan ook ideaal met kleine kinderen.

De plaatsen rond het Bassin d’Arcachon

Oesters Bassin d'Arcachon

Rond het bassin liggen 10 plaatsen:

 • het grote en mondaine Arcachon,
 • La Teste,
 • Gujan-Mestras,
 • Le Teich,
 • Biganos,
 • Audenge,
 • Lanton,
 • Andernos-les-Baines,
 • Arès
 • en Lège-Cap-Ferret.

Zelf kom ik regelmatig in Arès. Een plaatsje in het noorden van het Bassin dat eigenlijk niet zo gek veel voorstelt. Een kerk, een supermarkt, een paar bakkers, wat winkels, diverse campings en een vakantiepark.

de ligging is super! Vanuit Arès kun je werkelijk alle kanten op fietsen. Een rondje Bassin d’Arcachon is circa 80 kilometer maar dan moet je wel een oversteek maken.

Je kunt vanuit Arès ook over een paar prachtige fietspaden naar het noorden bijvoorbeeld richting Lacanau Océan waar je ook het fraaie binnenmeer het Étang de Lacanau hebt. Nog noordelijker ligt het grote Lac d’Hourtin bij het plaatsje Carcans.

Richting het noorden kun je zelfs helemaal tot aan de monding van de Gironde fietsen bij Souillac-sur-Mer. Een fietspad dat tegenwoordig deel uitmaakt van de Vélodysee van Roscoff in Bretagne tot aan Hendaye bij de Pyreneeën.

De fietstocht naar Cap Ferret via Truc Vert

Fietsen bij het Bassin 'dArcachon

Één van mijn favoriete fietstochten is van Arès naar Cap-Ferret.

Cap-Ferret ligt helemaal op het eind van de smalle landtong tussen de Oceaan en de monding van het Bassin d’Arcachon.

Wat het weer betreft in deze streek is het altijd erg aangenaam om te fietsen. Meestal komt de wind uit het noordwesten met kracht 3 a 4 over de Oceaan. Dan is het er praktisch altijd goed weer met temperaturen rond de 20 a 25 graden. ’s-zomers soms iets warmer maar met de wind van zee altijd aangenaam.

Vanuit Arès neem je het fietspad richting Leges Cap Ferret tot je bij de D106 komt en daar steek je over en volg je het fietspad naar links. Dit blijf je volgen tot voorbij de rotonde waar je de drukke weg moet oversteken. Een paar honderd meter verder kun je dan rechtsaf het bos in.

Je fiets dan meteen het Forêt Domaniale de Lèges et Garonne in en kiest de richting Truc Vert.

je fiets er op de ancien piste cyclable en komt na een tijdje bij een kruising met de mooie naam Carrefour de la dune d’Amour. Vanuit het centrum van Arès heb je er dan tot dit punt een kilometer of 10 opzitten.

Naar Truc Vert is het dan nog 5 km en naar Cap Ferret volgens het bord 12 kilometer. Maar laat je niet voor de gek houden want tot aan de vuurtoren bij Cap Ferret is het nog ruim 16 km.

Het is een fantastisch fietspad grotendeels in de schaduw van de dennenbossen. Het pad gaat glooiend door de duinen maar is nooit echt zwaar. Soms moet je even een extra inspanning leveren om omhoog te komen maar in de afdaling kun je weer genieten en uitrusten.

Heerlijk terras aan het Bassin d’Arachon

Terras bij Cap Ferret

Als je een immens strand wilt zien. Ga dan bij Truc Vert de strandopgang op. Je fiets kun je er tegen een boom of hek zetten.

Zorg wel dat deze op slot staat en haal spullen zoals een fietspompje, fietscomputer etc er vanaf. Ooit werd hier eens een fietspomp van mijn fiets “geleend” en niet meer teruggebracht 🙂

Ga je daarna verder en volg gewoon de bordjes richting Cap Ferret.

Als je bij Cap Ferret komt passeer je op een gegeven moment een soort spoorlijntje. Dit is van de minitrein in Cap Ferret die tussen het Bassin d’Arcachon loopt en de Oceaan. In het seizoen, vanaf half juni, kun je met het treintje vanaf  het Plage de L’Océan bij de aanlegsteiger Bélisaire naar de Atlantische kust reizen.

Gek genoeg ligt dus het Plage de L’Océan aan het Bassin d’Arcachon. De aanlegsteiger Bélisaire is de vertrekplaats van boottochten over het Bassin, maar ook van de lijndienst naar Arcachon die normaal gesproken om de 35 minuten vertrekt en aankomt.

Houdt er wel rekening meer dat het tussen 12:00 en 14:30 pauze is!

Maar die kunt je voortreffelijk doorbrengen op het fantastische terras van het restaurant dat aan het begin van de aanlegsteiger ligt. Je hebt er naast een prachtig uitzicht ook een voortreffelijke kaart als je van vis houdt. Een topplek om mosselen of oesters uit het bassin te eten. Het is wel slim om er een plekje te reserveren als je direct aan het water wilt zitten.

Naar de vuurtoren en ontdek Cap-Ferret

Op de fiets naar Cap Ferret

Maar dan nu de binnenkomst op de fiets in Cap Ferret. Als je de “spoorlijn” passeert volg je deze richting de Oceaan. Je komt dan uit bij La Plage d’Océan. Een plankier loopt het duin op.

Bovenop kun je de wissels zien waar het treintje omgedraaid wordt om weer terug te rijden naar het Bassin d’Arcachon.

Als je hier bent ligt het strand in de diepte en links en rechts van de strandopgang liggen nog oude bunkers uit de 2e wereldoorlog.  Je kunt er het strand op gaan.

Maar ik neem je mee naar de vuurtoren van Cap Ferret.

Deze is met zijn hoogte van 52 meter niet te missen en op dit uiterste einde van deze smalle landtong is het een goed baken voor de zeevaart op de Oceaan en de smalle opening van ca 3 km tussen Pyla-sur-Mer en Cap-Ferret.

Je kunt de vuurtoren op na een pittige klim via de trap en boven heb je een fantastisch uitzicht in een panorama van 360 graden over het Bassin d’Arcachon, het Dune de Pilat en de Oceaan.  Er is ook een interessante tentoonstelling over het Bassin.

De haven van Cap Ferret en Dune de Pyla

Fiets vervolgens verder richting de haven van Le Cap Ferret, je zou ook kunnen doorrijden naar het strand van La Pointe. Dit is het uiterste puntje van het schiereiland waar je aan de opening naar de Oceaan staat.

Je hebt er eenprachtig uitzicht op het Dune de Pyla aan de overkant. Het grootste en hoogste duin van Europa.

In het haventje van Cap Ferret heb je een mooi uitzicht op de oesterparken in het Bassin en de Grand Banc. De oesters in dit gebiedt kennen 4 variëteiten en komen van:

 • de Banc d’Arguin,
 • de Grand Banc,
 • Île aux Oiseaux
 • en het Bassin d’Arcachon zelf.

Qua kwaliteit ook in deze volgorde. De oesters worden hier het hele jaar door gegeten, ook in het groeiseizoen als de oesters een melkachtige stof afscheiden, die overigens niets aan de smaak afdoet. De oesters van Arcachon zijn uitstekend van kwaliteit en hebben een nootachtige smaak die lang in je mond blijft hangen.

Samen met een glaasje droge witte wijn is het voor de liefhebber een delicatesse! Hier zijn ook genoeg plekjes om voor de lunch een tussenstop te maken.

Overtocht en een rondje Bassin d’Arcachon?

Dune de Pyla

Om terug naar Arès te fietsen kies ik altijd de weg langs het bassin in Cap Ferret. Je komt dan bij de Plage de Océan en de pier van Bélisaire.

Als je hier ‘s-morgens bent dan kun je prima met de fiets naar Arcachon naar de overkant varen, een tocht van ongeveer 30 minuten. De moeite waard om het eens te doen! Verwacht overigens geen grote ferry want hier varen kleine bootjes heen en weer. De “kapitein” is graag bereid om je fiets aan boord te tillen.

Je kunt dan vanuit Arcachon bijvoorbeeld naar het Dune de Pyla kunt fietsen. Een gegarandeerd mooie dagtocht is het gevolg. Doe dit alleen niet als het erg warm is want dan is het bovenop het Dune de Pyla bijna niet uit te houden. Maar op een warme dag is de overtocht naar Arcachon wel weer lekker op het water.

Arcachon is trouwens een gezellige stad waar genoeg valt te beleven. Al is het maar om heerlijk te slenteren over de boulevards. Je kunt fietsend van Arcachon trouwens over mooie fietspaden terug naar Arès. Dat is ongeveer 42 kilometer en je passeert leuke dorpen en het natuurpark van Le Teich.

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Fietsen langs het bassin d’Arcachon naar Arès

Dorpjes bij het Bassin d'Arcachon

Abonneer in iTunes en ontvang automatisch updates

Mijn ontdekkingstocht langs het bassin gaat echter via het charmante vissersdorpje Herbe-La-Vigne. Ongetwijfeld het meest markante vissersdorpje aan het Bassin d’Arcachon.

Je kunt het alleen te voet bewonderen en dat is absoluut de moeite waard. Zoek een rustig moment uit want in het hoogseizoen is het hier druk zijn.

De leuke schilderachtige huisjes zijn deels bewoond of worden gebruikt door de vissers als werkplaats. Natuurlijk kun je hier oesters maar ook mosselen kopen!

Andere leuke plaatsen die een mooi uitzicht over het bassin bieden zijn vervolgens:

 • het vissersdorpjeLe Canon,
 • Le Grand Piquey,
 • het zusterdorpje Le Petit Piquey
 • en Claouey.

Overal heb je strandjes aan het bassin. Daarvoor moet je de drukke weg langs het bassin volgen maar die is soms zonder fietspad.

Ik ga meestal bij Herbe-La-Vigne weer richting het fietspad en het bos in naar  Arès. Deze fietstocht van circa 55 km is één van mijn favoriete rondjes bij het Bassin d’Arcahon voor heerlijk dag in de buitenlucht.

Meer tips over deze mooie streek

ebook Le Sud-Ouest, Dordogne, Gers GirondeIn mijn ebook Le Sud-Ouest lees je alles over een week bij het bassin d’Arcachon en nog veel meer.

Le Sud-Ouest is het verhaal over een reis via het noorden van de Bourgogne door de Morvan naar de Dordogne. Dag voor dag maak je mijn belevenissen in de Dordognemee en ontdek je bijzondere plekjes.

Daarna gaat de reis zuidelijker via rustige binnenwegen naar de Gers, één van de mooiste streken van het Zuid-Westen van Frankrijk. Een week lang laat ik je kennismaken met de mooie omgeving van Lectoure.

Deze reis over de Franse binnenwegen eindigt in de Gironde waar ik je kennis laat maken met één van mijn favoriete plekjes in Frankrijk: het Bassin d’Arcachon.

Meer info en downloaden