Een entrecôte eten in Toulouse, daar is geduld voor nodig
Een tijd je geleden was ik in de prachtige stad Toulouse rond een uur of 9 s’-avonds op zoek naar een leuk restaurant om een hapje te eten. Na een dag rondzwerven door deze machtige stad vond ik het tijd om mijzelf, en mijn vrouw Marian, eens te verwennen met een lekker etentje.
Ik tipte al eens eerder dat mijn truc om een goed restaurant te vinden simpel is: ik zoek naar een plaats waar veel Frans gekletst wordt en het druk is. Zo kwam ik op de Boulevard de Strasbourg en zag een immense rij wachtenden bij Restaurant l’Entrecôte.
Dat is dus blijkbaar dé plek om een entrecôte in Toulouse te nuttigen 🙂
Wat is l”Entrecôte in Toulouse?
De indrukwekkende rij liep vanaf de voordeur tot aan de straatkant, ca 10 meter, vervolgens langs het bushokje en ging zo nog een meter of dertig verder. Men stond er rustig te wachten tot er een paar mensen naar buiten kwamen er weer een paar naar binnen mochten.
Ik werd nieuwsgierig en vroeg iemand, achteraan in de rij, waarom het er zo druk was.
Hij legde mij uit dat dit restaurant een ongekende kwaliteit heeft voor liefhebbers van een entrecôte. Maar dat die extra speciaal wordt door de begeleidende saus die door de oprichter werd bedacht en sindsdien van receptuur niet is veranderd. Daarbij wordt er een prijskwaliteit en sfeer geboden die het de moeite waard lijkt te maken om soms meer dan een uur in de rij te gaan staan.
Overigens lag ooit de eerste l’Entrecôte in Parijs maar onder een andere naam. Een zoon van de oprichter begon in 1962 in Toulouse zijn eerste restaurant met deze unieke formule.
Die oprichter was Paul Gineste de Saurs die in Parijs Le Relais de Venise (1959) begon. Dit wordt nu gerund door een dochter. Een andere dochter heeft (ook in Parijs) Le Relais d’Entrecôte.
De kracht van een succesformule
Door mijn vroegere job als relatiemanager bij een bank ben ik in zo’n situatie gelijk benieuwd naar de toverformule. Waarom is dit al vanaf 1959 een succes? Inmiddels zijn er ook filialen in Bordeaux, Nantes, Lyon en Montpellier.
Niet toevallig steden met veel studenten want die vormen een prima klant voor l’Entrecôte.
Het menu is dan ook eenvoudig en kost nog geen 19 euro en bestaat uit een salade au noix vooraf en een entrecôte van 170 gram met pommes allumettes. Meer keus is er niet :-). Een dessert kun je wel kiezen en kost je maximaal € 6
Oh ja de wijnkaart is wel héél bijzonder voor een Frans restaurant.
Alleen rood of rosé en dan alleen met 75 cl of 37,5 cl voor resp 14 of 9 euro! Tenslotte…. de onvermijdelijke café na het eten kost maar € 1,40
Reserveren gaat niet. In de rij staan wel. Maar voor een onvergetelijke en voordelige avond moet je iets over hebben 🙂
Als we hier ooit eens komen, gaan we er heen voor dit menu!!
We zullen het noteren.
Ga er zeker in 2012 naar toe ,ben zeer nieuwsgierig geworden.
Zeker omdat ik nu 42 jaar kok ben.
IK wil dit wel eens meemaken
Het verhaal klopt helemaal. Je kan er ook lunchen. Zorg dat je dan om kwart voor twaalf bij het restaurant bent. Je kan dan om 12 uur aan tafel (dan sta e maar een kwartiertje in de rij)
Wat ik mis in het verhaal is de definitie van een entrecôte. De entrecôte is beduidend goedkoper en van meer vet voorzien dan een faux filet. Gevonden definitie:
le faux filet ou contre filet est une viande maigre, la plus maigre de tout le bœuf ; l’entrecôte est une viande assez grasse et persillée , la texture et sa forme sont proches de celle du faux filet ;il ne contient que 6g de lipide pour 100g de viande cuite pour une alimentation équilibrée s’est la viande parfaite ( pas de nerfs et tendre si cuite saignante )
Het concept is geweldig, heerlijk eten. Kom al meerdere jaren bij deze restaurants en ga hier tijdens vakantie en zakenreizen speciaal naar op zoek.
Absolute aanrader.