De wijngaarden en wijnen van Irancy

Domain Colinot in Irancy maakt mooie rode wijnen

Een ontdekking in Irancy

Naast de voortreffelijke witte wijnen van Chablis heb je in het dorpje Irancy ook iets bijzonders! In dit noordelijke stukje Bourgogne worden uitstekende rode wijnen gemaakt!

Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat het noorden van de Bourgogne een favoriete bestemming van mij is. Op ca 5 en een half uur rijden van de Nederlandse grens zit je, in een letterlijk en figuurlijk, heerlijk gebied.

In deze omgeving verblijf ik meestal in Chablis waar je een paar leuke hotels hebt. Tot een paar jaar geleden kon ik er bij mijn zoon slapen, maar die woont nu in Parijs. Maar een paar dagen in een hotel in Chablis is geen straf 🙂

Via Préhy naar Irancy

Als ik naar Irancy ga om wijn te kopen (en eerst te proeven natuurlijk) dan ga ik via Chablis richting Nitry over de D81 en dan direct uit het dorp over de mooie D2 dwars door wijngaarden naar Préhy. Een klein wijndorp met een kerkje dat dominant in de wijngaarden ligt en waar je bij Jean Marc Brocard betaalbare en goede Chablis kunt kopen.

Via Préhy volg je de D2 naar het dorpje St-Cyr-les-Colors. Hier moet je dan even opletten bij de kruising met de D956. Eerst een stukje rechtsaf en dan direct links in een bocht richting Irancy over de D38. Op een gegeven moment kronkelt de weg zich naar boven en zie je het dal waar Irancy in ligt. Hier is het uitkijken geblazen, vooral in het najaar en de wintermaanden. Een kennis van ons is hier eens met zijn bestelwagen de helling afgerold door ijsvorming op de weg.

Voor sportievelingen is dit ook een mooie fietstocht van circa 19 km.

Tijd om de rode wijnen van Irancy te proeven

In Irancy worden overwegend rode wijnen gemaakt van de pinot-noir en de weinig gebruikte césar-druif. De wijnen uit Irancy zijn lekker en houden het midden tussen een rode wijn uit de Anjou en een rode Bourgogne.Overigens werd pas op 25 juli 2000 officieel de AOC Irancy toegekend. Als je van een wijn houdt die naar frambozen smaakt , dan wordt de ‘Irancy’ je vriendje! Het is ook nog eens een wijn die je jaren kunt laten liggen en heerlijk bij rood vlees of een stukje wild.

De wijngaarden lenen zich hier ook prima voor een stevige wandeling en liggen als een amfitheater om het dorp. Je kunt dan van dichtbij ervaren dat de wijngaarden worden afgewisseld met boomgaarden met fruitbomen (vooral kersen). Daal daarna af naar het centrum en ga op zoek naar een goede wijnboer.

Domaine Colinot, mijn geheime tip!

Van de domeinen in en rond Irancy is er één mijn absolute favoriet. Het is Domaine Colinot van Anita en Jean-Pierre Colinot en hun dochter Stéphany. Als je er wilt proeven moet je wel even een afspraak maken.

Domaine Colinot IrancyZelf heb ik uitstekende herinneringen aan een proeverij met Jean-Pierre Colinot zelf. Deze wijnboer laat je met passie zijn wijnen proeven.

Hij heeft mij geleerd dat er meer is dan de rode wijn uit de Côte d’Or.Zijn Irancy Palotte en Les Mazelots vind ik heerlijk en het zijn mijn favoriete wijnen uit de Bourgogne geworden.

Inmiddels heeft hij met zijn aardige dochter Stéphany een prima opvolgster die de kwaliteit van de Colinotwijnen in de toekomst zal kunnen garanderen.

Ik verheug me er al op om binnenkort weer eens in Irancy mijn slag te slaan 🙂

Reacties

  1. Idd heerlijk klein gebiedje! De mono cepage PN vind ik wel wat pover, maar eens die cesar erbij…. Een hele ontdekking voor mij.
    JM Brocard is wel een reus vergeleken bij het hele AOC gebied van Irancy. Brocard op zich is al meer dan 200 ha, terwijl er in Irancy 164 ha staan aangeplant. Bij Brocard vielen vooral de biodynamische flessen in de smaak.
    Gret en dank,
    Dirk