Nord-Pas-de-Calais, Noord-Frankrijk op haar mooist

Nord-Pas-de-Calais: een mix van gezellige badplaatsen, havens, mooie stranden, nijverheid, historie en natuur en mooie steden! Kortom meer dan de moeite waard om dit stukje Noord-Frankrijk te bezoeken voor een korte of langere vakantie. In deze podcast hoor je er meer over!

Vakantie in Nord Pas de Calais

Nord-Pas-de-Calais, een stukje Vlaanderen in Frankrijk

Grenzend aan Vlaams-België ligt in het noorden van Frankrijk Nord-Pas-de-Calais.

Het is een streek die in de 16e eeuw jarenlang tot de Lage Landen behoorde, totdat de Franse Koning Lodewijk XIV het weer inpikte. In Nord-Pas-de-Calais is de affiniteit met Vlaanderen goed te voelen. Zo staat de Vlaamse leeuw in het wapen en worden ook symbolen als een Belgisch Belfort gebruikt in de streek. Er wordt echter nog nauwelijks Vlaams gesproken in deze streek.

Tot 2015 was Nord-Pas-de-Calais een zelfstandige regio in Frankrijk maar na de herindeling maakt het samen met Picardië deel uit van Hauts-de-France maar dat is meer om administratieve redenen dan om toeristische.

In Nord-Pas-de-Calais hebben de mijnbouw en de textielindustrie jarenlang de boventoon gevoerd. Inmiddels zijn de mijnen gesloten, maar er zijn nog wel textielfabrieken te vinden. Het industriële karakter van deze streek is nog op veel plaatsen terug te vinden.

Toch heeft Nord-Pas-de-Calais voor een vakantie of shortbreak veel te bieden. Zo ligt het aan de Noordzee en wordt een deel van de kust de Opaalkust genoemd. Er zijn veel zandstranden en kliffen te vinden langs de kustlijn van het Nauw van Calais. De badplaatsen zijn toeristisch, maar niet zo volgebouwd als bijvoorbeeld de Vlaamse kustlijn.

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Strand, stad en historie, Nord-Pas-de-Calais heeft het allemaal.

Strandvakantie Nord-Pas-de-Calais

Aan de kust van Nord-Pas-de-Calais is het heerlijk vertoeven voor gezinnen.

De fraaie zandstranden en de zee bieden voldoende ruimte voor speelplezier in, om en op het water. Bezoek een van de leuke en altijd gezellige vissersdorpjes of ga op zoek naar een leuk stad meer in het binnenland. Een aanrader is Boulogne-sur-Mer waar je de mooie kathedraal kunt bezichtigen.

Nord-Pas-de-Calais is ook zeker een aanrader voor een vakantie met z’n tweetjes.

Arras (in het Nederlands Atrecht) bijvoorbeeld is een historische stad met veel Vlaamse invloeden, zoals het typische plein in het hart van de stad. Het doet mij altijd een beetje aan Antwerpen denken. Aan dit plein liggen winkels, restaurants en het stadhuis met het beroemde Belfort van Arras. Beklim de toren voor een gaaf uitzicht.

Maar… je kunt in Arras ook onder de grond! Er is een uitgebreid gangenstelsel uit de 10e eeuw dat onder de hele stad loopt en zelfs tot daarbuiten. Op de Place des Héros kun je bij het Office du Tourisme een ticket kopen en onder de grond de historie van de stad ontdekken.

Met een groep vrienden naar deze regio van Frankrijk belooft een heerlijke vakantie te worden met veel leuke activiteiten. Het noorden van Frankrijk biedt namelijk geweldige fiets- en wandelgebieden met uitdaging dankzij het heuvelachtige landschap. In Lille, Arras of Boulougne-sur-Mer geniet je van het goede leven met lekker eten, wijn en bier.

Bier? Jazeker dit deel van Frankrijk staat bekend om zijn rijke biertraditie en veel plaatsen hebben hun lokale brouwerijen.

Nord pas de Calais, Lille

Meer bezienswaardigheden Nord-Pas-de-Calais

Nord-Pas-de-Calais bevat veel bezienswaardigheden die te maken hebben met de mijnbouw.

In Lewarde bevindt zich het Historisch Centrum voor de Mijnbouw, een museum waar je alles over het gevaarlijke leven in de mijnen kunt ontdekken. Meer over de nijverheidsindustrie ontdek je in Musée de la Piscine in Roubaix dat gevestigd is in een oud zwembad. Het is bijzonder omdat er kunstwerken uit de nijverheidsindustrie en andere kunsttakken uit de regio zijn ondergebracht.

De kliffen Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez behoren tot de grote nationale bezienswaardigheden van Frankrijk. Respectievelijk bestaat de ene klif uit zandsteen en de andere uit witte krijtrotsen. Aan de andere kant van het kanaal in Dover vind je soortgelijke kliffen. De gebieden zijn perfect voor wandelingen, het bezichtigen van de vuurtoren en bieden een prachtig uitzicht op de Opaalkust.

Duinkerke is niet alleen een heerlijke badplaats aan de Opaalkust, het is ook een belangrijke haven voor Frankrijk.

De ligging van de stad heeft ervoor gezorgd dat het vaak te maken had met oorlogen en kapers. Zo was het een belangrijk bevoorradingspunt voor de geallieerde troepen in de Eerste Wereldoorlog en in de Tweede Wereldoorlog werden hier de Engelsen door de Duitsers verdreven.De tekenen van deze oorlogen zijn zeker te zien, aangezien veel van de oude stad door bombardementen herbouwd moest worden. De monumenten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn in en om de stad aanwezig.

Maar ook elders in Nord-Pas-de-Calais vind je veel herinneringen aan de eerste wereldoorlog toen hier de legers tegenover elkaar lagen in loopgraven.

Lille, een stad die je niet mag missen!

Tenslotte wil ik het nog even hebben over de stad Lille, of Rijssel in het Nederlands.

Lille is een fantastische stad en met de auto maar op 180 km van Breda ligt. Je kunt tegenwoordig zelfs met de Thalys naar Lille en vanaf Rotterdam zit je bijvoorbeeld al binnen de 2 uur in Lille. Ideaal dus voor een paar dagen Lille. Hotels zijn er zat en ook voor scherpe prijzen.

Het mooie centrum is supergezellig omdat het veel mooie winkels heeft en letterlijk en figuurlijk heerlijke restaurants en café’s.  Één keer per jaar wordt er in Lille de grootste vlooien- en brocantemarkt van Europa gehouden. Deze vindt altijd plaats in het eerste weekend van september.

Tijdens deze gigantische braderie zijn mosselen met frietjes het gerecht! Na afloop van de braderie ligt er in de stad ongeveer 500 ton mosselschelpen die volgens een oude traditie op de stoep bij de restaurants worden gegooid.

Maar ook in andere periodes van het jaar is Lille een absolute aanrader. Sommigen noemen het zelfs het Parijs van het noorden. In december met de kerstmarkt is het er ook heel leuk.

In de oude binnenstad tref je winkel na winkel. Hou je van shoppen? Dan heb je een flinke uitdaging voor de boeg om de meer dan 3900 winkels in de stad te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook beginnen in de luxe warenhuizen van Lafayette of Printemps. Na je bezoek aan Lille zul je het kunnen beamen dat Lille na Parijs de tweede winkelstad van Frankrijk is.

De bezienswaardigheden van Lille

Ga eens op stedentrip naar Lille

Het leuke van Nord-Pas-de-Calais is dat je in plaatsen zoals Arras of Lille, maar ook elders aangenaam verrast kunt worden omdat je er heel soms gewoon Nederlands kunt praten en je borden ziet met gerechten met een Nederlands / Vlaamse naam zoals bijvoorbeeld het “vleeschpotje”.

Vraag maar eens in de horeca of in een winkel parlez vous Neerlandais? Vooral jongeren lijken het leuk te vinden om hun “kennis” van het Vlaams/Nederlands op je uit te proberen 🙂

Wat je ook moet gaan bekijken in Lille zijn onder andere:

  • De historische Citadel van Lille die door strateeg Vauban is bedacht om de stad te verdedigen
  • Het stadhuis met de Belfort (toren) dat behoort tot het UNESCO werelderfgoed
  • De oude panden rond de Grand Place
  • La Vieille Bourse (de oude Beurs), volgens velen het mooiste monument van Lille
  • de wijk Euralille rond het station en een ontwerp van Rem Koolhaas, de Nederlandse architect.

Meer tips over Nord-Pas-de-Calais kun je vinden via deze links:

Andere leuke bezienswaardigheden en andere activiteiten die je niet mag missen in Nord-Pas-de-Calais vind je tenslotte op de toeristische website van Northernfrance-tourism.com.

Luister naar mijn podcast over Nord-Pas-de-Calais:

Anderen lazen dit ook: