Parijs nog leuker

Shakespeare en Company

Tips die Parijs nog leuker maken

Ik heb in de loop der jaren al veel over Parijs geschreven. Natuurlijk in mijn ebook Parijs!

Maar ook veel blogs op dit weblog. In deze blogs en het ebook vind je al ontzettend veel informatie om het maximale uit je bezoek aan Parijs te halen maar ook veel tips die handig zijn. Lees ze dus!

Deze keer zal ik je wat tips geven die gewoon leuk zijn of die je juist niet zou moeten doen in Parijs. Als je al eens eerder in Parijs bent geweest zul je de bekende bezienswaardigheden misschien eens willen overslaan en nog meer van de stad willen zien. Ik ga je daarbij helpen!

Shakespeare and company

Net buiten de hektiek van de Notre Dame ligt op de linkeroever van de Seine naast de drukke boulevard een bijzonder plekje. Ik vind het zelf altijd heerlijk om even op een terras op de hoek van de Rue de la Bucherie te zitten met uitzicht op de Notre Dame aan de andere kant van de Seine. Als ik mijn Leffe Blond op heb ga ik steevast even naar de buren.

Daar ligt Shakespeare and Company.

Het is een bijzondere boekhandel die in 1951 door de Amerikaan George Whitman werd geopend. Overigens eerst onder de naam Le Mistral maar sinds 1962 onder de huidige naam.

In 1919 werd Shakespeare and Company in Parijs geopend door Silvia Beach. Haar winkel werd een ontmoetingspunt voor bekende schrijvers als Hemingway, Scott Fitgerald, James Joyce en anderen.

Deze eerste Shakespeare and Company lag op de 8 rue Dupuytren in Parijs (vlakbij de universiteit) maar werd in 1941 gesloten. Na het overlijden van Beach (in 1962) wijzigde George Whitman de naam van zijn winkel in Shakespeare and Company.

Het is nu een bijzondere plek met een rijke historie. Schrijvers en liefhebbers van literatuur konden bij hem slapen mits ze zelf hun bed opmaakten en in de winkel hielpen. Volgens de website hebben er inmiddels meer dan 50.000 mensen op deze manier bij Shakespeare and Company geslapen en nog veel meer mensen deze bijzondere winkel bezocht.

Als je van boeken houdt of gewoon een stukje historie wilt zien en voelen dan moet je er absoluut eens naar toe gaan!

Op 14 december 2011 overleed Whitman, 2 dagen na zijn 98e verjaardag, in het appartement boven de winkel. Zijn dochter runt nu de zaak.

De Eiffeltoren in het licht maar dan anders

Wil je genieten van de Eiffeltoren in het licht? De meeste mensen gaan dan ‘s-avonds naar Trocadero. Inderdaad je hebt er een prachtig uitzicht maar… Er is een betere plek 🙂 Het restaurant Les Ombres boven op het Musée du Quai Branly. Wel even van tevoren reserveren!

Niet in de rij bij het Louvre maar zo naar binnen voor Monet

Wist je dat ik nog nooit in het Louvre ben geweest? Ik vind kunst best mooi maar ben wat ongeduldig aangelegd 🙂 In de rij staan en met een paar honderd andere mensen voor de Mona Lisa staan is niets voor mij. Overigens is dat geen excuus meer want je kunt ze nu gewoon in het Nederlands en online bestellen.

Het is veel leuker naar een minder druk bezocht museum te gaan zoals bijvoorbeeld het Musée de l’Orangerie waar een serie gigantische schilderijen van Monet hangt met zijn wereldberoemde waterlelies. Dit museum vind je in de Tuilleriën bij de Place de la Concorde.

Naast Monet hangen er ook schilderijen van Cézanne, Picasso en staan er mooie beelden van Rodin.

Winkelen maar niet in de toeristische drukte

Natuurlijk is de Champs-Elysées leuk om eens te zien.

Maar naast de topwinkel van Louis-Vuiton en de Disneywinkel is het er druk met te dure terrassen en veel winkels met de bekende merken.

Ga naar Le Marais de gezellige wijk tussen Bastille en Centre Pompidou. In de Rue des Francs-Bourgeois vind je de leukste boetieks maar ook in de talloze andere straatjes in deze buurt. De Japanse modezaak Uniqlo in Le Marais is een bezoek waard. Ooit kleding gepast in een oude fabriek in hartje Parijs? Nog zo’n leuke winkel en eveneens in een oude fabriek gevestigd is de unieke concept store Merci. Een winkel die je moet gaan zien!

In de Rue St. Honoré (vlakbij metro Palais Royal Musée du Louvre) ligt een winkel die shopfanaten absoluut moeten zien. Concept Store Colette stelt zich ten doel op één plek de mooiste en exclusieve designer items te verkopen.

Je vindt er alles van bekende ontwerpers van horloge tot jurk of van make up tot koptelefoon. Dorst gekregen? In de trendy waterbar worden maar liefst 100 verschillende watertjes geserveerd 🙂

Overigens is deze straat de moeite waard om helemaal af te lopen. Boetieks, juweliers en bijzondere winkels volgen elkaar op. Ga zeker rechtsaf de Place Vendôme op om je te vergapen aan super-de-luxe juwelen en horloges.

Hou je van lekker eten? Ga dan bij de Rue Royale rechtsaf naar de Place de la Madeleine. Hier vind je tal van lekkere winkels zoals Fauchon, Maille, la Maison de la Truffe, Hédiard, Caviar Kaspia. Kortom de plek voor chocola, thee, kaviaar, mosterd, truffel of tal van andere lekkere dingen.

Tip: bij Café Madeleine is het altijd gezellig druk en kun je goed eten!

Tot zover deze extra tips over Parijs. Meer weten? Lees dan mijn andere blogs over Parijs zoals:

Ook een weekendje of een paar dagen naar Parijs? Lees eerst mijn tips om dit zelf eenvoudig te regelen: Van een leuk hotel tot en met een ticket voor Thalys

Heb jij ook leuke tips? Schroom niet en deel ze hieronder!