Veiligheid in Parijs?
In eerste instantie schreef ik dit artikel om je te informeren over toeristentraps, zakkenrollerij en oplichters die je verblijf in Parijs (of een andere grote stad) kunnen vergallen.
De aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en daarna in andere Europese steden hebben echter een grote impact gehad en de vraag is nu natuurlijk: hoe veilig is Parijs? Zal ik er wel of niet naar toe gaan?
Hoewel je op meer plekken dan gewoonlijk bewaking ziet en er meer gecontroleerd wordt bij warenhuizen, en andere plekken waar veel mensen samen komen, heb ik het niet als onprettig ervaren.
De inwoners van Parijs pakken zelf hun dagelijks leven snel weer op. Dat geldt ook voor toeristen. Feit is en blijft dat je tegen dit soort brute acties weinig kunt doen. Het kan altijd en overal gebeuren en niet alleen maar in Parijs.
Via Twitter kreeg ik bijvoorbeeld een maand na 13-11-2015 een vraag of het wel veilig was in Parijs. Waarop ik antwoordde:
https://twitter.com/frankrijkvak/status/676478676117143552
Op dat moment (4 weken na de aanslagen) was ik al weer een paar dagen in Parijs en zal dat gewoon blijven doen.
Het simpelste wat je kunt doen is allereerst de aanbevelingen volgen van de autoriteiten en alert blijven.
Maar dat geldt eigenlijk altijd. Ik kan je alleen maar adviseren om de ontwikkelingen te volgen en je te infomeren over de actuele situatie en veiligheid in Parijs (maar ook elders in Europa) en neem op basis daarvan je beslissing om wel of niet naar Parijs te gaan.
Zorg in elk geval dat je deze tips van mij en van de overheid ter harte neemt:
- je hebt een geldig legitimatiebewijs en draagt dit altijd bij je
- zorg voor een notitie met je naam, verblijfsadres in Parijs en telefoon van familie of een contactpersoon.
- Ga je de stad in? Laat je rugzak in je hotel of appartement. Je zult er meer last van hebben omdat je bij eventuele controles er eerder uitgepikt kan worden.
- Gedraag je normaal je zult dan minder last hebben bij controles.
- Controle bij een warenhuis of metrostation? Doe vooraf je jas los. Meestal kun je dan direct doorlopen.
- Voor consulaire hulp en advies in Frankrijk en Parijs is het 24/7 het contactcenter van Buitenlandse Zaken altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.
- Raadpleeg de site van de Nederlandse Overheid met de laatste reisadviezen
De Franse overheid lanceerde in 2016 een handige app genaamd SAIP (Système d’Alerte en d’Information des Populations). Je kunt er je verblijfplaats inzetten en dan krijg je automatisch melding als er een aanslag in jouw omgeving is, maar ook bij andere calamiteiten zoals problemen met een kerncentrale, een dam doorbraak bij een stuwmeer etc. Je krijgt dan ook direct te zien wat je wel of juist niet moet doen.  Je kunt de SAIP downloaden voor een iPhone of Androïd
Ik wens je in elk heel veel plezier in Parijs!
(de tekst en tips hieronder schreef ik al eerder in dit artikel en gaan vooral over zakkenrollerij en toeristenvallen)
Tips om zakkenrollers in Parijs geen kans te geven
Of Parijs veilig of onveilig is kun je alleen zelf ervaren door er naar toe te gaan. Laat je niet bang maken door allerlei wilde verhalen. Parijs is gewoon een veilige stad. Mits jezelf een paar regels in acht neemt.
In de meer dan 25 jaar dat ik in Parijs kom ben ik nog nooit het slachtoffer van een zakkenroller, beroving of oplichting geweest omdat ik mij aan een paar simpele regels houd.
Een recent tv-programma (Oplichters in het Buitenland) bracht mij op het idee van dit blog. Het programma gaf terechte waarschuwingen en informatie maar je kreeg ook de indruk dat op elke hoek van de straat gevaar dreigt en dat is absoluut niet het geval.
Omdat ik zelf regelmatig vragen krijg over veiligheid in Parijs deel ik graag mijn ervaringen en vooral mijn tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van zakkenrollerij of oplichting in Parijs. Als je deze tips in acht neemt is Parijs net zo veilig als elke andere stad!
In dit artikel geef ik je tips om:
- niet in de wisseltruc te stappen met de metrokaarten
- zakkenrollerij te voorkomen
- niet in de truc van balletje balletje en de “goede doelen handtekeningen” te trappen.
Lees dus vooral verder als je een paar dagen Parijs niet wilt laten verpesten 🙂
Let op voor oplichting met metrokaartjes in Parijs!
Een veel voorkomend probleem is de wisseltruc met metrokaartjes.
Dit wordt al vele jaren toegepast op drukke metrostations en vooral op Gare du Nord omdat daar de Thalys aankomt. Bij de automaten voor metrokaartjes staan vaak flinke rijen evenals bij de kassa’s.
Als je voor het eerst naar Parijs gaat en bijvoorbeeld met de Thalys op Gare du Nord aankomt zul je waarschijnlijk een metro nemen naar het centrum of je hotel. Daarvoor heb je een metrokaartje nodig.
Je kunt kiezen uit een enkel kaartje, een carnet van 10 of meer of een Paris Visite voor een aantal dagen. Bij aankomst kun je dit kopen bij de kassa (het veiligst, maar lange rijen en wachttijden) of bij de talloze automaten.
Bij een automaat een metrokaartje kopen is niet moeilijk en je kunt gewoon met je pinpas of creditcard betalen. Het is niet moeilijk maar als je het voor het eerst doet zul je even moeten lezen en kijken hoe het werkt. Dat is het moment dat een oplichter zijn kans waarneemt.
Trap er niet in!
Word je vriendelijk aangesproken om je te helpen weiger dit dan pertinent! Als hij of zij blijft aandringen zeg dan gewoon in Frans of Engels dat je geen hulp nodig hebt. Ze lijken heel behulpzaam maar ze zijn heel slim en behendig.
Ze helpen je aan een kinderkaartje of zelfs een vals kaartje door zogenaamd met hun eigen pas een ticket te kopen. En ze laten je dat cash (veel te duur) betalen. Een los kaartje kost tegenwoordig € 1,95.
Een vriend van mij trapte er jaren geleden in toen hij met personeelsleden een weekendje naar Parijs ging. Hij kocht voor 10 personen een Paris Visite voor 3 dagen (dacht hij). Betaalde vervolgens circa € 300 cash en kreeg 10 waardeloze kaartjes. De vogel was natuurlijk allang al gevlogen!
De oplossing
Ga je met de Thalys? Koop dan je eerste metrokaartjes in de Thalysbar. Je betaalt er iets meer voor maar je hebt op Gare du Nord geen wachttijden en kunt direct naar de metro en… je voorkomt een hoop ellende.
Reis je naar Parijs met eigen vervoer? Â Je kunt je tickets ook online bestellen en in je hotel laten bezorgen of zelfs thuis laten bezorgen (wel extra kosten).
(ook in de rij voor kassa’s zoals Eiffeltoren, Louvre en andere musea koop je nooit kaartjes op straat! Lees mijn tips over tickets voor Eiffeltoren en Musea in Parijs)
Pas op voor zakkenrollers in Parijs!
In Parijs wordt regelmatig gewaarschuwd voor zakkenrollers. Net als elke andere grote stad is de plek waar veel mensen bijeen zijn een eldorado voor het zakkenrollersgilde.
Maar als je je net als ik aan een paar simpele regels houdt dan valt het allemaal best wel mee!
Ik ben in al die jaren in Parijs nog nooit beroofd. Jaren geleden heeft mijn vrouw wel een zakkenroller betrapt in een drukke metro. Deze boef probeerde haar handtasje te openen maar Marian merkte dit en keek hem gelijk vuil aan. Gevaar afgewend 🙂
Hét moment voor zakkenrollers in de metro is op de volle balkons bij de deuren van de treinstellen als mensen dicht tegen elkaar staan. Bij het volgende station gaan ze er vervolgens snel vandoor. Hou je rugzak of tas voor je, je handen op portemonnaie of tas en het valt allemaal best mee.
Hoe voorkom je zakkenrollerij in Parijs?
Allereerst door zorgvuldig op je spullen te letten dus:
- geen portemonnaie of telefoon achteloos in je achterzak
- laat je bagage of tas geen moment onbeheerd
- geen waardevolle spullen in je rugzak.
Dus wat je op de foto’s ziet moet je vooral niet doen. Doe je het wel dan is het bijna de garantie om gerold te worden!
Hang niet de super toerist uit en Parijs is gewoon veilig!
Zelf ga ik altijd zo onopvallend mogelijk op pad.
Dus geen grote camera om mijn nek waardoor ik er als toerist en potentieel slachtoffer zo ben uit te halen. Ik heb altijd een kleine camera zoals de Panasonic Lumix DMZ camera’s. Dit zijn topcamera’s die in de stad uitstekende foto’s maken en je in de handpalm kunt houden of in broek- of jaszak (afgesloten natuurlijk).
Ik zou ook je mooiste sieraden gewoon thuis laten. In elk geval niet opzichtig tonen van dure sieraden voorkomt een hoop ellende. Een jack of jas met ritsen in de zakken is erg handig en maakt het zakkenrollers stukken lastiger.
Heb je als vrouw een handtas(je)?
Laat dit nooit onbewaakt achter of nonchalant aan je stoel hangen op een terras of in een restaurant, bar etc. Draag het met de riem over je hoofd en kruislings over je lichaam met, als het kan, de sluiting tegen je lichaam of gewoon je hand over de sluiting als deze aan de bovenkant zit.
Tenslotte ben je natuurlijk attent op het moment dat iemand of een groepje mensen je aanspreekt.
Vaak is dit om je af te leiden en voor je het weet ben je iets kwijt. Maar nogmaals, gedraag je niet opvallend en pronk niet met dure dingen zoals, iphones, horloges, dure camera’s etc. Je zult merken dat Parijs dan gewoon een veilige stad is 🙂
Hoe je snel 50 euro of meer kwijt raakt.
Bij alle toeristische attracties kom je ze tegen. De mensen die balletje balletje spelen. Er staat altijd een groep mensen omheen. Regelmatig wint er iemand en soms verliest er iemand. Als jij er aankomt en gaat meespelen ben je altijd de verliezer want de winnaars zijn altijd handlangers!
Ik heb het heel vaak zien gebeuren als ik er geïnteresseerd bij stond te kijken. Ook in het tv programma Oplichters in het Buitenland is dit haarfijn uit de doeken gedaan en ontmaskerd hoe er vals wordt gespeeld.
Nog een truc: Vooral bij de Eiffeltoren en Montmartre kom je ze tegen.
Meisjes met een Balkanuiterlijk die je vragen een handtekening te zetten voor een goed doel. Ze hebben een karton met een papier waarop al handtekeningen staan. Â Negeer ze, loop door en sla je van ze af als ze opdringerig worden.
Buiten het feit dat ze je geld afhandig willen maken voor een niet bestaand goed doel gebruiken ze het karton ook als dekmantel voor zakkenrollerij. Ik ben er ooit bij de Sacré Coeur getuige van geweest hoe een Amerikaanse vrouw door een groepje “werd omsingeld” voor een handtekening.
Op een gegeven moment rende 1 meisje lachend hard weg met de buit in haar handen die in een buiktasje onder haar shirt verdween. De anderen volgden in een spurt ook nog eens vriendelijk zwaaiend naar hun slachtoffer. Dit tafereel kon ik zittend op een bank fotograferen.
De politie treed behoorlijk op tegen dit soort activiteiten maar het is dweilen met de kraan open.
Ik hoop dat je met deze tips net als ik zult ontdekken dat Parijs gewoon een veilige stad is!
Heb jij nog handige tips? Meld je aan als (gratis) lid van Frankrijk Binnendoor en je kunt op alle artikelen reageren of vragen stellen.
PS.
Dit is ook nog wat handige informatie:
- Gooi je metrokaartje pas weg als je buiten bent. Je kunt gecontroleerd worden en in sommige stations heb je het meerdere keren nodig als je overstapt of naar buiten gaat.
- Mijn ebook Parijs! boordevol handige tips
- Ontloop de wachtrij bij de Eiffeltoren, Louvre en andere attracties.
- Al mijn blogs over Parijs
- Reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse zaken
- Richtlijnen voor een veilig bezoek aan Parijs op de site van de stad Parijs.