Saint-Tropez is voor de poes!

Saint-Tropez kan in het seizoen, maar ook daarbuiten, behoorlijk druk zijn. Met deze handige tips ben je andere bezoekers slimmer af… lees verder

Saint-Tropez is niet voor de poes

Tips om Saint-Tropez te bezoeken.

Niet zo gek lang geleden was ik in Saint-Tropez voor een nieuw te verschijnen ebook over de Côte d’Azur.

Saint-Tropez heeft sinds 1955 een mythische lading gekregen waardoor dit ooit zo leuke vissersdorpje haar oude charmes heeft verloren. De jetset nam bezit van Saint-Tropez en de toerist ziet de jetset en de luxe jachten als het ultieme doel voor een trip naar Saint-Tropez.

Daar moet je dan wel wat voor over hebben want als je vanaf half juni tot medio september Saint-Tropez wilt bezoeken dan heb je te maken met een overvolle toegangsweg en ‘s-avonds in omgekeerde richting begint het filerijden opnieuw.

Kom je in het hoogseizoen later dan een uur of elf aan dan is het de vraag of je nog een parkeerplaats vindt. Kortom met de auto naar Saint-Tropez is een regelrechte ramp en zou mijn dag volledig verpesten.

Daarom ga ik ook niet in het hoogseizoen want dan is het er enorm druk en vind ik het helemaal niet leuk.

Is Saint-Tropez dan wel leuk?

Vakantie bij Saint-Tropez

Mijn lol begint pas als ik in alle rust ergens een foto kan maken zonder een toerist. Als mij dat ergens lukt dan is mijn dag helemaal goed. Zoals je op bovenstaande foto ziet kon op de dag dat ik deze foto in Saint-Tropez maakte mijn dag inderdaad niet meer kapot.

Okee… het weer had iets beter gekund maar dit straatje in Saint-Tropez is normaal gevuld met toeristen. Deze dag moest ik een paar minuten wachten tot deze poes op het juiste moment wegliep en er niemand het beeld verstoorde.

Op dat moment was Saint-Tropez heel even van mij èn voor de poes 🙂

Nu moet je niet denken dat Saint-Tropez niet leuk is. Alleen in het hoogseizoen is het erg druk. Maar met een paar handige tips kun je zelfs dan de drukte ontlopen. Lees dus vooral verder voor deze tips.

Waarom is Saint-Tropez nu zo populair?

Het is allemaal de schuld van Roger Vadim die een film met Brigitte Bardot opnam.

In 1952 trouwde Vadim met de toen 19-jarige Brigitte Bardot. Voor die tijd kwam zij regelmatig met haar ouders vanuit Parijs op vakantie in Saint-Tropez. In die tijd een vissersdorp dat vooral door kunstschilders werd bezocht vanwege het fraaie licht.

Vadim schreef een film om de schoonheid van Brigitte Bardot volledig tot haar recht te laten komen.

Et Dieu… créa la femme

In Et Dieu… créa la femme liet hij Brigitte in 1955 de rol van Juliette Harland spelen. Zij veroorzaakte de tweestrijd tussen 2 broers en in de openingscene lag Bardot naakt op het strand bij Saint-Tropez te zonnen. In die tijd zeer gewaagd.

De film werd bij Saint-Tropez gedraaid en werd een wereldhit.  Saint-Tropez was daarna nooit meer hetzelfde omdat iedereen dit schattige Franse vissersdorpje wel eens wilde zien. Vooral omdat Bardot er zelf ging wonen.

Ik las in een interview met de bijna 80-jarige Brigitte Bardot dat zij nooit meer in het dorp komt en zich mateloos ergert aan de pottenkijkers bij haar Villa La Madrague, die zij na het succes van de film kocht en er nog steeds woont.

Boekjes en toeristische verhalen waar in staat dat zij bijvoorbeeld restaurant, cafe, brasserie huppeldepup in Saint-Tropez bezoekt zijn niet waar want zij vertelde dat zij nooit meer in het dorp komt. Nee…. zij houdt zich nu liever bezig met het welzijn van dieren via haar Fondation Brigitte Bardot.

Maar ik dwaal af.

Wat moet je zeker doen in Saint-Tropez?

Jetset in Saint-Tropez

Laat de auto in Saint-Maxime op de parking bij de haven. Je kunt dan twee dingen doen:

 1. pak de bateau vert de groene ferry die een paar keer uur naar Saint-Tropez heen en weer vaart. De tocht duurt een kwartier en je hebt een fraai uitzicht op de baai en… je entree in Saint-Tropez is langs dezelfde weg als van al die luxe jachten… over zee 🙂
 2. Pak de fiets! Er ligt tussen Saint-Maxime en Saint-Tropez een dubbele piste-cyclable waardoor je lekker op je gemak peddelend naar al die in de file staande mensen kunt zwaaien 🙂

Eenmaal in Saint-Tropez moet je natuurlijk even door de haven slenteren en je vergapen aan de luxe jachten die er liggen. De mensen op de achterplecht liggen en zitten er niet voor niets. Zij willen graag gezien worden. Kijk er dus gerust naar 🙂

Kijk verder niet raar op als er bij het zebrapad een knalrode Ferrrari of een prachtige Aston Martin DB9 Cabrio voor je stopt. Je zult dit soort auto’s in Saint-Tropez meer zien dan de Volkswagen Golf 🙂

Terrasje of eerst even op verkenningstocht?

Pak een terrasje in Saitn-Tropez

Eenmaal aangekomen bij een terras met knalrode overkapping en dito stoeltjes? Dit is hèt terras van Saint-Tropez. Bij Sénéquier is het zien èn gezien worden. Ooit begonnen als bakker maar een dochter bedacht dit mooie terras!

Wil je er aan meedoen èn de hoofdprijs betalen? Of het gewoon eens meemaken? Ga dan zoveel mogelijk vooraan zitten. Bestel wat te drinken en/of te eten en doe net alsof je niet schrikt van de rekening. Maar geniet vooral van alles wat er om je heen gebeurt.

Ga daarna (of meteen) naar het Office du Tourisme om de hoek en haal een plattegrond. Overal in Frankrijk krijg je een plan de ville gratis maar in Saint-Tropez betaal je er € 2 voor. Maar daarvoor krijg je wel een handig kaart met veel informatie.

De looproute met beschrijving is in het rood aangegeven. Ga direct door het poortje naast het Office du Tourisme waar elke dag vismarkt is. Volg daarna de route op de kaart en je mist niets in Saint-Tropez.

Of toch?

Mijn tips over Saint-Tropez

Zodra je het rondje van het plan de ville hebt gelopen moet je gewoon je eigen gang gaan.

Slenter door de smalle straatjes en je ontdekt leuke plekjes en verrassende pleintjes. Sta niet verbaasd te kijken als je door een poortje gaat en je komt op een klein strandje uit. Neem er de tijd voor want hier leer je het echte Saint-Tropez kennen!

Je kunt bij Saint-Tropez ook prachtig wandelen over het Sentier Litoral je komt dan bij de mooie stranden maar kunt vooral ook genieten van de schitterende natuur. Heb je tijd?

Ga dan vooral even naar het vlakbij gelegen Ramatuelle dat op een heuvel ligt. Vlakbij heb je de resten van de molens van Paillas met een formidabel uitzicht op de omgeving.

Wil jij nu ook naar Saint-Tropez? Ik verbleef een tijd je op de camping Leï Suves in Roquesbrunes-sur-Argens in een luxe Sunlodge stacaravan. En dat was een prima uitvalsbasis.

Meer tips, blogs en podcast over de Provence & Côte-d’Azur

Reacties

 1. Leuk dat er een ebook over de Côte d’Azur komt. Helaas las ik je blog over Saint-Tropez te laat. Ik heb vooral op de terugweg enorm lang in de file gestaan. Daar had ik geen rekening mee gehouden. Ik was een week in Cannes, met mijn beide kinderen, en bedacht spontaan een middagje Saint-Tropez te gaan doen. Misschien zelfs een bekende persoon te spotten en mogelijk ook te fotograferen. Maar dat is niet gelukt, wel veel grote jachten gezien, en daar foto’s van gemaakt.

 2. Afgelopen maand zijn wij bijna drie weken in het plaatsje Gassin verbleven voor een vakantie. 5 kn van St Tropez. Op de 2e dag hebben we de stoute schoenen aangetrokken. ‘Zullen we eens richting St Tropez rijden? We zien wel hoever we komen’. We hadden bedacht dat als dit niet zou lukken we bij een volgende poging zouden gaan fietsen (wat met die heuvels best een opgave is :)).
  Maar…..we reden zo St Tropez in! Het was een uur of 13:00.
  Konden prima parkeren in een parkeergarage. Daar 3 uur geparkeerd voor 7,00. Ook nog de overzien. Fles rose gedronken (met elkaar) voor 22,00. Ook niet zo schokkend. Net als 4,00 voor koffie. Natuurlijk moet je even kijken bij de buurman waar prijsverschil in zit. Maar je zit ook nog steeds in de haven op de jachten te kijken.
  Leuk om je te vergapen aan alles en iedereen!
  Daarna nog 6 keer St Tropez ingereden zonder problemen. Muv 1 keer. Toen reden we net voor lunch. Dat is een druk tijdstip. Ook de ochtend vonden wij druk op de wegen daar. Misschien lag het aan de maand juli (veel fransen hebben in augustus vakantie) of de crissis heeft toegeslagen in St Tropez.
  In St Maxim konden wij in de haven na een half uur wachten eindelijk een parkeerplek vinden.
  Leuke fototentoonstelling van Brigitte Bardot die gratis te bezoeken is. Tegenover de markplaats.

 3. We gaan dit jaar de route Napoléon rijden van noord naar zuid en (voor de 10 keer of zo) logeren in Saint Aygulf. De omgeving daar kennen we als onze broekzak, (maar we blijven ontdekken) en altijd reden we er naar toe via de Route du Soleil, dit vanwege de caravan die we meesleepten.

  Deze keer gaan we zonder de sleurhut en gaan dus van de snelweg af en zoals gezegd rijden we de route Napoléon waar we via Google op zoek zijn gegaan naar de betere adresjes. Al zoekende ontdekten we deze site en vandaar de email.

  We zijn op zoek naar de leuke naar de goede, betere en beste restaurantjes voor de lunch en een leuke overnachtingsplek met daarbij een goede plek voor de avondmaaltijd, niet al te zuidelijk op de route.

  Kunt u iets voor ons betekenen?

  Groeten ,
  Adrie Jongejan, Heemstede

  • Kunt u iets voor ons betekenen?
   Beste Adrie,

   Ik heb niet zo snel de leuke adresjes langs de Route de Napoleon bij de hand. Daarvoor moet ik gaan graven in mijn geheugen en kaartenbak :-). Maar je idee is wel leuk. Als ik weet wanneer je gaat dan zal ik er een blog over schrijven met een kaart van de Route de Napoleon met leuke adressen. Overigens is een hotel van Logis de France met restaurant meestal wel een schot in de Roos.

   Als ik weet wanneer jullie gaan kan ik proberen om het nog voor jullie vertrek online te zetten.

   Ruud

  • Wat leuk, zo’n snelle reactie.
   Helaas gaat alles bij ons nog wel eens op het laatste moment net zoals deze reis.
   Te weinig voorbereidingstijd en hopen op snel last-minute resultaat.
   We vertrekken namelijk al a.s. zaterdag en de Route Napoléon was ook een plotselinge ingeving.
   We hoopten stiekem, gezien je uitgebreide prachtige blog, dat je één, twee, drie een “laadje” met adresjes open kon trekken.
   Logis de France is natuurlijk al een heel goede, die gaan we zeker nog even aanschaffen.
   Voor deze tip al bedankt.
   Heel veel reisplezier voor de toekomst en met ons gaat het vast en zeker ook lukken.
   Gr.
   Adrie Jongejan.

  • Wat leuk, zo’n snelle reactie.
   Graag gedaan, probeer altijd binnen 24 uur te antwoorden 🙂

   In elk geval heb je mij ook een tip gegeven en een idee aangereikt. Mocht je op reis langs de Route Napoleon leuke restaurants en hotels tegenkomen laat het mij gerust weten en mischien is er iemand anders die je kan helpen. Ik zal je vraag via Twitter uitzetten dus zorg dat je blog over Saint-Tropez blijft volgen (krijg je automatisch bericht!)

   Fijne vakantie!
   Ruud

  • Leuk,
   Dank je wel.

  • Voor iedereen die het interesseert: Je kunt nu heel eenvoudig hotels langs de Route Napoléon vinden via de door mij gemaakte kaart in Google Maps. Ook heb ik tips voor restaurants geschreven in een nieuwe blog: Hotels en restaurants langs de Route Napoléon.