Elk jaar trekken miljoenen Nederlanders en Belgen naar Frankrijk om er van een welverdiende vakantie te gaan genieten. Lees verder…

Vakantie in Frankrijk, maar waar moet je op letten?
Zelf geef ik altijd de voorkeur aan eind mei tot eind juni of september tot begin oktober. Maar ik ben niet meer gebonden aan schoolvakanties en omdat ik mijn eigen werkgever ben hoef ik ook geen rekening te houden met collega’s en vakantieplanningen. Ben je er uit? En is je vakantie geregeld? Dan zijn er een paar simpele dingen die je kunt doen om problemen te voorkomen. Een groot deel van de tips hieronder zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen.
80 kilometer per uur op Franse binnenwegen
In 2018 werd er in Frankrijk een nieuwe regel ingesteld dat op de maximale snelheid op de binnenwegen verlaagd werd van 90 naar 80 kilometer per uur. Er is één uitzondering: als er een middenberm of andere afscheiding is tussen de rijstroken mag je 90 kilometer per uur.
Het is mij opgevallen dat sinds de invoering van deze lagere maximum snelheid er rustiger op de Franse binnenwegen wordt gereden. Dat is ook niet vreemd want er wordt veel gecontroleerd en de Franse camera’s staan scherper afgesteld dan in Nederland of België. Er zijn inmiddels genoeg voorbeelden van mensen die er één of twee kilometer te hard reden en bij thuiskomst een bon op de mat vonden (soms zelfs meerdere!).
Ik sprak begin juni 2019 een Nederlander ergens in Zuid-Frankrijk en hij vertelde mij dat het zo heerlijk rijden was over de rustige binnenwegen en liet zich ontvallen dat het met 90 kilometer per uur ook nog lekker opschiet. “90 kilometer per uur?” vroeg ik. Wat bleek hij had de hele reis op de snelheid gereden die hun navigatiesysteem aangaf en hadden er geen flauw idee van dat vorig jaar de maximum snelheid van 90 naar 80 was verlaagd.
Superdom dus en zorg voor vertrek altijd voor een update van je navigatiesysteem. Overigens is er sprake van om de departementen het recht te geven om op sommige wegen de 90 km per uur weer in te voeren, maar deze regel is nog niet bekrachtigd en tot die tijd is he dus gewoon 80 km per uur.
Reserveband of reperatiekit

Het volgende is mij deze maand zelf overkomen in Frankrijk.
Ik was onderweg van de Lot naar de Charente-Maritime toen ik in de Dordogne pech kreeg. Ik reed op een rustige weg op een kilometer of dertig van Bergerac toen de bandenspanning van een achterband snel terugliep.
In mijn Renault Scenic zit een systeem dat dit aangeeft en ongeveer elke kilometer liep de spanning met 0,1 bar terug tot het scherm een onverbiddelijke stop in het rood liet zien. Op dat moment reed ik op een smalle weg waar geen ruimte was om een band te verwisselen. De weg liep ook behoorlijk omhoog. Ik stopt toch en de rechterachterhand siste er behoorlijk op los. Verder rijden was inderdaad geen optie. Maar… op deze plek een band verwisselen ook niet.
Een stukje terug was er een landweg en ik besloot langzaam achteruit te rijden omdat de veldweg wel redelijk horizontaal was. Net toen ik er gestopt was en aan het kijken was hoe ik het probleem ging fixen, stopte er een auto naast mij. Het raam ging open en ik kreeg de vraag “is alles ok?” Ik wees op de lekke band en vervolgens kreeg ik de uitnodiging om rustig achter de man en vrouw aan te rijden die in de auto zaten.
Wat bleek? Achter een bosje iets verderop lag hun huis, daar kon ik parkeren op hun betegelde terras. Om bij de reserveband te komen moest eerst de fietsdrager met 2 e-bikes eraf. Daarna alle bagage en koffers uit de auto. Samen met de hulp van de man was de band snel verwisseld. Alleen bleek de spanning van de reserve band niet goed te zijn. Te zacht dus. Deze was 4 jaar na aanschaf van de auto nooit gecontroleerd en op de juiste spanning gehouden.
Op zoek naar een garage

Na de bandenwissel werden wij onthaald op hun terras met een drankje en een hapje. Bijzonder vriendelijk om zo ontvangen en geholpen te worden. De man vertelde mij dat er een kilometer of tien verderop in het volgende dorp een goede garage zat. Het was weliswaar zaterdag maar zij zouden mij kunnen helpen en het waren heel vriendelijke mensen. Toen ik er aankwam was het lunchpauze maar precies om twee uur ging de deur open. Eigenlijk wilde ik de lekke band laten vervangen maar mijn type was niet op voorraad. De bandenspanning van alle banden werden vervolgens gratis gecontroleerd en op de juiste spanning gebracht.
Omdat wij toch binnendoor reden kwam dat nu extra goed uit omdat met het ’thuiskomertje’ niet harder dan tachtig kon worden gereden. Een paar dagen later, na het weekend, zocht ik een Renaultgarage op in de buurt van La Palmyre en daar wilde ik de band laten vervangen. Na een pitsstop van 15 minuten was het probleem verholpen. Niet met een nieuwe band maar een reparatie die mij slechts € 35 euro kostte. De monteur had mij vragend aangekeken toen ik vroeg om een nieuwe achterband. “Pourquoi un pneu neuf, si je peux le réparer pour vous? C’est moins cher!” (“waarom een nieuwe band, als ik deze voor u kan repareren? Dat is minder duur!”)
Zorg dus dat je voor vertrek de reserveband laat controleren en deze de juiste bandenspanning heeft. Heb je geen reserveband maar een reparatieset in de auto? Zoek dan voor vertrek precies uit hoe deze werkt want als je een lekke band krijgt dan heb je niet de tijd en zin om het uit te zoeken. Zo’n kit is trouwens helemaal niet zaligmakend en je moet echt goed weten hoe het werkt. Het spul dat in de band wordt gespoten is behoorlijk agressief en wil je niet ook je handen, kleding of mooie velgen hebben. Het is dan ook dé reden dat ik altijd kies voor de extra optie met reserveband. Zoek maar eens in Google op ‘reparatieset autoband werkte niet’.
Gilets Jaunes, de gele hesjes

Er is al veel over gezegd en geschreven sinds eind december 2018 de beweging van de Gele Hesjes in Frankrijk begon met protesteren. Vooral in de grote steden en bijvoorbeeld Parijs liep het regelmatig uit de hand. Nu maanden later lijkt het protest wat te dimmen en veel Fransen hebben er zelf ook de buik van vol.
De protesten vinden meestal alleen op zaterdag plaats dus dat is wel zo makkelijk om te weten. Bij afslagen van snelwegen, toegangswegen van grotere plaatsen en steden loop je ook tijdens je vakantie het risico dat een rotonde of weg is geblokkeerd. Zelf ben ik de afgelopen maand in Frankrijk geweest om foto’s te maken voor mijn boek ‘Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk‘. Ik ben in vier weken tijd op maar één plek gele hesjes tegengekomen en dat was tijdens lunchtijd bij Cahors waar ze gezellig op een rotonde zaten te picknicken zonder het verkeer te hinderen. Maar in Saint-Malo hebben ze recent de toegang tot de haven geblokkeerd waardoor Britten en Ieren niet op de ferry naar huis konden.
Wat moet je volgens mij doen als je een blokkade met Gele Hesjes tegenkomt? Of beter gezegd: wat moet je vooral niet doen. Ga je in geen geval zichtbaar ergeren en je kwaad maken. Het heeft a) geen zin en b) je bereikt waarschijnlijk precies het tegenovergestelde. Dus blijf vriendelijk kijken, open desnoods je raam en zeg vriendelijk en duidelijk ‘bonjour monsieur’ of ‘bonjour madame’. Probeer vervolgens uit te leggen dat je op weg naar je vakantieadres bent en voor een bepaalde tijd moet aankomen of zoiets.
Wat ook goed kan werken is de koninklijke onschuld spelen en de weg vragen. Bijvoorbeeld: “Bonjour, pourriez-vous m’aider parce que je cherche la route pour …” (Hallo, kunt u me helpen, want ik ben op zoek naar de weg naar …). Lukt het niet in het Frans? Vraag het dan netjes in het Engels en als je door kunt rijden roep dan nog vriendelijk even: “Merci beaucoup et bonne journée!” (bedankt en nog een fijne dag).
Ik kan je geen garantie geven dat je in juli en augustus nergens gele hesjes tegen zult komen maar ik denk wel dat als je de snelwegen en grote doorgaande routes vermijdt en lekker binnendoor gaat het risico een stuk minder is. Kom je ze toch tegen? Denk dan aan mijn bovenstaande tip.
Fijne vakantie!