Weekend Parijs en 125 jaar Eiffeltoren

Eiffeltoren in Parijs

Een weekend Parijs zonder Eiffeltoren?

28 januari 1887 werd gestart met de bouw van de Eiffeltoren in Parijs.

Oorspronkelijk werd het stalen gevaarte gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1889. De bouwer Gustave Eiffel kocht het ontwerp van twee van zijn medewerkers in 1884 en vandaag 125 jaar geleden werd begonnen met de bouw. Het duurde 2 jaar en er werkten ca 250 staalarbeiders aan de bouw mee, die het ook allemaal overleefden en dat was gelet op de hoogte en de tijd waarin de toren werd gebouwd eigenlijk wel bijzonder.

Het imposante gebouw domineert de stad. Dus een weekend in Parijs zonder Eiffeltoren is nauwelijks denkbaar 🙂

Toeristisch trekpleister

Met ruim 7 miljoen bezoekers per jaar is de Eiffeltoren de grootste toeristische attractie van Frankrijk en sedert de opening op 6 mei 1889 zijn er ca 250 miljoen mensen op de Eiffeltoren geweest.

Als je in Parijs bent kun je dus niet om deze stalen gigant heen.

Zelf ben ik er diverse keren op geweest hoewel voor mij de tweede verdieping op een hoogte van 115,73 meter wel hoog genoeg is. Op deze verdieping ligt ook het restaurant Le Jules Verne met 2 Michelin sterren. Dus waarom zou je nog hoger gaan 🙂

Tickets Eiffeltoren online reserverenDe totale hoogte van de Eiffeltoren is trouwens, inclusief antennes, nu 325 meter.

En het hoogste punt waar je als bezoeker kunt komen ligt op de derde verdieping en dat is 276,13 meter boven de grond. Je hebt er wel een heel gaaf uitzicht.  Jammer dat je altijd zo lang in de rij moet staan voor tickets. Maar… dat hoeft niet meer want ik heb dé oplossing voor je gevonden!

Op Wikipedia staat een interessant artikel met foto’s van de bouw! Overigens kun je in dat stukje lezen dat de eerste zelfmoordsprong plaats vond in 1911. Daarna volgden er nog ruim 400.

Zelf ben ik met Marian en onze zoon een keer getuige geweest van een sprong vanaf een boog onder de eerste verdieping. De man ontrok zich aan 2 omhoog geklommen beveiligers en viel onder het oog van duizenden mensen van ca 67 meter te pletter. Een beeld dat je niet snel vergeet…..

In elk seizoen bijzonder

Het maakt niet uit in welk jaargetijde je komt.

Het is altijd druk bij de Eiffeltoren en in elk seizoen heeft de toren zijn eigen charmes. Het mooist is hij trouwens ‘s-avonds als hij elk uur een bepaalde tijd verlicht wordt. Zoals ik al schreef ben ik vaker op de Eiffeltoren geweest. En bij elk bezoek aan Parijs moet ik er toch weer even langs.

Als is het maar voor een wandeling van École Militaire dwars door het Parc du Champ-de-Mars onder de toren door naar Trocadéro. Een wandeling van ca 25 minuten als je niet stopt. Stap uit bij Metro École Militaire, lijn 8, en loop dan naar de Place Joffre. Vandaar kun je de Champ-du-Mars op en zie je Eiffeltoren in volle glorie.

Het mooiste zicht op de Eiffeltoren heb je vanaf de terrassen bij Trocadéro. Eigenlijk heet dit Palais de Chaillot maar het wordt in de volksmond dus Trocadéro genoemd.

Vooral s’-avonds met de verlichting heb je hier een fantastisch uitzicht!

Een weekendje Parijs

Wil je ook een keer de Eiffeltoren bezoeken? Een weekend of een paar dagen Parijs is echt onvergetelijk.

Parijs is zo fantastisch dat je aan een paar dagen niet genoeg hebt. Ik weet zeker dat als je er eenmaal geweest bent je gewoon nog een keer terug wilt. Ik kom er nu al vele jaren een paar keer per jaar en telkens ontdek ik weer nieuwe leuke plekjes.

En wist je dat een weekendje Parijs zo te regelen is? Download  mijn ebook Parijs! waarin in ik je alles vertel voor een onvergetelijk weekend in Parijs!

Gewoon zelf online een hotel boeken en een ticket regelen voor de Thalys. Als je vroeg boekt heb je voordelige tickets. Tegenwoordig kun je al 4 maanden voor vertrek goedkoop tickets voor de Thalys kopen. Vanuit Nederland vanaf € 35 en vanuit België € 29. Soms zijn er acties waardoor het nog iets voordeliger kan.

Ik ben al vaak voor ca 60 a 70 euro per persoon heen en weer naar Parijs geweest (wel vanaf Luik omdat ik daar vlakbij woon). Maar vanaf Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen of Brussel is het niet veel duurder. Je kunt tickets al 3 maanden van te voren boeken en dan zijn de prijzen ook het laagst!

Wil je meer weten over Parijs, een hotel en de Thalys?

Ik heb er een uitgebreid artikel met tips over geschreven. Daarin krijg je antwoord op de vragen: Hoe ga ik naar Parijs? Waar ga ik overnachten in Parijs? Wat wil ik zien in Parijs?

Meer

In 2009 maakte ik een filmpje over een wel heel kleurrijke Eiffeltoren. Ga maar even achterover zitten, neem de tijd, geluid wat harder, ontspan en geniet 🙂

Reacties

 1. Hoi, aangezien je zo te zien goed bekend bent met Parijs en de Eiffeltoren wilde ik je wat vragen.. We hebben van de week nogal spontaan besloten om aan onze vakantie aan de Loire half juli nog 3 dagen Parijs te plakken. Nu ben ik me aan het voorbereiden en heb ik online tickets gekocht voor de Eiffeltoren, vooral om onze kids het lange wachten te besparen. Nu ben ik dus blijkbaar al aan de late kant, want het was alleen nog mogelijk om kaartjes te boeken tot de 2e etage, ’s avonds om 22.30. Is het dan ook nog mogelijk om daar, eenmaal aangekomen op de 2e etage, alsnog een kaartje te kopen voor de top? Alvast bedankt, en ga nog even verder voorpretten met je website! Gr Brigitta

  • Hallo Brigitta

   Je kunt de tickets alleen op de begane grond kopen bij de kassa’s of zoals jij al gedaan hebt online. Wat je zou kunnen proberen is het volgende: Als je in Parijs bent ga dan ‘s-morgens zo vroeg mogelijk naar de Eifeltoren en probeer bij de kassa je online ticket om te ruilen voor een ticket naar de hoogste verdieping. Misschien lukt dat wel. Vanaf 15 juni zijn de kassa’s om 9 uur open. Zorg dat je er dan ook bent want al snel lopen de wachtrijen op. Hoop dat het lukt en laat dat nog eens weten!

   Overigens zal ook de ervaring vanaf het 2e platform al fantastisch zijn, zeker op dat tijdstip. Vergeet dan ook niet om eens naar beneden te kijken naar krioelende verkeer te kijken voor de brug bij de Seine. Loop na het bezoek naar Trocadero en bekijk daar de Eiffeltoren in vol ornaat en verlichting! Veel plezier in Parijs.

   Ruud

  • Brigitta zegt

   Bedankt voor de tip! We gaan het proberen. En ik zie net dat je ook een leuk stuk over Saumur hebt staan… daar ga ik nu maar s in duiken want daar zitten we dus van de zomer eerst 2 weken!