Biologische wijnbouw in Frankrijk wint terrein

Biologische wijn in Frankrijk

Biologische wijn hmmm…

In 2012 zal ruim 10% van alle Franse wijndomeinen gericht zijn op de biologische wijnbouw. Dan zullen er ruim 80.000 heactare aan wijngaarden op een biologisch verantwoorde wijze worden bewerkt aldus het genootschap van onafhankelijke wijnboeren.

Momenteel is ca 6,2% van alle wijngaarden in Frankrijk gericht op de biologisch verantwoorde verwerking. In 2013 wordt zelfs verwacht dat 15% van de Franse wijnboeren op een biologische wijze zullen werken.

Op dit moment produceren vooral de Languedoc-Roussillion, de Rhône-Vallei en de Provence biologsche wijnen. Maar in toenemende mate zie je dit ook in de Centre -Val de Loire en Aquitaine.

Vooral respect voor natuur en milieu (85,7%) en het werken met minder schadelijke stoffen (50,6%) zijn de argumenten voor wijnboeren om over te stappen naar deze snel groeiende vorm van wijn maken.

Zelf heb ik gisteravond met vrienden genoten van een heerlijk biologische wijn uit de Rhône Vallei ( Côtes du Rhône, Domaine Les Rizannes, verkrijgbaar bij Gall & Gall).

In Chablis heb ik zelf kunnen zien hoe de wijngaarden op een menselijk verantwoorde wijze worden bewerkt 🙂

Tips:
Wijngaarden in Chablis
Wijn proeven in de Loirestreek