Fête de la Musique

Fete de la Musique

Frankrijk luidt muzikaal de zomer in

Op 21 juni van elk jaar genieten de Fransen van muziek en vieren zo het begin van de zomer. Elk jaar heeft het Fête de la Musique een thema en in 2011 is dat Faites de la Musique! Ooit kwam ik er bij toeval achter toen ik op 21 juni in Le Puy en Velay was en wij geen plek op een terras konden vinden om ‘s-avonds te eten. Het was oergezellig en op elke straathoek werd wel muziek gemaakt.

Fête de la Musique staat in heel Frankrijk hoog op de agenda. Van het kleinste dorp tot aan wereldstad Parijs staat op deze dag alles in het teken van het Fête de la Musique. In de kleinere dorpen wordt vaak in de lokale harmoniezaal een uitvoering gegeven, maar meestal wordt er ‚Äôs-avonds op straat muziek gemaakt.

Ik heb samen met Marian al heel vaak een Fête de la Musique meegemaakt. Wij zoeken daar altijd een wat grotere plaats voor uit, omdat daar meestal van alles is te beleven. In Parijs is het één groot muziekfestival, maar het gezelligste dat wij ooit hebben meegemaakt was in Annecy. Meestal is er bij de lokale vvv wel een folder verkrijgbaar waar het hele programma in staat.

Ons beproefde concept is dat wij ‘s-middags op ons gemak langs de plekken wandelen waar ‘s-avonds wordt opgetreden. Meestal is dit op pleintjes of pleinen waar ook vaak terrassen en restaurants zijn. Als het lukt proberen we dan ergens een plekje met uitzicht op de plaats van optreden te reserveren. Als dat niet lukt dan is het een kwestie van vroeg aanwezig zijn om een plekje op een terras te bemachtigen en te genieten van een onvergetelijk avond!

De site van het Fête de la Musique (kun je zoeken per plaats naar het programma)