Fourcès, een ronde bastide

Fourcès

Fourcès een pareltje in de Gers

Een regio waar ik heel graag kom is de Gers. Dit departement in de Midi-Pyrenéés ligt ten zuiden van de populaire vakantieregio’s Dordogne en Lot-et-Garonne maar is een relatief onbekend vakantiegebied. Het westen van de Gers schurkt aan tegen het imposante dennenbos van het Parc Naturel régional des Landes de Gascogne en het departement Landes.

Een bijzondere ontdekking in de Gers

De Gers is een fantastische streek waar ik ook in mijn ebook Zuidwest Frankrijk ruime aandacht aan besteedt met een compleet beschreven week in de omgeving van Lectoure. Een heerlijk glooiend landschap met leuke stadjes en dorpen waar je goed kunt wandelen en fietsen. Ik vergelijk het landschap altijd een beetje met Zuid-Limburg maar dan wat glooiender.

Op één van mijn vele tochten door de Gers kwam ik in een bijzonder dorpje. Ik ontdekte Fourcès jaren geleden tijdens een tocht in de omgeving van Condom. Ik had al eerder iets over het bijzondere Fourcès gelezen en omdat ik er in de buurt was leek het mij een goed idee om er eens te gaan kijken en wat foto’s te maken. Daar heb ik geen spijt van gekregen 🙂

Rijke geschiedenis is er de oorzaak van

Fourcès

Fourcès is perfect rond en bijzonder!

Tijdens de 100 jarige oorlog met de Engelsen werden er in het zuidwesten van Frankrijk vele bastides gebouwd. Deze ommuurde dorpen zijn nog steeds op veel plaatsen te zien. De kenmerken zijn ommuurd, binnen de muren een vierkant stratenplan. De straten komen uit op een vierkant plein in het centrum en rond dat plein liggen huizen en winkels met heerlijke schaduwrijke arcades.

Fourcès heeft dat ook allemaal alleen heel bijzonder… Fourcès is namelijk perfect rond! De huizen liggen rond het centrale plein. Ooit stond daar een kasteel maar nu is het plein omzoomd met platanen. Begin juni is het er heerlijk rustig en kun je volop genieten van dit bijzondere dorpje. In de zomer zorgen de platanen en de arcades voor welkome schaduw.

Je kunt hier dus letterlijk even rondlopen en dat moet je absoluut doen! Onder de arcades zien je dan de prachtige balken van de vloeren van de bovenliggende huizen. Op de begane grond zie je de authentieke muren, deuren en ramen. Fourcès wordt door de circa 270 bewoners tegenwoordig gekoesterd en zij zorgen sinds 1970 voor de restauratie van dit mooie dorp.

Veilig voor hoog water

Ik vroeg mij af waarom de woonhuizen eigenlijk allemaal op de eerste verdieping liggen. Een vriendelijke bewoner gaf mij gelukkig antwoord op deze vraag. Fourcès ligt namelijk in een bocht aan de rivier de Auzoue en die wil van tijd tot tijd nog wel eens overstromen.

De oorspronkelijke bouwers van het dorp waren dus al behoorlijk slim door op de eerste verdieping te gaan wonen. Deze ingeving èn het feit dat Fourcès volmaakt rond is maken het een heel bijzonder dorp dat met recht ook in de lijst van Les Plus Beaux Villages de France staat. Kijk bijvoorbeeld eens op onderstaand kaartje en schakel over naar sateliet je ziet dan de perfecte ronding van deze fraaie bastide!

Ook de omgeving van Fourcès is de moeite waard. Je zit hier in het land van de Armagnac en het goede leven. Leuke plaatsjes zoals Condom, Lectoure, Larresingle, Eauze en Fleurance (gezellige markt!) maken deze streek heel aantrekkelijk. Als je ook eens wilt weten hoe Armagnac wordt gemaakt `ne smaakt dan moet je eens bij een domein aankloppen zoals ik dat ook ooit deed (lees mijn blog over een bijzondere proeverij)

Tips: