Wijn of een “top”-terras in Bourgueil?
Er zijn zo ontzettend veel restaurants in Frankrijk waar ik zonder problemen zou kunnen neerstrijken om mijzelf eens lekker te verwennen 🙂
Maar als ik nou een bijzonder plekje zou uitkiezen dan is de Loirestreek waarschijnlijk favoriet. Om precies te zijn Bourgueil.
Het ligt aan de noordkant van de Loire tussen Langais en Saumur en het is vooral bekend om zijn wijngaarden van Bourgueil en Saint-Nicolas-de-Bourgueil.
Ik kom er al vele jaren en dan vooral begin oktober als de laatste druiven worden geplukt. Maar mei of juni is ook leuk vooral om er te fietsen langs de Loire.
Hooggelegen en van uitzonderlijke kwaliteit
Er zijn diverse domeinen waar je prima wijnen kunt kopen.
De wijnen zijn voornamelijk van de Cabernet Franc druif en over het algemeen krachtige rode wijnen die je ook nog lang kunt bewaren en naarmate de leeftijd toeneemt nog lekkerder worden.
Vooral de hooggelegen wijngaarden zoals bijvoorbeeld die van Domaine de la Butte (Jackie Blot) of de wijnen van Yanick Amirault zijn voortreffelijk. Maar ook de wijndomeinen Betrand & Vincent Marchesseau of Domaine de la Chevalerie in Restigné zijn prima adresjes om wijn te kopen.
Boven deze wijngaarden torent hoog op de heuvels een blauwe molen die vreemd genoeg ook nog eens Le Moulin Bleu heet :-).
De molen uit de 15e eeuw is nu het baken voor een prima restaurant met een fantastisch terras.
Zodra de zon weer wat meer kracht heeft kun je hier op een wereldplek genieten van een mooi uitzicht over het Loiredal en de voortreffelijke keuken van Michel Breton en zijn vrouw Chantal.
Het is een plek waar ik het hele jaar wel zou willen lunchen 🙂