Mijn belevenissen in Parijs in december.

December in Parijs is meer dan de moeite waard. Ik kom er dan graag en omdat ik er altijd weer wat nieuws ontdek kun je in dit blog mijn belevenissen in Parijs rond de kerstperiode volgen. Nieuwsgierig? Lees dan vooral verder….

1er Festival des Lumières in de Jardin des Plantes de Paris is voor het eerst te zien in 2018. Lees ook mijn tips hieronder.16

Waarom Parijs in december zo leuk is.

Twijfel je of je in december wel naar Parijs zult gaan? Zou ik niet doen want in december is Parijs fantastisch. En daar gaat dit blog over.

Dat ik er dan graag kom zal voor mijn trouwe lezers geen geheim meer zijn. Lees bijvoorbeeld mijn Dagboek van een week in Parijs maar eens of download mijn ebook Parijs! boordevol tips.  Ben je op zoek naar gratis tips over Parijs? Die vind je in deze blogs. En natuurlijk hierna 🙂

In december is Parijs helemaal in de ban van kerst. Voor de meeste kerstmarkten moet je dan trouwens wachten tot na het tweede weekend van december maar dan vind je ze ook overal. Wil je meer over kerst in Parijs weten? Dan kun je dit blog ook eens lezen.

Het liefst huur ik in december een appartement in Parijs. Ik kom al verschillende jaren in een mooi appartement in Charonne, de wijk die pal aansluit op de Place de la Bastille en super gezellig is.

Er zijn heel veel café’s, winebars, restaurants, leuke winkeltjes (geen grote merken) en eigenlijk is Charonne een dorp in Parijs. De mensen zijn er vriendelijk en het is een wijk waar vooral jonge tweeverdieners hun geld verdienen en uitgeven.

Kortom het is een levendige wijk en daarom zul je vaak lezen dat mijn wandelingen beginnen op de Place de la Bastille. Ook een prima vertrekpunt trouwens als je met de metro op stap gaat omdat hier lijn 1, 5 en 8 vertrekken. En daarmee bereik je misschien wel 90% van alle leuke plekjes in Parijs. Soms met een overstap maar meestal direct. Ideaal dus.

Vanuit het gehuurde appartement maak ik altijd samen met Marian wandelingen door de stad. Hoewel ik er elk jaar wel een paar keer ben ontdek ik toch telkens weer wat nieuws. Ook zijn er in december altijd wel leuke evenementen en deze keer was er iets heel bijzonders.

De boulanger in Parijs en niet te vergeten de boucherie en poissonnerie

Boulanger

Het is zes uur in de namiddag en ik ga even snel een vers baquette halen bij de bakker op de hoek.

Ik loop langs de winkel naar de voordeur. De geur van verse croissants, om zes uur s’middags hè, komt mij tegemoet. Ik hoor een stemmetje in mijn hoofd “Ruud die croissants zijn ook lekker en heb je die dampende pains au chocolat al gezien die net uit de oven komen? “ Ja natuurlijk heb ik die gezien en toen ik de deur van de bakkerij open deed rook ik ze ook.

Even later stapte ik bij Maison Landemaine Beaumarchais naar buiten met te veel lekkers. Maar de boulanger in Parijs is onweerstaanbaar. En dit is maar één van de vele bakkers in Parijs. Op loopafstand van het appartement dat ik huur zijn er al 5. En allemaal met een eigen bakkerij waar je de hele dag door verse baguettes, croissants, pains aux chocolat en ander lekkers kunt kopen. Dus koop nooit s’-morgens je brood voor de middag of avond maar haal het vers als je het nodig hebt.

Voor verse groenten, vlees en vis ga ik naar de Marché d’Aligre. Volgens mij de leukste markt van Parijs. Het maakt niet uit of je naar de groenteboer gaat, de slager of visboer. Ze zijn stuk voor stuk trots om een mooi product aan je te verkopen. Verse etenswaar is niet goedkoop in Parijs maar wel van topkwaliteit want de Parijzenaar weet wel wat hij lekker vindt.

Ik haalde bijvoorbeeld in de overdekte markthal kalfslever. Deze werd door de slager helemaal ontdaan van zeentjes en spiertjes. Dat er een rij van 10 mensen ontstond maakt hem niet uit (en in de rij ook niet). Weet je waarom? De slager denkt “ze wachten toch wel op mij” en de klant denkt “ik kan wel ergens anders naar toe gaan, maar dan is de kwaliteit minder, dus blijf ik maar geduldig wachten”.  En geduldig in de rij staan kan de Parijzenaar als geen ander.

Wandelen, winkelen en genieten

Place Dauphine

Ik was in Parijs toen de gele hesjes weer wilden demonstreren in Parijs. Dat vindt vooral plaats bij de Champs-Élysées en omgeving dus als je daar wegblijft kun je toch volop genieten van Parijs. De enige handicap is dat sommige metro’s dan niet rijden. Dat vind ik niet zo vervelend want ik gebruik de metro zelden. Parijs ontdek je niet onder de grond maar boven de grond 🙂

Parijs bereidt zich dus weer voor op een roerige zaterdag. Maar ook is de stad druk bezig met kerst. En toen ik via de Bastille en Village Saint Paul naar de langste winkelstraat van Parijs liep, kwam ik ook weer op mijn favoriete plein in de stad. Dat is de Place Dauphine een oase van rust op nog geen 100 meter van de drukke boulevard langs de Seine bij de Conciergerie.

Daarna ging de tocht via de linkeroever naar mijn favoriete winkelstraat: de Rue du Bac. Het is de langste winkelstraat van Parijs en propvol met leuke en lekkere winkels. Vanaf de Seine ligt de apotheose op het eind: Le Bon Marché met aan de overkant Le Grand Épicerie. Beiden moet je gewoon even bezoeken. Mijn trip naar Parijs is nooit compleet als ik er niet geweest ben.

Hou je van trendy? Loop dan ook even tegenover le Bon marché de Conran Store in een prachtige conceptstore waar ze veel trendy artikelen verkopen.

Kleurrijk tussen de Bastille en Gare de Lyon

Rue Crémieux

De Rue Crémieux in Parijs is nou niet echt het meest onbekende straatje van de stad.

Integendeel want dankzij bloggers wereldwijd is dit straatje in het 12e arrondissement van Parijs wereldberoemd geworden. Het is er dan ook meestal druk. Tenzij…. je s’morgens vroeg gaat, loop je dan ook de kans om een modefotograaf en een mannequin in het wild tegen te komen die net als ik van het ochtendlicht willen profiteren. En dat levert dan weer een leuke foto op van dit kleurrijke straatje niet ver van Gare de Lyon.

Wil jij het ook eens zien? Ga dan naar de Bastille en loop richting Bassin de l’Arsenal (de haven) en ga de Rue de Lyon. Steek wat verder de Avenue Ledru-Rolin over. Na ongeveer 200 meter ga je dan het 2e straatje rechts in en laat je verbazen door dit bijzondere plekje in Parijs.

Le Jardin des Plantes, altijd leuk om te zien

Jardin des Plantes

Ben je of ga je naar Parijs? Dan heb ik een leuke tip voor je.

Tot half januari 2019 kun je in de Jardin des Plantes naar een  fantastische tentoonstelling waarin de dierenwereld wordt uitgebeeld met fraai verlichte prehistorische dieren en dieren die zijn uitgestorven. Maar natuurlijk ook dieren die nog in de natuur leven. Het is een absolute aanrader.

1er Festival des Lumières in de Jardin des Plantes de Paris is voor het eerst te zien in 2018. Ik ben er geweest en als je tot half januari 2019 in Parijs bent moet je er zeker naar toe gaan. Ook met kinderen is het hartstikke leuk. Het begint elke avond om 18:00 tot 22:45.

Je kunt tickets aan de kassa kopen. Ik zorgde dat ik er rond half zes was. Toen stond er op donderdagavond al een rij. Het voordeel is als je vroeg gaat dat je als één van de eersten naar binnen kunt. Je kunt ook tickets online kopen via de site van de Jardin des Plantes.

Deze tips en de bijbehorende foto’s en nog veel meer kun je nu ook zien op mijn Instagramm