Vakantie in de Luberon

Vakantie in de Luberon

Op ontdekkingsreis door de Luberon

Ik heb een leuke tip voor je als je met vakantie naar de Provence gaat!

De Montagne de Luberon is een fraai natuurgebied en bestaat uit de grillige Petit Luberon en de Grand Luberon waar de bergtoppen op de Mourré Nègre tot 1125 meter reiken.

Het is een streek waar je verliefd op wordt als je er eenmaal geweest bent. Mij overkwam dat ook en ik ben niet de enige.

De Luberon werd namelijk wereldberoemd toen de Engelse schrijver Peter Mayle zijn fameuze boek een Jaar in de Provence schreef. Een boek dat je in één ruk uitleest.  De ervaringen die Peter Mayle beschrijft, als hij in Ménerbes een huis koopt en dat gaat verbouwen, zijn kostelijk en onthullen de geheimen van de Luberon.

In dit blog laat ik je kennismaken met de Luberon met een mooie rondrit die mij langs de mooiste plekjes en bijzondere dorpen bracht. Lees je mee?

Les Taillades in de LuberonDe hooggelegen dorpen van de Luberon

De tocht die ik voor je ga beschrijven kun je makkelijk op één dag maken.

Ik deed het toen ik in Saint-Rémy-de-Provençe was. Maar ook vanuit het leuke L’Isle-sur-Sorge, Gordes of bijvoorbeeld de omgeving van Apt is dit makkelijk op één dag te doen.

Ik reed ‘s-morgens van Saint-Rémy-de-Provence naar Cavaillon. De stad die vooral bekend is om de meloenen en dat zie je in de omgeving!

Na Cavaillon neem je de D2 naar de eerste bestemming en begint de ontdekkingstocht van de hooggelegen dorpen in de Luberon.

Les Taillades is het eerste dorpje dat ik tijdens deze rit bezocht.

Het is een bijzonder dorpje want de huizen, stadsmuren en het kasteel zijn op een oude steengroeve gebouwd. Vandaar ook de naam Taillades.

Aan het begin van het dorp ligt een oude watermolen. Als je dan naar het oude deel van Les Taillades gaat kun je de stadsmuren, de huizen en het boven het dorp gelegen kasteel zien..

Vergeet bij het kerkje absoluut niet omhoog te kijken om de bijzondere en oude bronzen kerkklok te zien hangen. Schrik niet als je er op het hele uur langs loopt 🙂

Vlakbij ligt in de aangename cederbossen de Tête des Buisses met een hoogte van 619 meter.

Je kunt er naartoe via Vidauqe dat circa 3,5 kilometer verder ligt. Er gaat een heel steile en vooral smalle weg naar toe (éénrichtingsverkeer). Ik zou de auto laten staan en lopend naar boven gaan. Je hebt er een fantastisch uitzicht!

Maubec en RobionNaar Robion en Maubec

Vanaf Les Taillades kies je vervolgens opnieuw de D2 richting Robion en dat is ook de volgende stop.

Het oude dorp was ooit een versterkt dorp. Kies een smal straatje dat door het oude gedeelte omhoog loopt. Je komt dan op een lekker schaduwrijk pleintje met een mooi fontein.

La Fontaine du Temps heeft een uitnodigende inscriptie:

“Savais-tu que le bonheur se cache dans une goutte d’eau”.

Vrij vertaald komt het neer op “Weet je welk geluk er in een druppel water schuilt?”.  Nou als het warm is dan weet ik dat zeker 🙂

Loop in elk geval ook even naar de Notre-Dame-de-la-Nativité met nog een bewaard gebleven kapel en koor uit de 15e eeuw. Er was vroeger nóg een kerk in het dorp maar die is getransformeerd tot een woonhuis. De toren staar er overigens wel nog.

Als je naar het zuiden van het dorp loopt kom je bij een rotsachtig dal met een openluchttheater.

Ongeveer 1,5 kilometer verderop ligt het dorpje Maubec met een paar huizen bij de kerk en… een restaurant. Bij Grill Pizzeria Maubec heb je een terras met een prachtig uitzicht op de Mont-Ventoux.

Oppède le VieuxOppède-le-Vieux

Als je vanaf Maubec de D29 volgt dan kun je na 3,5 kilometer rechtsaf naar Oppède-le-Vieux. Dit dorpje moet je absoluut bezoeken.

Ik schreef al eens een blog over Oppède-le-Vieux. Je kunt er op een heerlijke plek genieten van een lekkere lunch 🙂

Vele jaren geleden raakte het dorp en het er hoog boven gelegen kerkje in verval. Begin 20e eeuw was Oppède praktisch onbewoond.

De belangstelling voor de Luberon nam enorm toe door de boeken van Peter Mayle en het gevolg is dat het op een rots gebouwde Oppède nu één van de pareltjes van de Luberon is.

De oude huisjes werden weer gerenoveerd en het kerkje boven het dorp werd door vrijwilligers prachtig gerestaureerd. De ruïne van het kasteel en het hoog gelegen kerkje zijn na een korte maar pittige klim te bereiken.

Ik sprak er ooit met de vrijwilligers die het 15e eeuwse kerkje bovenop de rots aan het restaureren waren. Met puur monnikenwerk hebben zij de prachtige muurschilderingen weer tot leven gebracht. Ik heb er een aantal foto’s van maar… je moet er echt naar toe klimmen om het met eigen ogen te zien 🙂

De klim er naar toe is overigens meer dan de moeite waard. Vooral omdat je bovenop een schitterend uitzicht hebt op de Luberon, de Mont-Ventoux en wijde omgeving.

Je komt vlak langs de ruïnes van het kasteel dat de toppen van de rotsen trotseert. Het behoorde ooit toe aan de brute Jean Maynier d’Oppède die verantwoordelijk was voor diverse bloedbaden in de Luberon. Waarschijnlijk de reden waarom zijn kasteel ooit verwoest werd.

Ménerbes, een van de mooiste dorpen van Frankrijk?

Ménerbes

4,5 kilometer van Oppède-le-Vieux ligt Ménerbes, eveneens hoog op een heuvel, boven de Luberon te pronken.

Als je na Oppède de D188 neemt rij je op een mooie manier naar Ménerbes.

Het beste parkeer je de auto bij de wasplaats onder het dorp. Als je daar door de Rue Sylvestre omhoog loopt kom je vanzelf bij de Rue du Portail-Neuf en bij de toren die dominant boven het dorp uitsteekt.

Je hebt er een fraai uitzicht op de omgeving en kunt bij helder weer in de verte Gordes zien. Loop ook even naar de 14e eeuwse kerk. Een aantal jaren geleden gerestaureerd en bewonder er de schilderingen.  Als je er omheen loopt kun je het iets lager gelegen kasteeltje zien.

Bij het wijndomein La Citadelle kun je het kurketrekkersmuseum bezoeken waar Peter Mayle zo kostelijk over heeft geschreven.  Neem de tijd om Ménerbes en omgeving te verkennen. Het is absoluut één van de leukste dorpen van Frankrijk. Bij Ménerbes ligt ook de Abdij van Saint-Hilaire.

Er zijn verschillende restaurants in Ménerbes waarvan de kwaliteit verschilt. Een goed adres is in elk geval Les Saveurs Gourmandes.

Lacoste en Bonnieux

Lacoste en Bonnieux

Het beeld van Markies de Sade, Lacoste

2 andere bijzondere dorpen in de Luberon zijn zonder twijfel Lacoste en Bonnieux.

Vanaf Ménerbes rijd je via de D109 naar het 7 kilometer verderop gelegen Lacoste. Opnieuw een dorp bovenop een heuvel en vooral bekend geworden door het kasteel van de Markies de Sade. Slenter door de smalle straatjes omhoog tot je bij het kasteel bent.

Het is nu eigendom van Pierre Cardin die ook veel geïnvesteerd heeft in de renovatie van La Coste. Je hebt bovenop een prachtig uitzicht op de omgeving. In de verte zie je bijvoorbeeld Bonnieux  liggen.

Rij naar Bonnieux via de D109 en zoek een parkeerplaats.

Ik kan je alleen maar aanraden om door zoveel mogelijk straatjes van Bonnieux te slenteren omdat het de beste manier is om het dorp te ontdekken. Kijk goed om je heen en bewonder de vele oude gevels.

De 15e eeuwse kerk is de moeite waard en als het open is kun je het bakkerijmuseum aan de Rue de la République bezoeken. Het is in een oude bakkerij uit 1920 ondergebracht. Het pand is al de moeite op zich waard. Tot slot tip ik je om je bezoek te beëindigen op de Belvedère bij de mairie. Je hebt er een fantastisch uitzicht op de omgeving.

Heb je nog tijd over voor een leuke rit? Ga dan na Bonnieux via de D 36 naar het Massif de Cèdres.  De circa 5 kilometer lange weg klimt naar de top van de Petit Luberon waar je een mooie wandeling van ongeveer 2 uur door het Cederbos kunt maken.

Tenslotte

Ik hoop je met deze tips over de Luberon weer inspiratie te hebben gegeven voor een vakantie in dit mooie deel van Frankrijk.  Wil je meer weten over de Provence, Vaucluse en de Luberon? Hieronder vind je links die je verder zullen helpen:

Hieronder staat de route die ik reed. Zoek je een hotel of chambre d’hôte in de buurt? Klik op het bedje voor hotels en overnachtingsadressen in de omgeving.

Reacties

  1. Hoornaert noel zegt

    Beste
    Binnenkort ga ik naar de provence en zou graag zoveel mogelijk informatie hebben schriftelijk

  2. Loes Halberstadt zegt

    Ik ken deze strrek goed. Ben er vaak geweest! Ik logeerde dan altijd vlakbij Bonnieux! Ik was weer even terug op deze betoverende plaatsen. Dank je wel!