Winnaar publieksprijs Fijnste Franse restaurant van Nederland
De foto hierboven maakte ik in mij favoriete Franse restaurant: Bouchon D'en Face in Maastricht.
Gastheer en sommelier Piet zorgt in deze deze superleuke eetgelegenheid voor de juiste wijnen bij de gerechten om ongecompliceerd te genieten van de echte Franse keuken. Ik kom er graag want het is een plek waar je je even in Frankrijk kunt wanen. Niet alleen door de Franse gerechten die in hoge kwaliteit uit de keuken komen maar de hele sfeer ademt Frankrijk. Het is een restaurant dat gebaseerd is op het principe van de bouchons uit Lyon. Op de kaart staan dan ook klassiekers zoals confit de canard, bavette, bouillabaisse, escargots, steak tartare en nog veel meer lekkers.
Het leuke is dat Bouchon D'en Face op de shortlist stond met negen andere Franse restaurants in Nederland en in 2022 meedeed in de 10 editie van Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland. In juli 2022 werd dit restaurant met overgrote meerderheid de winnaar van de Publieksprijs Fijnste Franse restaurant van Nederland.
Wie weet treffen we elkaar de volgende keer in een "Authentiek stukje Lyon in Maastricht" en dus volgens het publiek het fijnste Franse restaurant van Nederland. In elk geval mijn favoriete Franse restaurant 🙂
Mijn herinneringen aan Bouchon D'en Face
Ik weet niet precies meer wanneer ik voor het eerst in Bouchon D'en Face kwam maar het zal denk ik vlak na de opening in 2013 zijn geweest en er langs liep van het station in Maastricht richting het centrum. Vlak voor de brug over de Maas ligt het aan de rechterkant. Ik ben er nadien regelmatig met Marian geweest maar ook met familie, vrienden en relaties.
Ik bewaar mooie herinneringen aan deze bouchon. De foto hierboven werd bijvoorbeeld gemaakt in 2019 toen er een speciale avond voor de vrienden van de Bouchon D'en Face werd gehouden en de gasten mijn eerste boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk cadeau kregen. De foto verscheen in een artikel van een lokale krant en de avond werd een succes.
In december van dat jaar schoven Marian en ik op een zaterdagmiddag voor een lunch aan met Roswitha Joosten die een diner voor twee won omdat zij bij de eerste 750 kopers van mijn boek zat.
Ook maakte ik in de Bouchon D'en Face kennis met Rik Felderhof en zijn goede vriend Hans Melissen. Beiden niet onbekend van het indertijd populaire tv-programma Villa Felderhof.
Waarom is een bouchon bijzonder?
Een bouchon in Lyon kent trouwens een rijke traditie.
Als je nog nooit in deze mooie stad in Frankrijk bent geweest dan moet je dat toch zeker eens doen. In mijn ebook Route des Grandes Alpes beschrijf ik mijn ervaringen in deze stad met een bijzondere wandeling en… een lunch in een echte lokale bouchon.
Het was mijn eerste kennismaking met de keuken van Lyon. In Lyon kun je trouwens op alle niveaus eten van eenvoudig tot super de luxe maar een lunch of een diner in een traditionele bouchon is echt bijzonder. Het is een prima manier om kennis te maken met de keuken van de Lyonnais.
Je vindt de bouchons in Lyon door de hele stad verspreid. Maar het leukste is om er een op te zoeken in La Vieille Ville. De oude binnenstad van Lyon is heel gezellig en een absolute aanrader om eens te bezoeken. Ik kan er een heel verhaal over vertellen. Sterker nog dat heb ik al eens gedaan in een podcast en een bijbehorend blog. Daarin vertel ik je meer over deze mooie Franse stad aan de Route du Soleil.
Hoe ontstonden de bouchons in Lyon?
Als je wilt ervaren wat je in een traditionele bouchon kunt eten dan is het goed om een klein beetje van de historie te weten. In de periode rond 1725 was Lyon een stad waar veel textiel werd gemaakt. En in dat jaar werd er een semi-automatisch weefgetouw gemaakt door… Basile Bouchon. Hij was als telg van een orgelbouwer bekend met techniek en maakte dus een weefgetouw.
In de 17e en de 18e eeuw werkten er veel mensen in de textielindustrie in de stad. Het waren niet de rijkste inwoners van de stad. In de textielwijken ontstonden kleine café’s waar je ook een eenvoudige maaltijd kon krijgen. Zij waren herkenbaar aan een bundeltje bij elkaar gebonden stro die aan de gevel van de restaurantjes hingen. Die bundeltjes werden bouchon genoemd. Na verloop van tijd werden ook de restaurants bouchons genoemd en kwamen er vooral mensen uit de textielfabrieken eten.
Wat eet je in een bouchon?
De keuken van een bouchon is vooral eenvoudig en in de prille begin periode was dat meestal varkensvlees en overblijfselen van vee (organen). Maar in de loop der tijden veranderde de kaart enigszins. In een bouchon eet je vooral verse lokale producten die van de markten van Lyon afkomstig zijn.
Meestal krijg je bij het aperitief kleine stukjes gebakken varkensvet die gekruid zijn met zout, peper en azijn. De voorgerechten kunnen variëren van speciale worstjes uit Lyon, een salade Lyonnais(spekjes, croutons, gepocheerd ei en mosterddressing) of bijvoorbeeld een rauwe steak tartare met frietjes. Boudin noir en andouillette worden ook wel als voorgerecht geserveerd.
Als hoofdgerecht kunnen er verschillende gratins op de kaart staan maar ook lekkere stukken vlees zoals een bavette (rundvlees) of bijvoorbeeld zwaardvis. Vaak zie je ook een coq au vin of een pot au feu met een kip of een haantje. In de sauzen wordt vaak met morieljes gewerkt. Als typisch nagerecht is er bijvoorbeeld de bugnes de Lyon een soort kleine beignets.
Meer tips over Lyon en omgeving
Meer weten over Lyon en omgeving? Download dan mijn ebook Route des Grandes Alpes of klik op onderstaande links:
- La Vieille ville de Lyon
- De wondere wereld van de traboules in Lyon
- Hotels in Lyon en omgeving
- Appartementen en vakantiehuizen in en bij Lyon van TUI villas
- Tips over een mooie streek ten noorden van Lyon
O ja! hou je van lekker eten, wijn en genieten in Frankrijk? Of heb je wel eens moeite met de Franse menukaart? Het boek Ontdek het Andere Frankrijk staat vol tips over eten en drinken, wijn kopen en proeven en nog veel meer leuke weetjes over Frankrijk.