Sauternes, gesprek met een wijnboer

Chateau Raymond-Lafon Sauternes

Chateau Raymond – Lafon, Sauternes

Op een mooie zonnige dag was ik op weg naar het wereldberoemde Chateau d’Yquem.

Dit bijzondere wijnchâteau bij Sauternes is fameus vanwege de fantastisch wijnen die er vandaan komen maar daardoor voor een gewone sterveling inmiddels onbetaalbaar zijn geworden.

Ik wilde er dan ook niet naar toe om de zoete Sauternes te proeven maar om er te wandelen door de ruim 102 hectare wijngaarden rond het mooie kasteel. Ik wilde even “proeven” van de “magische sfeer” rond dit château.

Daarvoor parkeerde ik de auto een paar kilometer voor het kasteel langs de muur van het, voor mij op dat moment onbekende, Chateau Raymond Lafon. Op het moment dat ik samen met min vrouw uitstapte hoorde ik aan de andere kant van de muur twee kinderen hard roepen Bonjour!

De tweeling en le grand-père

Door de spijlen van het hek zagen wij een tweeling heerlijke spetteren met water en genieten van hun spel in de zon. Vlak erna hoorde ik nog een Bonjour. Een mooie donkere stem kwam vanuit het huis naar buiten en liep naar de omheining met de vraag of ik kwam voor een proeverij.

Ik gaf eerlijk aan dat ik eigenlijk kwam om een wandeling door de wijngaarden richting d’Yquem te maken.

De man stelde zich voor als Pierre Meisler.

De familie Meisler runt het Chateau waarbij de vriendelijke Pierre voluit begon te praten over zijn dochter en 2 zoons die er nu verantwoordelijk voor waren. Hij kocht in 1972 het domein Raymond Lafon en werkte daarvoor als manager bij d’Yquem.

Hij had dus een goede leerschool gehad en maakte nu zelf een prachtige wijn.

Wijnles aan het hek van Chateau Raymond Lafon

Hij waarschuwde mij ook om de auto goed af te sluiten er er geen waardevolle spullen in achter te laten want er werd nog wel eens een ruitje ingetikt. Maar hij beloofde mij een oogje in het zeil te houden.

Uiteindelijk stonden wij ruim een half uur met elkaar te praten en kreeg ik een lesje wijnmaken als het om Sauternes ging.

Zo leerde ik dat de Franse wet voorschrijft dat maximaal 3 druivensoorten voor de Sauternes mogen worden gebruikt: sémillion, sauvignon en muscadelle. Bij Raymond Lafond gebruiken ze 80% sémillon en 20% sauvignon en daar was Meisler trots op.

De wijngaarden hebben een oppervlakte van 18 ha en leveren jaarlijks ca 20.000 flessen op.

Er is 16 ha in productie en die heeft een opbrengst van 8,5 hectoliter per hectare. De wijn wordt uiteindelijk 3 jaar op eiken houten vaten gelagerd voordat er gebotteld wordt.

De zoete wijn ontstaat door de zogenaamde edele rotting. De wijn van Sauternes krijgt daardoor een zoete smaak die uniek is. Maar door de druiven zo lang mogelijk te laten rijpen tot de edele rotting is het aantal druiven die per wijnstok kunnen worden gebruikt erg laag.

De pluk gaat heel voorzichtig en met de hand en met de lage opbrenst per stok zorgt dat voor een hoge prijs.

Uiteindelijk gaf Pierre Meisler mij nog een paar leuke tips om richting d’Yquem en Sauternes te wandelen en … hij zou een oogje in zeil houden en mijn auto in de gaten houden… hij moest toch nog het gras maaien 🙂

Hier ligt Chateau Raymond Lafon bij Sauternes