Cognac proeven in Cognac

cognac proeven

Een voortreffelijke XO

Het is alweer een paar jaar geleden dat wij bij toeval besloten om een paar nachten in Cognac te blijven. Eigenlijk kwam dat wel goed uit omdat wij voor ons vertrek een stukje hadden gelezen in een Frans wijnblad over een klein bedrijf dat uitstekende cognacs produceerde voor een zeer betaalbare prijs.

Toen wij in de Charente reden, eigenlijk richting Nederland, besloten wij het weekend te verlengen met een paar dagen in Cognac. Bij het station ligt een leuk eenvoudig hotel maar wel met afgesloten parkeerplaats en prima kamers. Je zit er op loopafstand van het dorp èn vlak bij het domein van Prunier.

Proeven bij Prunier

Op maandag gingen wij er langs en aan de receptie vroegen wij of wij een proeverij konden doen. Dat kon, tenminste als we even geduld hadden. Even later kwam er een vriendelijke man die ons alles uitlegde over Cognac. Hij vroeg waar wij vandaan kwamen en eenmaal uitgelegd dat wij uit Limburg kwamen was hij een en al oor. Hij leverde namelijk aan een wijnhandel in Venlo en dat bleek het gerenomeerde wijnhuis Dielen te zijn. Hij stelde zich voor als Stéphane Burnez “le nez de Prunier”.

Hij vertelde dat hij wel vaker in Nederland en Limburg kwam en uiteindelijk schiep dat blijkbaar een band want wij mochten mee naar het “geheime domein” van het bedrijf. De ruimte waar alle cognacs tot stand komen. Stéphane Burnez was de neus van het bedrijf en vertelde dat hij vaak al om 8 uur s’morgens begon te werken en dat bestond alleen uit het ruiken van de verschillende cognacs. Hij was verantwoordelijk voor de juiste samenstelling en melanges die uiteindelijk ook de voortreffelijke Prunier XO voortbrachten èn voor een zeer vriendelijke prijs.

Een leuke leerzame ochtend en wij namen een paar flessen mee. Uiteindelijk werden deze weken later door wijnkenners en cognacliefhebbers in Chablis geproefd. Zij waren uiteindelijk aangenaam verrast door de voortreffelijke smaak. Het waren vrienden en collega’s van onze zoon die toen nog in Chablis werkte.

Wij maken nu vaker een omweg om in Cognac weer een paar leuke dagen te beleven en bij Prunier wat flessen cognac in te slaan, waarvan er steevast een aantal naar Franse èn Nederlandse liefhebbers gaan! Een goede Cognac XO voor ca 25 euro laat je natuurlijk niet in Frankrijk achter 🙂

Meer info over Poitou Charente, de regio van Cognac

 

 

Reacties

  1. Leuk verhaal,
    Zo zie je maar dat een goede Cognac niet altijd veel geld hoeft te kosten.
    Als ik in de buurt kom van het plaatsje Cognac, weet ik waar ik moet zijn!
    Bedankt voor je bijdrage.
    Groet Ralf