Dit verhaal is een vervolg op het blog over een fantastische reis van 26 dagen via de Bourgogne, Auvergne, Languedoc-Roussillon, de Provence en opnieuw de Auvergne en het noorden van de Bourgogne. Geen zin om te lezen? Luister dan op je gemak naar de bijbehorende podcast!
De voorbereiding van 26 dagen Frankrijk Binnendoor
Omdat ik al in grote lijnen in mijn hoofd had zitten welke departementen ik in Frankrijk wilde bezoeken werd eerst in een routeplanner opgezocht of de plaatsen waar ik naar toe wilde niet te ver uit elkaar lagen.
Hiervoor gebruik ik een combinatie van de Michelin Wegenatlas Frankrijk en Google Maps. Zelfs de kleinste dorpjes zijn hier over het algemeen op terug te vinden. Op deze manier is het handig en eenvoudig om een uiteindelijke route uit te zetten.
Vervolgens werd gekeken of er in de buurt van de uitgezocht locaties een camping te vinden was waar ingerichte tenten, stacaravans of houten chalets verhuurd worden.
Met in de buurt bedoel ik dan in een cirkel van ongeveer 50 km rond de oorspronkelijk uitgezochte plaats. In sommige streken van Frankrijk kan deze werkwijze een probleem opleveren omdat er onvoldoende campings in de betreffende regio zijn waar compleet ingerichte tenten worden verhuurd.
Maar meestal lukt het op deze manier wel. Wanneer je met een eigen tent of caravan gaat ligt het natuurlijk eeb stuk eenvoudiger omdat je dan meestal meer keuze in campings hebt.
Een mooi alternatief voor een camping is het verblijven bij de Fransen thuis! De chambres-d’hôte zijn een uitstekend alternatief om een paar dagen ergens te overnachten bij de eigenaar van een woning. Vaak zijn er meerdere kamers beschikbaar en is de prijs inclusief ontbijt. In veel gevallen kun je ook terecht voor het diner dat je dan bij de bewoners aan tafel gebruikt.
Afstanden tijdens de vakantie in Frankrijk
Door zo vroeg mogelijk de reis uit te stippelen wordt het risico beperkt dat er campings zijn volgeboekt. Mijn ervaring is dat vanaf december al veelvuldig geboekt wordt en het dan lastig wordt om een hele reis uit te stippelen. Althans als je gebonden bent aan het hoogseizoen of de schoolvakanties.
Als je de mogelijkheid hebt om in het voor- of naseizoen te gaan dan is er meestal op campings wel plaats en kun je zelfs de gok wagen om op de bonnefooi te gaan. Vooral tegenwoordig zijn er dan op genoeg plaatsen compleet ingerichte stacaravans en leuke houten chalets te huur die genoeg comfort bieden als het eens wat frisser mocht zijn.
Ik wilde tenstlotte op de meeste plaatsen 3 à 5 nachten blijven. Omdat ik de reis van te voren wilde plannen zocht ik dus verschillende campings uit voor de overnachting. Ik maakte deze reis in juni en gokte er op dat het goed weer zou zijn en koos er voor om in luxe bungalowtenten te overnachten.
Omdat ik een ontspannen reis en vakantie wilde mocht de afstand tussen 2 campings niet meer dan 450 km bedragen, liever korter.
Als je namelijk in Frankrijk Binnendoor rijdt moet je rekening houden met een gemiddelde snelheid van max 60 km per uur. In bergachtige gebieden daalt dit zelfs al snel naar ongeveer 50 km per uur en soms nog wel een stuk minder. Als je dan grote afstanden moet overbruggen dan zit je bijna de hele dag in de auto.
Mijn plan was om bijvoorbeeld ’s morgens om een uur of tien rustig te vertrekken en ’s middags rond 4 uur aankomen. Met een ‘lekkere middagpauze’ blijft er dan ongeveer 5 uur over om te rijden. Kortom ca 300 a 350 km om op een andere bestemming te komen. Dat is ook een afstand die ontspannen reizen in de hand werkt. Het gaat tenslotte om een vakantie. Of niet soms?
Een camping vroegboeken of op de bonnefooi?
Als uiteindelijk al stukjes van de ‘routepuzzel’ in elkaar zijn gevallen wordt het tijd om de reis te boeken. Mijn ervaring is dat dit het meest succesvol gaat als je dus op tijd de campings gaat vastleggen. Dan weet je namelijk zeker dat je de gewenste plaatsen kunt vastleggen. Kies je voor zekerheid dan is dit de beste optie.
Ben je een avonturier? Of ga je met je eigen camper, tent of stacaravan dan kun je natuurlijk ook op de bonnefooit gaan.
Als het de bedoeling is om met kinderen in het hoogseizoen een paar campings te bezoeken dan is het wel raadzaam om bijvoorbeeld al in september de campings vast te leggen en in elk geval vóór december.
Veel campings waar reisorganisaties zoals Suncamp tenten hebben staan zijn vaak al heel snel volgeboekt. Deze populaire campings staan meestal wel als kindvriendelijk in de gidsen aangegeven.
Wil je een rustige camping dan moet je dit soort vermeldingen in de reisgidsen goed in acht nemen. In het seizoen zijn dit over het algemeen drukke campings. Maar in voor- en naseizoen is het er vaak lekker rustig terwijl je wel van de faciliteiten kunt genieten.
Wel is mijn ervaring dat in april, mei en zelfs nog in juni op veel campings nog niet alle faciliteiten beschikbaar zijn. Je moet dus niet raar opkijken als er dus bijvoorbeeld nog geen water staat in het zwembad of de winkel nog niet open is.
Glamping of toch een vakantiehuis?
Zorg in elk geval als je gaat boeken dat er ook 1 of meer alternatieven achter de hand zijn. Het is namelijk knap lastig als je net een mooie route hebt uitgezet langs 5 campings en het blijkt dat 2 campings in de periode die je gepland hebt niet beschikbaar zijn op de dagen dat je daar zou willen aankomen.
Tegenwoordig is het natuurlijk simpel om via internet te boeken.. Wil je meer informatie over wie wat te bieden heeft? Kijk dan op de speciale pagina over kamperen en glamping in Frankrijk.
Je kunt in plaats van het verblijf op een camping natuurlijk ook op verschillende locaties een vakantiehuis huren. Tegenwoordig kun je deze zelfs ook voor een (lang)weekend of midweek boeken. Je kunt naar een vakantiehuis zoeken in de speciale TopSelectie die ik samen met atraveo/TUI Villa’s voor je heb samengesteld.
Zelf vind ik het altijd heel leuk om in een oud Frans huis op het platteland, in de wijngaarden of bijvoorbeeld Bretagne te huren.
Denk er aan om bij het boeken een annuleringsverzekering af te sluiten (kost vaak een paar tientjes en kan een hoop ellende voorkomen) en zorg ook dat je reis- en wa-verzekering goed in orde is. Ga je vaker naar het buitenland met vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering vaker voordeliger.
Informatie vergaren over de omgeving
Als ik de reis vroeg in het jaar geboekt hebben dan begint er een lekker lange voorpret. Goede boeken over Frankrijk zijn heel handig voor de voorbereiding. Wat mij in de loop der jaren stoorde aan de reisboeken die te koop zijn dat ze feitelijk allemaal hetzelfde vertellen alleen in een iets andere vorm.
De Capitool Reisgids Frankrijk is een gids die summier veel historische informatie bezienswaardiggende per regio vemeldt. Ook bevat de gids plattegronden van steden en streken die goed zijn uitgewerkt, inclusief een aantal leuke wandelingen en autoroutes. De groene Michelin gidsen bevatten altijd veel informatie over bezienswaardigheden. En bij de ANWB vind je reisgidsen te over. Maar al deze reisboeken gaan altijd over de bekende bezienswaardigheden en omdat Capitool en Michelin ook in andere talen verschijnen struikel je bij genoemde restaurants en bezienswaardigheden over de toeristen.
In de loop der jaren begon ik mij steeds meer te storen dat een gekochte reisgids eigenlijk niets nieuws vermelden. Eigen oude wijn in nieuwe zakken. Dat was voor mij de reden om in 2019 op verzoek van mijn lezers zelf boeken te gaan schrijven over Frankrijk. De boeken zijn niet te vergelijken met de standaard reisgidsen. de vormgeving is anders maar de inhoud ook. Alles in de boeken van Frankrijk Binnendoor is gebaseerd op eigen ervaringen.
Het internet is tegenwoordig ook ideaal om informatie te vinden en Frankrijk Binnendoor is al een goede vraagbaak. Maar let ook op websites over vakantie in Frankrijk waar veel reizen worden aangeboden. Ook daar zullen meestal standaard tips worden aangeboden en ligt de prioriteit bij het verkopen van reizen.
Wil je online reisboeken bestellen?:
De ANWB winkels en lokale boekwinkels zijn voor persoonlijk advies natuurlijk ook een aanrader. En wil je iets bijzonders? Bestel dan de boeken van Frankrijk Binnendoor:
- Ontdek het andere Frankrijk, dé handleiding voor je vakantie in Frankrijk
- Frankrijk Binnendoor LOIRE
- De Frankrijk Binnendoor Regiogidsen (serie van 6)
E-books en Frankrijk Binnendoor
Verder gebruiken ik natuurlijk het Internet om van de streken die ik bezoek vooraf al informatie te zoeken. Vaak kun je via het internet aan leuke tips komen die variëren van kleine musea tot aan volksfeesten. Leuk om eens op een regenachtige zondagmiddag uit te pluizen!
Heel handig zijn de compleet beschreven reizen van Frankrijk Binnendoor die je als lid gratis kunt volgen. Op Frankrijk Binnendoor staan ook handige ebooks om te downloaden. Deze ebooks met compleet beschreven reizen door Frankrijk of een stedentrip naar Parijs zijn ideaal om een vakantie in Frankrijk uit te stippelen.
Wil je vakantietips tijdens je reis? Luister dan eens naar podcasts over Frankrijk zoals bijvoorbeeld de Frankrijk Binnendoor Podcasts
Facebook en andere Social Media
Tegenwoordig zijn media zoals Twitter, Facebook, Google+, Pinterest en Instagram ideaal om vragen te stellen of informatie en tips te vergaren. Ook speciale Facebook Groepen over Frankrijk zijn wat dat betreft handig.
Je kunt mij ook op Facebook, Pinterest en Instagram volgen voor nog inspiratie voor je vakantie in Frankrijk
Nog mooier wordt het als je lid bent van Frankrijk Binnendoor. Leden van Frankrijk Binnendoor kunnen mij bijvoorbeeld vragen stellen en als je Premiumlid bent krijg je altijd binnen 24 uur van persoonlijk van mij antwoord.
Routeplanner of toch kaarten?
Zoals eerder al gememoreerd wordt de route uitgezet met een routeplanner en zet ik deze in een navigatiesysteem. Zorg wel dat je een goed navigatiesysteem hebt met actuele kaarten van Frankrijk.
Daarnaast zorg ik voor recente Michelinkaarten schaal 1:200.000 of 1:150.000. Ik heb altijd een actuele versie van de Michelin wegenatlas Frankrijk in de auto.
Eventuele gedetaileerde wandel- of fietskaarten bestel ik meestal via direct bij IGN. De Franse organisatie die verantwoordelijk is voor gedetailleerde kaarten in Frankrijk.
Vaak zijn er op campings of bij de VVV ook gratis wandel- en fietsroutes te verkrijgen. Je kunt deze meestal ook al via Internet downloaden zodat je al van te voren kunt zien hoe een en ander er uit ziet!
Als je bijvoorbeeld 4 weken binnendoor wilt gaan genieten kies dan bijvoorbeel 3 verschillende plekken om een week te blijven en gebruik de resterende 7 dagen om naar Frankrijk en weer terug naar huis te reizen. Boek dan onderweg een leuk hotel of een chambre-d’hôte en ik weet zeker dat je een overgetelijke vakantie tegemoet gaat!
Met deze tips gaat je dat zeker lukken. Veel plezier en geniet van Frankrijk Binnendoor!
De handige Frankrijk Binnendoor Regiogidsen






Zuidwest-Frankrijk, Noordoost-Frankrijk, Bourgogne, Zuidoost-Frankrijk & Bretagne zijn al verschenen. Noordwest-Frankrijk is medio 2025 te koop
Meer weten? Klik hier en maak je serie compleet