Bassin d’Arcachon, mijn favoriete plek in Frankrijk?

Mijn favoriete plek in Frankrijk bij het Bassin d’Arcachon

Ik schreef al eens over mijn ideale dag in Frankrijk.

Maar vandaag verklap ik je mijn favoriete plek in Frankrijk. Ik heb er lang over getwijfeld of ik het wel zou doen. Maar als je verder leest ontdek je het ook!

Ik kom er misschien al meer dan 20 jaar. Niet elk jaar maar wel heel vaak. Vooral als ik er eens geen behoefte aan heb om nieuwe plekken te ontdekken en wil genieten van:

 • lekker weer
 • mooie fietspaden
 • onvergetelijke stranden
 • rust buiten het hoogseizoen
 • voortreffelijk eten en drinken

De plek waar ik dus telkens naar terugkeer is tot nog toe altijd mijn geheim geweest.

De onthulling van mijn geheim!

Vaak heb ik over de omgeving geschreven.

Nog nooit heb ik echt verklapt wat mijn favoriete plek in Frankrijk is. Het is een streek om lief te hebben, te koesteren en om er te genieten van al het goede dat Frankrijk te bieden heeft.

En het mooiste is dat je er, juli en augustus uitgezonderd, kunt genieten zonder te struikelen over toeristen. Het is een ideale plek met kinderen (label Famille Plus) en ook met z’n tweetjes een toplocatie als je van fietsen, wandelen, zee en strand en lekker eten houdt.

Vandaag ga ik je in dit artikel mijn geheim delen. Lees dus vooral verder om ook het mooiste plekje van Frankrijk te ontdekken 🙂

Het Bassin d’Arcachon maar dan anders!

In het zuid-westen van Frankrijk ligt het fantastische Bassin d’Arcachon.

Een unieke binnenzee die in open verbinding staat met de Atlantische Oceaan en 2x per dag met eb en vloed vol- of leegloopt. Bij eb zijn grote delen van het Bassin d’Arcachon onbevaarbaar.

Zeilen, kanoën, zwemmen, wandelen, fietsen bij het Bassin 'd'ArcachonBij vloed stroomt het Bassin weer vol en kun je er van alles beleven:

 • zeilen
 • kanoën
 • kitesurfen
 • standup-paddle
 • zwemmen
 • vissen
 • fietsen
 • wandelen

Voor kinderen is het veilig zwemmen want er is geen hoge golfslag en de strandjes lopen langzaam af in het water.

Voor fietsers is het een eldorado met talloze kilometers autovrije fietspaden (ook door schaduwrijke dennenbossen). Wandelaars kunnen fraaie wandelingen langs het Bassin d’Arcachon maken (ook met gids)

Gelukkig gaan de meeste mensen naar Arcachon zelf, een badplaats met grandeur uit het rijke verleden van begin 1900 met chique huizen die in een zomer- en winterstad liggen. Lees mijn blog over Arcachon maar eens.

Maar het is er druk, en in het seizoen zelfs heel druk.

Dorpen zoals Gujan-Mestras, Teste-la-Buch, Audenge, Andernos-les-Bains zijn in de zomermaanden ook erg druk.

Presque-Île-de-Cap-Ferret

Fietsen bij het Bassin d'Arcachon

Dan heb ik het nog niet gehad over het schiereiland van Lège-Cap-Ferret.

Je kunt er fantastisch fietsen op fietspaden die in de schaduw van de dennenbossen liggen. Ze leiden allemaal naar de mooiste stranden van Europa maar… in het hoogseizoen is het ook in Cap-Ferret erg druk.

Het is trouwens de favoriete plek van Franse film- en tv-sterren die er in de bossen en langs het Bassin in dure villa’s wonen.

De oesterhavens op het Presque-Île-de-Cap-Ferret zoals bij Cap-Ferret en het heel leuk Herbe zijn de moeite waard met talloze restaurants waar je oesters en andere lekkernijen uit het bassin kunt proeven.

Natuurlijk doe ik dat ook als ik in de buurt ben.

Maar bij voorkeur op de fiets want dan vermijd ik het bumper aan bumper rijden met de auto richting Cap-Ferret en weer terug. Je vindt er  aan het Bassin d’Arcachon leuke restaurants als je van vis en zeevruchten houdt.

Een topplek is het restaurant direct aan de de pier van Cap-Ferret waar je ook met de ferry naar Arcachon kunt  (tip: neem je fiets mee). Overigens is Ferry een groot woord en het is een flink uit de kluit gewassen motorboot waar je fiets plat op de voorplecht ligt 🙂

Mijn plek aan het bassin d’Arcachon is…. Arès!

Arès is een klein dorp in het noorden van het Bassin d’Arcachon.

De kerk van ArèsDe kerk staat keurig in het midden. Als je er ‘s-ochtends naar toe fietst ruik je aan 2 kanten het vers gebakken brood van de 2 boulangers.

Één van de bakkers is ook chocolatier. Als je daar een pain-chocolat koopt (een chocolatine) dan is dat genieten bij het ontbijt.

Arès heeft qua winkels alles wat je nodig hebt en buiten het dorp een enorme supermarkt van A.Leclerc en een kleinere Lidl.

Er zijn in het dorp en bij de oesterhaven tal van goede en gezellige restaurants en elke dinsdag is er een grote markt met lekkerste verse waren uit Le Sud-Ouest.

Je vindt er campings van 2 tot 4 sterren en er zijn wat kleinschalige vakantieparken om je vakantie door te brengen.

Maar dat is niet mijn reden waarom Arès mijn favoriete plek is aan het Bassin d’Arcachon.

De echte reden is dat Arès geen drukke boulevard heeft, geen appartementen met uitzicht op het strand, geen tientallen café’s en restaurants die uitzicht bieden op het Bassin d’Arcachon en meer van dat soort zaken waar hordes toeristen op af komen.

Nee…. Arès heeft een heerlijk rustig strand, een gezellige oesterhaven, een natuurpark Saint-Brice waar kids lekker èn veilig kunnen ravotten in een natuurlijk meer. Je kunt er zeilen, kanoën, kitesurfen maar alles in het ritme van Arès.

Ik ben altijd heel blij dat drommen toeristen naar de andere (bekende) plaatsen rond het Bassin d’Arcachon gaan want het geeft mij ruimte en rust 🙂

Is Arès dan mijn favoriete plek in Frankrijk?

Zonsondergang in Arès

Dat klopt deels maar mijn echte favoriete plek in Frankrijk is tegen een uur of half negen in de avond bij het enige restaurant in Arès aan het Bassin d’Arcachon en dat is Chez Alcide!

Ik regel er steevast een tafeltje op het terras, of als het wat fris is een tafel vlak bij het raam of de open schuifpui. Hier heb ik het mooiste uitzicht van Frankrijk en zie ik tijdens een goede maaltijd de kleuren van de lucht van blauw langzaam veranderen naar scharlaken rood.

Als het om 10 uur begint te schemeren zie ik in de verte de lichtjes van Arcachon waar mensen hutje mutje bij elkaar zitten. Zij zien aan de overkant alleen de lichtjes van Chez Alcide niet wetend wat voor een prachtige avond en uitzicht zij missen.

Mijn favoriete plek in FrankrijkHet rode licht van de vuurtoren van Cap-Ferret draait elk minuut zijn rondjes en waakt over de ingang naar de Oceaan

In de loop der jaren zijn er diverse koks en eigenaren van het restaurant geweest. Soms subliem ook wel eens minder maar de locatie en het uitzicht vergoeden alles.

Overigens zit er nu weer een voortreffelijke kok in die een heerlijke kaart voor populaire prijzen heeft. En de huisgemaakte nagerecht… om je vingers bij af te likken 🙂

Dus.. mijn mooiste plek van Frankrijk is Chez Alcide in Arès met het mooiste uitzicht van Frankrijk… als de avond valt 🙂

Nieuwsgierig? In mijn ebook Le Sud-Ouest beleef je een week in de omgeving van mijn favoriete plek in Frankrijk en bij het Bassin d’Arcachon. Je kunt het hier downloaden

Meer tips over de omgeving:

Restaurant aan het Bassin d'Arcachon

Het enige restaurant aan het Bassin d’Arcachon in Arès, mijn wereldplek 🙂