Een stedentrip in Frankrijk

De laatste tijd krijg ik veel vragen zoals:  “Ruud heb je nog een leuke tip voor een stedentrip naar Frankrijk?”… lees verder

Tips stedentrip FrankrijkAbonneer in iTunes

Tips leuke steden in Frankrijk voor een stedentrip

Naast mijn regelmatige tips over Parijs heb ik ook behoorlijk wat ervaringen met stedentrips aan andere Franse steden. En ik heb dan ook al heel wat tips geschreven over een stedentrip naar bijvoorbeeld:

Het zijn stuk voor stuk mooie steden die een bezoek meer dan waard zijn. In dit artikel met de bijbehorende podcast zal ik je mijn tips verklappen inclusief de handige links naar alle artikelen die ik er tot nu toe over geschreven heb.

Ik zal ze op alfabetische volgorde de revue laten passeren. Maar een bijzondere tip bewaar ik voor het laatst: Marseille! Lees of luister je mee?

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Stedentrip naar Angers

Stedentrip Angers

Toen ik voor het eerst in Angers kwam kreeg ik  een zwak voor deze mooie stad.

In de oude binnenstad proef je als het ware de rijke historie als je door de smalle straatjes loopt.  De diverse pleinen en pleintjes maken het er bij lekker weer ook nog eens supergezellig. En als je van winkelen houdt dan vind je in Angers alles wat je maar zou willen… zelfs een warenhuis van Lafayette. Maar om een misverstand uit de wereld te helpen….. Angers ligt niet in de Loirestreek.

Charleville-Mézières, mooie stad aan de Maas

Charleville-Mézières

Charleville-Mézières is ook zo’n verrassende stad aan een rivier. Niet zo gek ver van Nederland en vlakbij de Belgische grens in de Franse Ardennen ligt een mooie stad met een rijke historie en een prachtig plein.

De Place Ducale is misschien wel één van de mooiste pleinen in Europa en in Frankrijk staat het plein bij mij op gelijke hoogte met de Place des Vosges in Parijs en de Place Stanislaz in Nancy.

Charleville-Mézières is ook een mooie uitvalsbasis om de mooie omgeving in de Franse Ardennen te ontdekken. Ideaal voor wandelingen of eindeloze tochten op een mountainbike. Fietsers komen er ook volop aan hun trekken op mooie fietsroutes langs de Maas.

Dijon, ville des Ducs

Dijon is de stad van de hertogen van Bourgogne en ligt ideaal vlak bij de autoroute naar het zuiden

De rijke historie van Dijon is de moeite waard om ontdekt te worden en dus is het een goed idee om op weg naar het zuiden een nacht in Dijon door te brengen. Je kunt deze mooie stad ook gebruiken als uitvalsbasis voor de fraaie wijngaarden van de beroemde Côte-d’Or. Ik heb er een uitgebreid artikel met een stadswandeling over geschreven op FrankrijkVakantieland/dijon.

Mijn voorkeur gaat uit naar de zaterdag in Dijon omdat dan in het centrum een fantastische markt wordt gehouden.

De markt van Dijon is misschien wel één van de mooiste van Frankrijk. In elk geval kun je er het beste van de Bourgogne vinden, verse producten, mosterd, wijn en alles van topkwaliteit. Als je over de markt van Dijon slentert en je ogen uitkijkt in de prachtige markthallen dan begrijp je direct dat de uitdrukking leven als een Bourgondiër niet zo maar uit de lucht is gegrepen.

Stedentrip Lyon voor een paar onvergetelijke dagen

Stedentrip Lyon

Over Lyon heb ik al heel wat tips geschreven.

Bijvoorbeeld in mijn ebook Route des Grandes Alpes waarin ik je meeneem op een ontdekkingstocht door Lyon. Maar recent maakte ik over Lyon zelfs een podcast en schreef er een uitgebreid verhaal over boordevol tips.

Lyon is een  prachtige stad die vaak voorbij gereden wordt op weg naar Zuid-Frankrijk. Maar dat is onterecht omdat je dan heel veel mist. Ontdek de oude historische binnenstad met smalle straatjes vol café’s, leuke restaurants en de zogenaamde bouchons de typische bistro’s van Lyon.

Vergeet vooral niet de trappen te beklimmen naar de Basilique Notre-Dame de Fourvière. Je hebt er een indrukwekkend uitzicht over de stad. Je leest er alles over op FrankrijkVakantieland.nl/lyon

Op ontdekkingstocht in Lille

Stedentrip naar Lille

Als je een trouw luisteraar van mijn podcasts bent dan heb je niet zo gek lang geleden al wat tips voorbij horen komen over Lille. De stad in het noorden van Frankrijk op circa 2 uur van de Nederlandse grens.

Naar Lille kun je dus als je wilt op één dag heen en weer, maar mijn advies is om een paar dagen naar Lille te gaan. In de stad valt zoveel te ontdekken dat je van een weekendje of een paar dagen Lille geen spijt zult krijgen. In mijn online reisverhaal 4100 km Dwars door Frankrijk kun je mijn ervaringen en tips lezen.

Verder heb ik een uitgebreid artikel over Lille geschreven op FrankrijkVakantieland.nl/lille waarin ik je nog meer tips geef om deze fraaie stad te ontdekken.

Stedentrips Metz en Nancy

Wat geldt voor Dijon en Lyon, geldt ook voor Metz en Nancy, de ligging aan de Route du Soleil.

De ligging van Metz is op een paar uur van Maastricht ideaal voor een weekendje stedentrippen in een fraaie stad. Het oude centrum met de schitterende Kathedraal is een bezoek al dubbel en dwars waard. Maar als je ook nog een kunst- of museumliefhebber bent dan kun je nog extra genieten.

Sinds 2010 heeft Metz een dependance van het Centre Pompidou in Parijs. Het werd geopend op 12 mei 2010 en is een ontwerp van Shigeru Ban in samenwerking met 2 Franse architecten. Centre Pompidou-Metz ligt vlakbij het TGV station. Het bijzondere gebouw is absoluut een bezoek waard.

De oude binnenstad vraagt erom slenterend ontdekt te worden. Op FrankrijkVakantieland.nl/metz leg ik je haarfijn uit wat je zeker moet doen in Metz.

Nancy ligt iets verder van Maastricht dan Metz maar met ongeveer 3,5 uur vanaf de Nederlandse grens ben je er.

De eerste keer dat ik in Nancy was is al weer vele jaren geleden en de stad maakte een grote indruk op mij.  Een plek die je in elk geval moet zien is de indrukwekkende Place Stanislas. Je vindt er ook het Musée des Beaux-Arts.

Mijn lunchtip is om op de hoek met de Rue Gambetta een tafeltje te bemachtigen bij Brasserie Flô het eten is er typisch Frans maar het interieur mag er ook zijn. Een schitterende art-deco inrichting maakt een lunch tot een belevenis. Is het er vol? Dan is Brasserie Jean Lamour aan de noordkant van het plein een leuk alternatief. Altijd gezellig druk en gewoon goed eten. Wil je weten wat ik in Nancy deed? Kijk dan op FrankrijkVakantieland.nl/nancy

Stedentrip Zuid-Frankrijk: Montpellier en Nîmes

Stedentrip Montpellier

Wil je zon, zee en stad combineren met cultuur en genieten? Dan zijn de steden Nîmes en Montpellier echte aanraders.

Laat ik met Montpellier beginnen. Montpellier in de Languedoc-Roussillon is een stad met contrasten. Het is vooral een levendige stad waar je niet uitgekeken raakt! Er is altijd wel ergens iets te beleven en omdat het een universiteitsstad is zul je ook op het gebied van uitgaan niets te kort komen.

Het bijzondere van Montpellier is dat je vlakbij de Middellandse Zee zit en dus heel goed een stedentrip met strand en zee kunt combineren.

‘s-Morgens vertrekken en s’middags op een terras in Montpellier? Het kan met de Thalys en TGV maar natuurlijk ook met het vliegtuig. Hoe? Dat lees je in deze tips op FrankrijkVakantieland.nl/montpellier

Een andere stad in het zuiden van Frankrijk die absoluut de moeite waard is? Ga eens op bezoek in Nîmes!  Tijdens mijn bezoeken aan Frankrijk heb ik al veel steden bezocht en telkens verbaas ik mij er weer over hoe de Fransen in staat zijn om hun cultureel erfgoed te bewaren en te restaureren zoals bijvoorbeeld het Romeinse Maison Carrée in Nîmes. Dit bijzondere monument is fraai gerestaureerd en je vindt het in het hart van de stad.

In Nîmes ontkom je niet aan de Romeinse historie. Bijvoorbeeld met de beroemde Arena die nog steeds in gebruik is maar na wat zoekwerk ontdek je ook waar ooit het water via de Pont du Gard naar toe stroomde. Nîmes is een oergezellige stad en mijn topdag is op zaterdag als er in het centrum een fantastische markt is.

Stedentrip Marseille

Stedentrip Marseille

Marseille is voor een stedentrip een absolute aanrader. Maar waarom?

Los van het feit dat Marseille na Parijs de tweede stad van Frankrijk is, is het ook de oudste stad van Frankrijk. 600 jaar voor Christus was er al een vesting van de Grieken. De ligging aan de Middellandse Zee en de prachtige kustlijn zorgen met ruim 300 dagen zon per jaar voor een aangename ambiance.

Blikvangers van Marseille zijn de oude haven en de fraai gerenoveerde binnenstad.

En op maar een paar kilometer van de haven wandel je het parc national des Calanques in. Een prachtig beschermd natuurgebied met een ruige kust, baaien, kreken en zandstrandjes. Het gebied strekt zich uit van Marseille tot het schilderachtige plaatsje Cassis. Deze 20 kilometer lange kusstrook geeft een stedentrip naar Marseille iets extra’s dat je niet snel zult vergeten.

Wil je meer weten over een stedentrip naar Marseille en Cassis? Dan moet je dit uitgebreide artikel boordevol tips maar eens lezen.

BewarenBewaren

Exclusieve videopodcast Marseille

Over Marseille heb ik een exclusieve videopodcast gemaakt maar ook een blog boordevol tips voor een onvergetelijke dag in Marseille. Trouwens ik ben ook vreemd gegaan want het blog en de podcast staan ook tips over Barcelona omdat ik deze unieke trip in 4 dagen met een luxe cruiseschip maakte dat vanuit Barcelona vertrok. De video kun je hieronder bekijken. De tips lees je in het speciale blog over Marseille.

Tenslotte

Ik hoop je met deze tips voor een stedentrip naar Frankrijk weer nieuwe inspiratie te hebben verstrekt om eens een paar mooie steden in Frankrijk te bezoeken. Ik heb trouwens nog veel meer tips over mooie steden die ik bezocht heb, maar die bewaar ik voor een volgende keer!

Heb ik je geïnspireerd voor een stedentrip naar een leuke stad in Frankrijk? Bij Booking.com vind je een enorm aanbod goede hotels (zelf boek ik altijd via Booking). Je kunt natuurlijk ook kijken naar een vakantiehuis of appartement. De reis met de Thalys en TGV gaat snel en veilig, Je kunt natuurlijk ook met het vliegtuig en ter plekke een huurauto regelen.

Met onderstaande links vind je snel aantrekkelijke aanbiedingen bij betrouwbare aanbieders die ik je met een gerust hart kan aanbevelen:

Ik wens je veel plezier tijdens je stedentrip in Frankrijk! En laat hier eens een reactie achter hoe het geweest is en of je iets aan mijn tips hebt gehad.

Wat is er in Parijs te doen? Tips van Ruud Couwenhoven

Nu inclusief de nieuwe ebooks "Roadtrip Bastides! & de Passages van Parijs"

Premium Jaar (Nieuw!)

12 maanden Premiumlid voor nog geen€ 1,67 per maand - automatische verlenging


1e jaar € 29,99

daarna 19,99 per jaar

 • 12 maanden onbeperkt toegang
 • doorlopend per 12 maanden
 • automatische incasso p/jaar
 • 1e jaar € 29,99 daarna € 19,99 p/jr
 • Alle ebooks t.w.v € 48 gratis
 • Inclusief 2 Bonus ebooks
 • Exclusieve Premium reisverhalen
 • 100% tevredenheidsgarantie
 • Lidmaatschap simpel te stoppen
 • 30 dagen Geld Terug Garantie
 • Jaarprijs blijft gegarandeerd gelijk en wordt nooit meer verhoogd.

100% Niet goed, geld terug garantie

100% Niet Goed Geld Terug Garantie

 De wettelijke bedenktijd voor het afsluiten va een internet abonnment is 14 dagen. Maar ik geef je zonder probleem mijn unieke niet goed geld terug garantie van 30 dagen *)

Ik ben pas tevreden als jij dat ook bent.  En omdat ik er van overtuigd ben dat jij, net als duizenden anderen, veel plezier gaat beleven aan mijn ebooks, reisverhalen en luistertips (podcasts) durf ik zonder probleem een unieke niet goed geld terug garantie te geven.

Als je om welke reden dan ook niet tevreden bent over Frankrijk Binnendoor Premium, dan is de terugbetaling van je lidmaatschapsgeld eenvoudig geregeld. Met de 30 dagen niet goed geld teruggarantie loop je dus geen enkel risico.

Als je binnen 30 dagen na aanmelding een email stuurt met de reden dat je toch wilt stoppen dan krijg je omgaand je eerste betaling zonder slag of stoot retour!

*) VIP leden hebben een 100% tevredenheidsgarantie van 45 dagen.

 • Als Premiumlid krijg je na aanmelding meteen een Bonus tip om je lidmaatschapsgeld terug te verdienen.