Beaune, meer dan een tussenstop langs de Route du Soleil

Beaune, lekkere tussenstop

Beaune langs de Route du Soleil

Beaune in de Bourgogne is voor mij altijd weer een heerlijke bestemming.

Ik kwam er voor het eerst toen mijn zoon er studeerde en heb dan ook speciale herinneringen aan Beaune. Het was in Beaune waar ik voor het eerst escargots at in het gezellige en goede restaurant Le Gourmandin aan de Place Carnot. 

Voor het eerst slakken eten was toen best een beetje eng maar gelukkig was het een soep. Daarna?  Escargots vind ik heerlijk! En Le Gourmandin heb ik daarna samen met Marian nog regelmatig opgezocht. Het restaurant heeft nu een nieuwe eigenaar en heet tegenwoordig Ecrit’ Vin . Ik ken het (nog niet) maar de kaart is traditioneel.

Als je via de Route du Soleil of binnendoor naar het zuiden van Frankrijk of in de buurt van wijnstreek Côte d’Or komt kan ik je Beaune als tussenstop van harte aanbevelen. Ik zal je hier wat tips geven om meer uit je bezoek aan Beaune te halen.

De Hospice de Beaune

Beaune is ideaal om er één nacht, of misschien wel meerdere, te verblijven. Het stadje zelf is niet zo groot en heb je op een middag wel gezien maar de omgeving met de wijngaarden biedt veel mogelijkheden voor uitstapjes of een mooie wandeling.

Blikvanger in Beaune is natuurlijk het Hôtel-Dieu, beter bekend als de Hospice de Beaune.

Het wereldberoemde en kleurrijke dak is echter vanaf de straat niet te zien, daarvoor moet je een entreekaartje kopen :-).  Dat is overigens wel de moeite want naast de prachtige geglazuurde dakpannen biedt dit uit 1443 stammende gebouw een interessant museum waarbij je een goede indruk krijgt hoe de zieken vroeger verzorgd werden.

Genieten van wijn in BeauneDe Hospice de Beaune heeft ook een wijndomein. De wijnen worden al meer dan 150 jaar op de 3e zondag in november geveild.

Dat gebeurt tegenover de Hospice in Les Halles de Beaune en de opbrengst wordt besteed aan de bescherming van het cultureel erfgoed van de Hospice de Beaune en diverse goede doelen.

Dat weekend is er van alles te doen in Beaune. Hoogtepunt vind ik de wijnproeverij in de kelders van de Hospice. De wijnkelders liggen tot ver onder de straten van Beaune.

Je moet er een entreekaart voor kopen maar daarvoor krijg je naast een glas ook alle wijnen uit het vat te proeven! Een bijzonder gelegenheid en als je een kaartje kunt bemachtigen een onvergetelijke gebeurtenis. Ik raad je wel aan om niet alle wijn die je proeft door te slikken want anders kom je aan het eind de trap niet meer op 🙂

Op ontdekkingstocht in Beaune

Beaune heeft een gezellig oud centrum. Parkeren kun je het best op de Place Madeleine.

Loop dan richting het centrum maar ga bij de kruising met stoplichten even naar links. Schuin tegenover het Ibishotel ligt het Office du Tourisme aan de Boulevard Perpreuil. Haal er even een plattegrond en bekijk er meteen in de hal de oude wijnpers. Je vindt er ook de ingang van het Musée des Beaux-Arts de Beaune.

Beaune centrumJe kunt er via een corridor zo doorsteken naar de gezellige Place Carnot in het centrum.  Je vindt er verschillende restaurants, café’s terrassen en winebars. Een prima plek om even te gaan zitten en de plattegrond te bestuderen.

Wil je de wijnen van de Côte d’Or en Beaune proeven? Zoek dan een terras bij een winebar en niet bij een brasserie. Dan weet je zeker dat je een goede wijn krijgt. Op een terras bij een brasserie zou ik zelf een biertje pakken. Het heet tenslotte niet voor niets brasserie (brouwerij).

Het voetgangersgebied bestaat vooral uit een paar gezellige straten met winkels. Leuk om even te zien. Maar je bent er zo doorheen 🙂 Leuker wordt het richting de Hospice. Een mooie winkel ligt tegenover de Hospice.

Bij Athenaeum kun je 7 dagen per week terecht voor bijzondere spulletjes. Sinds 1989 wordt er op 1200 m2 van alles verkocht op het gebied van wijn en gastronomie. Zelf heb ik er eens prachtige wijnkannen gekocht. Maar ook leuke boeken en andere snuisterijen zijn er te koop. Kijk vooral even bij de bijzondere wijncollectie en vergaap je aan de prijzen.

Als je de Hospicehebt bezocht loop je linksaf naar de Avenue de la Republique. Daar vind je aan je rechterhand het wijnmuseum van de Bourgogne en iets verder De Basilique Notre Dame.

Een bijzonder park en de wijngaarden van Beaune

Hou je van een wandeling? Dan moet je de Avenue de la République volgen tot je aan het eind komt.

Wandelen in de wijngaarden van BeauneDaar heb je links de oude stadsmuur en rechts een parkje. Steek er de Boulevard Maréchal Foch over en volg het riviertje aan de overkant.

Je komt dan bij een prachtig park met een grote vijver waar je heerlijk in de schaduw kunt lopen of op een terras aan de vijver kunt zitten.

Aan de achterkant van het park kun je een hek door en als je dan de straat oversteekt loop je zo de wijngaarden van Beaune in waar diverse mooie wandelingen zijn uitgezet.

Ik wens je alvast veel plezier in Beaune en mocht je een vraag of tip hebben laat het gerust hieronder weten!

Tips