Passages van Parijs tussen Palais-Royal en Boulevard Haussmann (deel 3)

Dit is het derde deel van mijn serie over de Passages van Parijs. Het vervolg gaat verder met een mooi stuk van deze bijzondere tocht van de ene naar de andere mooie passage van Parijs.  Lees verder…

Van Les Halles tot de Grand Boulevards

Passages in Parijs van Les Halles via Palais Royal naar de Grands Boulevards

In de vorige aflevering over de Passages van Parijs eindigde ik in de Jardin Nelson Mandela tegen over de ingang van het fameuze Centre Commercial Les Halles. Het is voor shoppers een walhalla waar je een dag kunt doorbrengen.

Maar voor de wandeling naar de volgende bijzondere plek in Parijs kun je het best vóór de Église Saint-Eustache linksaf gaan. Je loopt dan langs het beroemde restaurant Au Pied de Cochon. In deze bijzondere brasserie kun je sinds 1947 op 365 dagen en 24 uur per dag prima eten. Pied de Cochon betekent vrij vertaald varkenspootje en is een heerlijk gerecht. Als je een vleesliefhebber bent dan kan ik het je aanraden!

Galerie Véro-Dodat.

Passage Galerie Vero-Dodat Parijs

Als je in de Rue du Louvre komt moet je voor de volgende passage linksaf gaan en dan bij de Rue du Colonel Driant rechtsaf. Aan de overkant zie je dan een ingang van Galerie Véro-Dodat. In 1819 was de rijke charcutier (slager) Véro een gezien man in deze buurt. Hij kocht wat panden op en en maakte samen met een andere slager (Dodat) het plan voor een luxe overdekte galerij. 

Aan de ene kant lag het ruige leven van de hallen van Parijs en aan de andere zijde het luxe leven van de omgeving van het Palais Royal. Verbaas je hier over de prachtig vloer en de houten lambrizering van de luxe winkels. In het midden ligt trouwens een goed restaurant dat, hoe toepasselijk, Véro-Dodat heet. Een leuk adresje voor de lunch of diner. Ze hebben er menutjes voor € 17,50.

Galerie Véro-Dodat heeft nog meer bijzonderheden maar als je er bent zul je die vanzelf wel ontdekken. Kijk vooral ook omhoog om de fraaie schilderingen in het plafond te ontdekken van Hermes (god van de handel) en Apollo (god van de kunst).  De luxe straalt van deze passage af en het was ook de eerste die van luxe gaslampen werd voorzien. Indertijd zorgden deze voor een feeërieke verlichting maar ook voor een penetrante stank. 

De passages van het Palais Royal

Passages van het Palais Royal

De wandeling gaat verder richting een heel bijzondere passage. Het is er één met een koninklijk gehalte bij het Palais Royal.  Als je door de Rue Montesquieu rechtdoor loopt kom je er vanzelf. Ga aan het eind rechtsaf naar de Rue Saint Honoré tot je bij de Place Colette komt en loop dan langs het terras van Brasserie Padre. Je ziet dan iets verderop de ingang naar het Palais Royal. Loop er doorheen en je komt op een unieke plek in hartje Parijs.

Alleerst kom je op een vreemd plein met allemaal kolommen. Dat zijn de Collonnes de Buren maar eigenlijk heet het Les Deux Plateaux. Een kunstwerk van Fransman Daniel Buren dat het Cour d’Honneur van het Palais Royal siert. Een bijzondere plek waar je al snel merkt dat de hektiek van Parijs ver weg is.

Het Palais Royal is een historische plek waar ooit koningen leefden. Eind 1700 werden de tuinen voorzien van overdekte galerijen, winkels en restaurants. In de hoogtijdagen waren er wel 400 winkeltjes waar je lekker overdekt kon shoppen. Ongekend voor die tijd.

Nu zijn de galerijen nog steeds toegankelijk en in het midden ligt een heerlijke tuin. Een topplek om van het zonnetje in hartje Parijs te genieten. Weg van alle drukte terwijl het Louvre maar op een paar honderd meter ligt. Loop er gerust op je gemak even rond en bekijk alles aandachtig op deze koninklijke plek!

Als je aan de andere kant bent aangekomen ga dan schuin tegenover de uitgang via de Rue de Beaujoulais naar de Rue Vivienne en dan rechtsaf naar de Galerie Vivienne

Galerie Vivienne

Galerie Vivienne Parijs

Dit is één van mijn favoriete passages in Parijs. De Galerie Vivienne is gewoon heel mooi en moet je absoluut gezien hebben. Zelf vergaap ik mij altijd aan de te dure wijnen bij Legrand maar er is nog veel meer te zien in deze chique passage. Voor je naar binnen gaat kun je misschien nog even wat drinken bij de gelijknamige bistro die naast de ingang ligt.

De winkel van Jan-Paul Gaultier heeft altijd wel iets bijzonders in de etalage. Maar ook de andere winkeltjes bieden veel bijzonderheden. De Librarie Jousseaume vind ik ook altijd leuk omdat je er lekker in de bakken kunt snuffelen.

Op de website van Galerie Vivienne vind je links naar alle winkeltjes.

Trouwens Galerie Vivienne werd geopend in 1826 na een (ver)bouwtijd van circa 3 jaar. Eerst heette de passage Marchoux, naar de naam van degene die de passage gebouwd had. Toen zat de Librairie Jousseaume er ook al! En de wijnwinkel ook. Pure historie dus als je hier naar binnenloopt. Let vooral ook eens op de prachtige mozaiëken in de vloer.

Ben je er uitgekeken? Loop dan terug naar de Rue Vivienne en zoek de ingang van Galerie Colbert. Hier zul je geen winkels vinden want het is nu het domein van Bibliothèque Nationale. Maar de passage is wel geopend voor het publiek. Er is een soort rotonde met een prachtige glazen koepel. Ooit was de Galerie Colbert bedacht om de strijd aan te gaan met de populaire Vivienne. Maar voor het winkelend publiek heeft het die strijd al lang geleden verloren.

Via Passage Choiseul naar Les Grands Boulevards

Passage Choiseul

De wandeling gaat verder de stad in en langzamerhand kom je in het winkelmekka van Parijs. De omgeving van de grote warenhuizen La Fayette en Printemps (leuk met de uitverkoop). Maar voor het zover is neem ik je eerst mee naar de Passage Choiseul.

Daarvoor ga je terug naar de Rue Vivienne en dan door de Rue des Petis Champs tot je rechts de ingang ziet van de Passage Choiseul. Deze passage is de langste overdekte passage van Parijs met ruim 190 meter.

Deze passage stamt ook uit de periode rond 1826, net als Vivienne en Colbert en werd in 1828 geopend. De jaren erna ontwikkelde de passage als een drukke en gezellige, maar overdekte winkelstraat. Pure luxe voor de rijke bankiers die er in de omgeving woonden.

In 2012 werd de overdekte passage gerenoveerd en het is nu een historisch monument. Maar wel een monument dat leeft met talloze winkeltjes en restaurants. Je vindt er vooral kleding, boeken, juweliers, kunstwinkeltjes en verschillende restaurants.

Als je dan na 190 meter aan de andere kant bent aangekomen sta je in de Rue Saint-Augustin. Loop daar rechtsaf tot je op een brede straat uitkomt. Dat is de Rue 4 Septembre. Steek deze over en schuin aan de overkant de Rue Vivienne in.  Rechts van je zie je dan Palais Brongniart, het beurs- en handelsgebouw. Op dinsdag en vrijdag is er ‘s-middags een markt. Altijd leuk en gezellig om even tussen de stalletjes door te lopen.

Loop verder over de Rue Vivienne en als je de Rue Saint-Marc bent overgestoken dan ga je naar rechts een stukje verder zie je aan de linkerkant een ingang tussen 2 aziatische eethuizen. Bover de ingang staat Galerie St. Marc ga hierin want dit is de toegang naar één van de mooiste en in elk geval gezelligste passages van Parijs!

Passage des Panoramas

Passage des Panoramas

Je staat nu op het punt om het luxe winkeldeel tussen Montmartre en Palais Royal te betreden. Dit is al vanaf 1800 het domein van de Parijzenaar die van winkelen en lekker eten houdt. Geen wonder dus dat in deze buurt ook de luxe warenhuizen zijn ontstaan. Want in de wijken rond de beurs was en is het leven in Parijs goed.

Loop de passage in en je komt vanzelf in de Passage des Panoramas.  Deze passage bestaat uit een 6-tal galerijen met verschillende ingangen. Je kunt dus op diverse plekken naar links of naar rechts. Maar als je rechtdoor gaat kom je wat mij betreft in het mooiste gedeelte.

Het is ook meteen de oudste passage die nog bestaat want in 1800 werd deze voor het publiek geopend. Ooit was het het domein van de handel in postzegels. Hier zit ook het beroemde Stern sinds 1834. Op de hoek van de Galerie des Varietes en Galerie des Panoramas is de drukker een begrip.

De Galerie des Variétés biedt trouwens toegang tot het het Théatre des Variétés maar als ik hier ben rond lunchtijd dan haast ik mij naar het midden om te kijken of er in de Passage des Panoramas nog een plekje vrij is bij Canard & Champagne. Hier kun je voortreffelijk eten mits je van eend houdt :-).

Dit is ook een passage om te winkelen en vooral de mooie gevels te bekijken. Hou je van snuffelen? Dan zit je hier goed.  Maar nu op naar de volgende passage! Als je doorloopt kom je uit op de beroemde Boulevard Haussmann.

Als je linksaf loopt kom je vanzelf bij de warenhuizen Printemps en Lafayette waar je natuurlijk fantastisch kunt shoppen. Maar dat kan altijd nog dus steek de boulevard over en aan de overkant zie je dan meteen de ingang van de volgende passage.

Passage Jouffroy

Passage Jouffroy Parijs

De Passage Jouffroy ligt dus, als je de Passage des Panoramas tijdens deze wandeling uitloopt, aan de overkant van de Boulevard Haussmann.

Deze werd pas in 1846 officieel geopend. Deze passage vind je tussen de Boulevard Haussmann en de Rue de la Grange-Batalière.

De Passage Jouffroy wijkt qua bouw af van de anderen en dat komt omdat er veel gebruik is gemaakt van metaal, glas en hout. Het is dan ook de eerste in Parijs die overwegend in metaal, glas èn hout is gemaakt.

Net als in de andere passages van Parijs is ook hier de vloer weer prachtig aangelegd met tegels in een mozaïek. Kijk echt eens naar de mooie gevels en natuurlijk naar de leuke winkeltjes zoals Le Libraire du Passage.  Als je hier linksaf gaat zie je een trap die je naar een ander en iets hoger gelegen deel van de passage brengt.

Maar eerst loop je tegen het Hotel Chopin aan. Je vindt dit hotel op nummer 46. Een bijzondere plek om te overnachten en ook op een historische plek in hartje Parijs. Vooral kamer 409 is veel gevraagd vanwege het uitzicht op het dak van de passage en de koepel van het Musée Gravin.  In dit bijzondere museum wordt sinds 1882 van alles getoond. Er zijn er inmiddels al meer dan 500 wassen beelden van bekende personen te ontdekken. Maar er valt nog veel meer te beleven.

Deze mooie passage is ongeveer 140 meter lang met leuke bijzondere winkeltjes zoals de eerder genoemde boekhandel met bijzondere kunstboeken of bijvoorbeeld winkeltjes met oude vazen, wandelstokken en andere snusiterijen.  Voor een lekkere pauze is Salon de thé Valentin een aanrader. Met heerlijke patisserie en chocola is het ook een geliefd en historisch plekje de lunch.

De Passage Verdeau

Passage Verdeau Parijs, een bijzondere galerij in hartje Parijs

De ingang van de volgende overdekte winkelgalerij op de route ligt tegenover de passage Jouffroy in de Rue de la Grange-Batelière op nummer 6.  Het is de Passage Verdeau die helemaal doorloopt tot aan de Rue Faubourg-Montmartre.

Deze galerij werd in 1847 gebouwd door dezelfde eigenaren als Jouffroy. De bouwstijl is dan ook bijna identiek en de passage is vernoemd naar één van de eigenaren en dat was M.Verdeau. Hij was ook de bedenker van een huursysteem voor het linnen van hotels en restaurants in Parijs.

In Passage Verdeau vind je de beroemde Libraire J.N. Santon op nummer 18, Livre Mon Ami op nummer 24 en een paar leuke plekjes voor een hapje en een drankje.

Deze passage heeft het trouwens tot de jaren tachtig behoorlijk moeilijk gehad en kon ook nooit op tegen de populariteit van Passage Jouffroy. Ooit was deze zelfs tegen de staat van verval aan maar gelukkig is ook deze behouden gebleven en kun je er genieten van een bijzonder stukje Parijs.

Aan het eind kom je dan uit in de Rue Faubour-Montmartre en als je dan linksaf gaat loop dan de Rue de Provence in. Ooit liep hier een beek, de Ruisseau de Menilmontant.  De straat is trouwens niet vernoemd naar de mooie streek in het zuiden van Frankrijk, maar naar de Franse koning Louis-Stanislas-Xavier die ook graaf van de Provence was. Je kunt er nog verschillende huizen zien die rond 1800 gebouwd zijn.

Het vervolg van deze wandeling door de passages van Parijs gaat natuurlijk verder. Er resteren er nog vier en die laat ik je in het laatste artikel in deze serie ontdekken.


Heb je de vorige afleveringen gemist? Kies dan hieronder een aflevering

De passages van Parijs, deel 1 De passages van Parijs, deel 2

Tip! Als je  bij TUI een hotel in Parijs boekt krijg je gratis een stadswandeling met een Nederlandse gids die je meeneemt naar de mooiste Passages van Parijs. (Meer informatie)

Luister ook eens naar mijn podcast over de Passages van Parijs:

Passages van Parijs

Als je hieronder klikt op deze afbeelding dan krijg je alle passages te zien. Kies een naam en je ziet waar deze op de kaart ligt. Je kunt met het vierkantje rechts de kaart vergroten. Wil je deze delen? Klik dan op het teken met de 3 punten.


© foto’s FrankrijkBinnendoor.nl, gebruik alleen toegestaan na schriftelijk akkoord frankrijkbinnendoor.nl

Wat vond jij van deze tip?