Over de Fransen doen nogal wat vooroordelen de ronde en om maar meteen duidelijk te zijn geef ik je zes redenen waarom je niet naar Frankrijk moet gaan. Of misschien juist toch?
Zes redenen waarom je niet naar Frankrijk moet gaan?
Als je mijn blogs leest weet je wel hoe ik over Frankrijk denk. Maar er zijn ook vooroordelen over Frankrijk en over die vooroordelen is er in de loop der jaren al heel wat geschreven over de Fransen. Zeker nu in deze tijd Frankrijk weer in het middelpunt van de belangstelling staat door de Olympische Spelen doemen de vooroordelen over het land van Marianne weer op.
Maar wat is er nou eigenlijk mis met Frankrijk? Kloppen die vooroordelen? Of zijn die juist afkomstig van de beste stuurlui aan wal? (lees mensen die nog nooit in Frankrijk zijn geweest). Clichés zijn er genoeg te bedenken over Frankrijk en de Fransen. Hoewel… je hoeft ze niet eens te bedenken want de inwoners van mijn favoriete vakantieland geven er zelf regelmatig voedingsbodem aan. Staken en protesteren zit ze blijkbaar in het bloed. Dat is lastig als je net in die periodes naar Frankrijk wilt gaan. In die periodes is het dus wel altijd een kwestie van goed voorbereid op pad gaan.
Maar nu even over de voedingsbodem die de Fransen voor alle cliches over zich afroepen:
O ja.. en voor ik een doelgroep vergeet. Je kunt voor Fransman ook Française lezen want die doen het ook.
Ik zou nog wel even kunnen doorgaan. In elke geval zijn deze clichés over de Fransman volgens mij geen slechte eigenschappen. Sterker nog als ik in Frankrijk ben doe ik er graag aan mee, behalve de alpinopet want die laat ik graag aan de Fransman zelf over.
De vooroordelen over Frankrijk
Maar nu dan de vooroordelen over Frankrijk. Als je op internet zoekt komen steeds dezelfde vooroordelen terug. Het zijn voor deze mensen goede redenen om niet naar Frankrijk te gaan. Je hoort ze telkens weer als het tegen de vakantieperiode loopt of als er in Frankrijk gestaakt wordt. Alleen het vreemde is dat deze opmerkingen worden gemaakt door mensen die niet naar Frankrijk gaan of nooit de moeite hebben gedaan om één woord Frans te spreken.
Ik vond het wel een leuk idee om ze alle zes nog eens op een rij te zetten. Je kunt dan makkelijk zelf bepalen of het voor jou redenen zijn om wel of niet naar Frankrijk te gaan. Ik blijf in elk geval altijd weer op zoek naar nieuwe belevenissen en nieuwe verhalen voor frankrijkbinnendoor.nl, mijn boeken en de podcasts. Hier zijn ze:
1. Frankrijk is een prachtig land, jammer dat er Fransen wonen!
In mijn eerste boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk schreef ik dit op pagina 25:
'Frans Bauer ging in 2013 met zijn broer Dorus kamperen in Frankrijk voor de televisieserie Vive la Frans. Daarover zei hij later tegen Humberto Tan in een aflevering van RTL Late Night: “Natasja Froger vertelde mij dat Frankrijk een mooi land is maar dat er alleen geen Fransen moesten wonen.' Ik zat ernaar te kijken en mijn mond viel open van verbazing. Het deed mij denken aan eenzelfde soort uitspraak van politica Annemarie Jorritsma, die zij ooit als minister in het ANWB-blad Reizen had geuit. Over haar opmerking werden eind jaren negentig kranten-artikelen geschreven en ze leidde volgens mij zelfs tot kamervragen. Ik moet erkennen dat Fransen soms wel hun nukken hebben, maar die hebben Nederlanders en Belgen toch ook? Ik kan mij dan ook absoluut niet in dit soort opmerkingen vinden. Sterker nog: mijn ervaringen met Fransen zijn gewoon goed'
Maar wat zou Frankrijk zijn zonder de Fransen? De schitterende natuur die bleef natuurlijk, maar wie moet dan die overheerlijke croissants en knapperige baguettes bakken? Je gaat toch juist naar een ander land om te genieten van zon, natuur èn cultuur? En cultuur hebben die Fransen hoor! En ze zijn er nog trots op ook. Kortom een bezoek aan Frankrijk is juist een uitgelezen kans om het land te ontdekken. Laat de locals je maar eens de weg wijzen. Ze doen het graag!
2. Ja maar... Ruud die Fransen spreken toch alleen maar Frans?
Ja... maar dat is wel meer dan 20 jaar en langer geleden en misschien nu nog ergens op het platteland. Dus deels klopt dat inderdaad maar de jongere generatie spreekt gewoon Engels of in elk geval gebrekking Engels. Bijvoorbeeld bij wijnboeren kun je op veel plaatsen een proeverij in het Engels volgen. En in grotere plaatsen en toeristische streken kun je met Engels prima uit de voeten. Spreek je Duits? Ga eens naar de Elzas. In de Regiogids Noordoost-Frankrijk kun je mijn ervaringen lezen in de Elzas en dat ik er gesprekken in het Duits en Engels voerde. Toch een taalprobleem? Blijf vriendelijk en glimlachen. Je zult zien dat het wonderen doet. Maar het simpelste is om gewoon een paar basiswoorden Frans te leren. Je krijgt er heel veel voor terug.
3. Fransen zijn arrogant en nors!
Dat hoor je inderdaad vaak over de Fransen. In grote steden zoals Parijs kan het zijn dat men afstandelijk is. Dat zit in het karakter van de Fransman. Maar er is een fantastische manier om ze te laten ontdooien. dat speciale knopje om de Fransman voor je te winnen is ook nog eens supereenvoudig: gewoon vriendelijk doen en je niet ergeren aan Franse gebruiken. De manier om het fout te doen is bijvoorbeeld de lunch of het diner. Ga nooit zo maar aan een tafeltje zitten op een terras of in een restaurant. Het is een garantie voor een stugge en norse Fransman 🙂 Gewoon even wachten tot er iemand naar je toe komt ook al is dat een minuut of twee. Vraag vriendelijk of er een tafel is, ook al zie je dat er 10 vrij zijn. Op het platteland is er al helemaal geen sprake van. In tegendeel zelfs de mensen zijn er vriendelijk en behulpzaam, vooral als je de moeite neemt om in het Frans je vragen te stellen. O ja... en als je ergens binnenkomt, zeg dan altijd vriendelijk Bonjour!
4. Fransen kunnen absoluut niet autorijden!
Daar zit wat in maar ook dat heeft zijn oorzaak. De Franse automobilist is van oorsprong ongeduldig en een hardrijder. In de bergen of op het platteland snijden ze bochten af en halen ze in waar het kan maar ook waar het soms niet mag. Maar de strenge controles en het puntenrijbewijs hebben er wel voor gezorgd dat het de laatste jaren stukken beter gaat en bindt de Franse automobilist zich steeds meer in. En diezelfde Franse automobilist heeft ook een andere kant. Ze geven je ruim baan als ze je als fietser of e-biker inhalen en passeren voorzichtig en zelden met een noodgang zoals wij Nederlanders nog wel eens plachten te doen. Voetgangers worden ook heel vriendelijk in het verkeer behandeld. Het is echt niet vreemd als een Fransman in een auto voor je stopt als je wilt oversteken en er geen zebra is.
5. Fransen begrijpen me niet!
Dat maak ikzelf ook nog regelmatig mee. Dan denk je de meest fantastische Franse zin te hebben uitgesproken en staan ze je niet begrijpend aan te kijken. Één letter kan al een verschil maken, of een verkeerde klank bijvoorbeeld. Ooit ging naar een broer die met zijn zeiljacht in eenhaven bij de Camargue lag. Ik vroeg in een café de weg naar La Porte Napoléon. De vrouw achter de bar keek mij aan alsof ze het in Arles hoorde donderen. Ik was in de volle overtuiging dat ik de weg de haven Napoleon vroeg maar... ik vroeg waar de deur van Napoléon was!. Als ik gevraagd had Le Port Napoléon dan was het in één keer goed gegaan. Toen wij elkaar niet begrijpend aankeken viel het kwartje bij haar: Aaahhhh Le Port Napoléon!
6. Fransen zijn hartstikke chauvinistisch
Dat klopt als een bus! Fransen zijn echt heel chauvinistisch. Maar dat is toch geen slechte eigenschap? Ik vind dat in elk geval helemaal niet erg. Eigenlijk is chauvinistisch niet het goede woord. Fransen zijn namelijk gewoon enorm trots op hun taal en land en daar zijn genoeg redenen voor aan te wijzen:
Waarom dus toch naar Frankrijk?
De enige manier om te ontdekken of de vooroordelen over de Fransen op waarheid berusten is om zelf op onderzoek uit te gaan. De werkelijkheid is namelijk meestal veel leuker en heel anders. De manier om Frankrijk op een relaxte manier te bezoeken is deze.
Wil je ondanks mijn waarschuwing toch naar Frankrijk? Lees dan ook deze blogs:
Heel wisselende ervaringen met Fransen en ik kom er al meer dan 40 jaar jaarlijks een paar keer. Het zijn geen vooroordelen maar eigen ervaringen. Toch kom ik steeds weer terug naar dit mooie land.
Ik ben het helemaal met je eens Ruud. Respect voor de Fransman/vrouw, zoals voor elk mens. En dan daarbij ‘een oude uitdrukking: ’s Lands wijs, ’s Lands eer, als je je daaraan houdt komt het goed. Ik kom er al jaren, in diverse seizoenen en in diverse streken en ik vind het nog altijd een van de leukste landen.