Terwijl ik dit schrijf ben ik net terug uit Frankrijk. De laatste keer dat ik er was verbleef ik in Picardië en dat was eind februari 2020. Nu bijna 1,5 jaar later ging ik samen met Marian naar Chablis in het noorden van de Bourgogne voor een bijzondere ontmoeting.
Voor het eerst weer naar Frankrijk
In februari 2020 was ik samen met Marian, onze kinderen en kleinkinderen voor een familieweekend in Picardië. Bij het plaatsje Rue om precies te zijn en vlakbij de prachtige baai van de Somme. Corona was toen nog de ver van mijn bed show en in Europa net in Italië uitgebroken. In een lokale Franse krant las ik dat weekend dat er in het departement Oise een Corona-uitbraak was bij het dorpje Creil, hemelsbreed circa 150 kilometer verderop.
Toen wij na dat leuke weekend samen naar huis reden moest ik nog even tanken voor de terugreis. Het was voor het eerst dat ik een deur niet met mijn hand openduwde maar met mijn elleboog en een plastic handschoen bij het tanken aandeed. Bizar als ik daar aan terugdenk. Het was ook het laatste weekend dat wij onze in Parijs wonende zoon (de caviste uit het boek LOIRE) en zijn vriendin in levende lijven ontmoetten. Later dat jaar zouden wij nog een paar dagen naar Parijs gaan maar dat kwam er uiteindelijk niet van omdat in de stad het aantal besmettingen voor onze eigen veiligheid te hoog was.
Recent zijn wij na ruim 17 maanden weer voor het eerst in Frankrijk geweest voor een ontmoeting met onze zoon en zijn vriendin en konden wij eindelijk het scherm van een computer of iPhone vervangen door een paar dagen samen door te brengen. Dat deden wij in Chablis, het beroemde wijndorp in het noorden van de Bourgogne. Uiteraard reden wij grotendeels binnendoor en koos ik voor mijn favoriete route richting Chablis die uitgebreid beschreven wordt in de serie 26 dagen Frankrijk Binnendoor.
Ik laat je in dit blog graag kennismaken met een aantal nieuwe ontdekkingen in mijn favoriete wijndorp van Frankrijk en wat je in de omgeving kunt doen.
Door de Belgische en Franse Ardennen
Het voelde ondanks diverse beperkingen door Corona heerlijk om weer naar Frankrijk te gaan. De reis begon zoals wij al vele jaren graag naar Frankrijk gaan: relaxed en grotendeels binnendoor. Vanaf Maastricht eerst over de snelweg naar Luik en dan via de Belgische Ardennen richting Bouillon. Iets verder passeer je dan de Franse grens en vlakbij Sedan ga ik dan meestal richting Vouziers via de D977 een heerlijk rustige weg dwars door de uitlopers van de Franse Ardennen. Na Vouziers volg je dan de D21 en D41 tot je wat verderop weer op de D977 uitkomt. Dan is het een kwestie van de weg blijven volgen tot aan Troyes.
Onderweg passeer je dan de leuke stad Châlons-en-Champagne waar je in het centrum een prachtige markthal hebt. Ben je op zaterdag, zondag of woensdag tussen 08:00 en 12:00 uur? Ga er dan naar toe en laat je verrassen door de sfeer en ontelbare verse producten uit de regio. Overigens ligt halverwege Vouziers en Châlons-en-Champagne een bijzondere plek om even te pauzeren.
Monument van Navarin
Het is het Monument van Navarin (zie foto). In het Frans wordt het ook wel het Monument Aux Morts des Armées de Champagne genoemd. Het is een indrukwekkende plek die je al van verre kunt zien. In de omgeving en zelfs pal tegenover het monument liggen grote militaire oefenterreinen van het Camp de Suippes. In 1923 werd het gebouwd en in 1994 werd het een officieel historisch monument. Bovenop zie je de beelden van twee Franse soldaten in gevechtshouding en een derde soldaat. Dat is een Amerikaan die de Fransen helpt. De beeldhouwer gebruikte voor één van de soldaten zijn broer als model, die sneuvelde in de strijd met de Duitsers. De Amerikaanse soldaat beeldt de gesneuvelde zoon van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt uit.
In deze bijzondere pyramide is het graf van de Franse generaal Gouraud ondergebracht. Hij voerde het Franse leger aan tijdens diverse veldslagen in de Champagnestreek waaronder de beslissende slag van 15 juli 1918. En na zijn overlijden in 1946 werd aan zijn laatste wens door de Franse regering gehoor gegeven door hem te begraven in het Monument van Navarin zodat hij samen was onder de soldaten waar hij zo van hield.
Ik stop hier meestal even want er is een ruime parkeerplaats en het is altijd weer indrukwekkend om te zien. Overigens ligt er sinds een paar jaar achter het monument een kopie van loopgraven zodat je een idee krijgt hoe hier gevochten werd.
Richting Troyes
Na Châlons-sur-Champagne is het een kwestie van de D977 blijven volgen. En vlak na het dorpje Sommesous verlaat je het departement Marne dat dan plaats maakt voor het departement Aube. Je merkt dit aan de toegestane maximum snelheid. Volgens de Franse verkeerswet is de maximum snelheid op dit soort wegen 80 kilometer per uur. Echter lokale bestuurders mogen hier van afwijken. Dat doen ze dus in Marne want daar mag je 90 kilometer per uur maar zodra je dus in Aube bent wordt de maximum snelheid weer 80 kilometer per uur. Goed op de borden en je snelheid letten want op flinke stukken is er radarcontrole. Maar dat staat ook altijd met grote borden aangegeven.
Je rijdt door een agrarische streek met enorm veel ruimte. Ik verbaas mij er altijd weer over en het is er heerlijk relaxed rijden. Je loopt wel het risico om eens achter een landbouwvoertuig terecht te komen maar meestal gaat die bij de eerste volgende weg links- of rechtsaf. Na een tijd je kom je dan in de buurt van Troyes het heeft een gezellige en vooral mooie oude binnenstad met veel vakwerkhuizen. Ook misschien een goed idee voor een tussenstop. Neem dan wel de tijd om het centrum te verkennen.
Ook het Parc naturel régional de la Fôret d'Orient is hier vlakbij en een echte aanrader als je van natuur en rust houdt. Vanaf Troyes ben je er in ongeveer 30 minuten en het is een fraaie bestemming waar je volop kunt genieten van de natuur, de drie meren waar je van alles kunt ondernemen zoals: wandelen, fietsen, kayakken, zeilen, waterskiën, vissen en nog veel meer.
Er zijn in de omgeving ook diverse fietstochten uitgezet en als je een motorrijder bent dan is deze streek ook een aanrader.
De drie meren van het Parc naturel régional de la Fôret d'Orient
De beroemde kaas van Chaource
Na Troyes volgt een mooi stuk richting Chablis. Het gaat door een glooiend en dunbevolkt landschap waar je ondermeer door het dorp Chaource komt. Het is van oudsher een landelijke omgeving waar overigens vroeger ook wijngaarden lagen maar de circa 75 hectaren verdwenen aan het eind van de 19e eeuw toen de druifluis keihard toesloeg en complete wijngaarden waardeloos maakte. Vlak voor Chaource ga je dwars door een groot bos. Dus even opletten of er geen wild oversteekt.
Dit dorp heeft overigens een rijke historie die tot ver voor de middeleeuwen teruggaat. Het dorp zoals het nu langs de D444 ligt is vooral ontstaan aan het eind van de 15e eeuw en dat kun je nog steeds zien aan de oude huizen in het centrum. Stop er gerust even om er te kijken. Ooit was het een stadje met vestingwerken en vier poorten maar die zijn in de 18e eeuw allemaal verdwenen. Bij Chaource ligt ook le Golf de Troyes la Cordelière en daar kun je met een kasteel nog de grandeur van weleer zien. Het dorp kreeg zelfs in 1815 een beroemde bezoeker want toen kwam Napoleon Bonaparte er met zijn troepen langs toen hij onderweg naar Parijs was.
In de tweede wereldoorlog werd door een bombardement een deel van het dorp verwoest. Maar er zijn nog tal van belangrijke monumenten te zien zoals de Église Saint-Jean-Baptiste. Maar tegenwoordig is het vooral de kaas die Chaource beroemd maakt en die kaasjes zijn verdraaid lekker. Dus nog een reden om er even te stoppen, mits je natuurlijk van kaas houdt. Als je ook nog brandstof voor de auto moet tanken dan kan dat als je het dorp binnenrijdt bij de plaatselijke supermarkt Atac.
Richting Tonnerre en la Fosse Dionne
Na Chaource slingert de D944 verder door een heuvelachtig landschap. De weg is over het algemeen vrij rustig en je passeert dorpen en gehuchten zoals Cussangy, Prusy, Coussegrey waar het lokale café-restaurant Le Coq au Vin goed bekend staat bij de lokale bevolking. Dus misschien een goed idee voor een lokale tussenstop.
Een paar kilometer verderop kom je de eerste wijngaarden van Tonnerre tegen en als je die ziet duikt de D944 omlaag richting het stadje dat aan het riviertje Armançon ligt. In Tonnerre ligt ook een station en toen onze zoon nog in Chablis woonde en werkte zijn wij hier wel vaker op de trein naar Parijs gestapt. Een rit van iets meer dan 1,5 uur. Mocht je eens wat langer in deze omgeving blijven dan kun je dus met de trein een dagje naar Parijs. Bij het station van Tonnerre zijn veel, gratis, parkeerplaatsen, Vanaf deze parking loop je ook zo de oude binnenstad in waar het nodige te zien valt. Naast tal van historische gebouwen en monumenten is er een bijzondere plek die je absoluut moet zien en dat is la Fosse Dionne.
Deze bijzondere plek is ooit de oorsprong van het stadje geweest. Hier borrelt water omhoog met gemiddeld 300 liter per seconde. In de 18e eeuw werd er een grote wasplaats omheen gebouwd die nu hartje stad ligt. De bron wordt gevoed door water uit het plateau rond Tonnerre en in het verleden zijn er diverse pogingen door duikers ondernomen om de gangen die de bron voeden te onderzoeken. Dat was niet makkelijk en resulteerde zelfs in een paar dodelijke ongevallen waarna het verboden werd om er te duiken en de toegangen tot de bron verder te onderzoeken. In een natte periode is het indrukwekkend om te zien hoe het water er met grote kracht uitstroomt.
Via de D965 naar Chablis
Als je bent uitgekeken in Tonnere dan volg je vanaf het centrum de richting van Auxerre en dan kom je vanzelf op de D965 terecht. Deze klimt eerst vrij stevig omhoog om vervolgens glooiend verder te gaan. Voor het dorp Fleys zie je dan de eerste wijngaarden verschijnen van de AOC Chablis. De vermaarde droge witte wijn van de chardonnaydruif.
Fleys is een dorpje van niks. Als je niet op tijd remt ben je er al bijna voorbij. De weg perst zich langs oude huizen. Het ziet er niet echt supermooi uit voor een wijndorp. Maar toch liggen hier diverse goede wijndomeinen. Onthoud deze plek dus om er eens bij een paar wijnboeren te gaan proeven. Je zult verrast zijn door de kwaliteit en de, in vergelijking met Chablis zelf, nog prettige prijzen.
Niet veel later rij je dwars door de wijngaarden naar Chablis waar je rechts voor je de beroemde wijngaarden van de grandcrus kunt zien liggen. Je kunt op een gegeven moment links af het dorp in. Maar vlak daarvoor zie je rechts 2 wegen. De eerste gaat naar het dorpje Colan en direct daarna zie je een smalle weg omhoog. Deze loopt pal langs de duurste grandcru van Chablis en dat is Les Clos. Als je daar omhoog rijdt kun je boven in het bos parkeren bij diverse picknickplaatsen. Het is ook een mooi vertrekpunt voor wandelingen in de wijngaarden van Chablis.
Als je naar het dorp zelf wilt dan volg je de borden richting centrum en laat je verrassen door dit leuke wijndorp. Welke verrassingen je er kunt tegenkomen? Dat vertel ik in het vervolg dat over ongeveer een week beschikbaar komt.
Binnenkort schrijf lees je dus hier het vervolg en vertel ik je meer over Chablis, met een paar nieuwe lekkere plekjes en 3 fantastische fietstochten die je ook met een e-bike kunt maken. Dé manier om deze leuke plaats en de omgeving te verkennen.
Camping Municipal, hotels en chambres d'hôtes bij Chablis
Ga je met een caravan of camper? De lokale camping Municipal is heel leuk en ligt prachtig net buiten het centrum en op loopafstand van winkels, restaurants en wijndomeinen. Er zijn ook een paar hotels en gîtes in Chablis die variëren van eenvoudig tot heel luxe. Ideaal voor een paar dagen of een lang weekend.
Tip! op zondagavond zijn veel restaurants in Chablis gesloten. Dus de restaurants die op zondag open zijn zitten snel vol. Wil je op zondagavond uit eten in het dorp? Dan is ruim van tevoren reserveren een aanrader! In de volgende aflevering zal ik je hier wat extra tips over geven.
Hallo Ruud, heb past geleden jouw boek gekocht, het is een kadootje geweldig om te lezen! We zijn 14 dg geleden op visite geweest bij mn moeder in Nyons ze verblijft daar tot september. Een schitterende plaats en omgeving.
Bonjour Ruud! Momenteel verblijven wij een week met ons gezin in Nantoux in de gîte én B&B van Domaine de la Combotte. Verheug me nu al op het diner bij ‘La table de Pauline’. Frankrijk binnendoor is uiteraard mee op reis, dank je wel voor alle inspiratie!