Mijn ervaringen met een E-bike in Frankrijk

Als je van fietsen houdt dan is Frankrijk een fantastisch land en dan hoef je echt geen wielrenner te zijn. In deze podcast en het bijbehorende blog deel ik je mijn ervaringen om Frankrijk te ontdekken met een Ebike. Het is meteen de aftrap voor een nieuwe serie verhalen met mijn ervaringen in Frankrijk, maar deze keer dus op een Ebike. Luister je mee?

Met een E-bike fietsen in Frankrijk

Nu ook mijn ervaringen met een E-bike in Frankrijk!

Als je mijn blogs, reisverhalen en ebooks volgt weet je dat ik tijdens mijn verblijven in Frankrijk graag op de fiets stap.

Tot een tijdje geleden deed ik dat op mijn trouwe Giant X1500.

De fiets die mij heel wat kilometers van het Franse land heeft laten zien. Er was echter wel altijd een maar. Ik ben op zich een goede fietser en een heuvel kan ik prima aan. Maar als ik in Frankrijk ben dan is dat meestal samen met Marian. Zij houdt ook van fietsen maar dan het liefst niet zo heuvelachtig.

Dat beperkte onze fietsvakanties meestal tot streken waar het lekker vlak of niet al te moeilijk fietsen is zoals:

 • De Loirestreek
 • Franse Atlantische kust
 • Vlakbij de Middellandse Zee
 • Het Canal du Midi
 • Noord-Frankrijk

Prachtige streken waar wij samen de mooiste fietstochten hebben gemaakt.

Maar ik wilde meer. En mijn ervaring met een eBike in de Vogezen was voor mij doorslaggevend. Alleen ik moest Marian nog overtuigen om haar Trek mountainbike in te ruilen voor een eBike. Ik wil niet zeggen dat het veel voeten in aarde heeft gehad maar ik heb toch behoorlijk wat moeite moeten doen om Marian te overtuigen 🙂

Met een eBike zou zij ook in het heuvelachtige binnenland en misschien zelfs in bergachtig gebied met mij mee kunnen. Wij zouden dus samen nog meer fiets-avonturen kunnen beleven in het prachtige binnenland van Frankrijk!

Volg mijn nieuwe serie “Met een ebike in Frankrijk”

Een E-bike hoeft niet suf, saai en grijs te zijn

Met een e-bike in Frankrijk

Het idee van een E-bike en om daarmee nog meer van Frankrijk te ontdekken liet mij niet los. Maar ik zag mij zelf eigenlijk nog helemaal niet op een E-bike rijden.

Voorwaarde voor mij was dan ook dat het absoluut geen suffe grijze saaie E-bike mocht worden en dat ik er ook op minder goed wegdek een behoorlijke actieradius mee zou hebben.

De fietsenmaker waar ik de Oostenrijks KTM kocht beloofde mij zelfs dat ik nu fluitend de Mont-Ventoux kan oprijden. Komt mooi uit omdat ik weet dat mijn zoon dat graag op zijn wielrenfiets ook nog eens wil. Kan ik mooi met hem meerijden en als eerste boven komen 🙂

Mijn zoektocht resulteerde dus in een fraaie E-bike waarmee ik inmiddels mijn eerste ervaringen in de Bourgogne, de Dordogne, langs de Loire en Atlantische kust heb opgedaan.

De eerste colletjes met een eBike

Ik wist wel dat ik er veel plezier aan zou gaan beleven maar Marian bleef sceptisch.

Echter… wij zijn net terug uit Frankrijk en hebben prachtige tochten met z’n tweetjes gemaakt. Marian heeft in de Dordogne zelfs haar eerste “enge en steile” afdaling gemaakt en een behoorlijk pittige klim overwonnen 🙂

In heuvelachtig gebied kan ik met de krachtige Bosch Performance Line CX middenmotor ongeveer 140 kilometer uit de voeten en Marian met de prettige Bosch Active Line motor zelfs ruim 200 kilometer. Capaciteit genoeg dus om een paar pittige hellingen te nemen.

Onze ervaringen ga ik de komende tijd als een compleet reisverhaal en uiteindelijk als een ebook publiceren op Frankrijk Binnendoor.  In dit artikel zal ik je alvast uit de doeken doen wat je kunt gaan verwachten.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat leden van Frankrijk Binnendoor te zijner tijd het bijbehorende ebook gratis kunnen downloaden en nog meer artikelen over deze reis kunnen lezen. Ben je nog geen lid? Meld je dan vandaag nog aan!

E-biken bij Chablis

Chablis, wijngaarden grand crus

Ik had een leuke trip uitgestippeld en vanuit Maastricht wilde ik weer eens ouderwets binnendoor naar het noorden van de Bourgogne. In de omgeving van het wijndorp Chablis kun je naast wijnproeven namelijk ook heerlijk fietsen.

Ik had een kilometer van het centrum van Chablis een mooie chambre-d’hôte geregeld. Een perfecte uitvalsbasis om fietstochten in de omgeving te maken. In totaal verbleef ik van zaterdag tot de volgende dinsdag in Chablis en maakte er 2 mooie fietstochten en een wandeling door de prestigieuze wijngaarden van de Grand Crus.

Uiteraard heb ik ook tips voor een bijzonder lekker etentje maar ik laat je ook kennismaken met een bijzondere manier om de wijngaarden van Chablis en omgeving te ontdekken.

Chablis is meer dan wijn

Verder kwam ik er achter dat 2 neven van een familie met bekende wijnmakers een ander pad op zijn gegaan en heel gedurfd een eigen bierbrouwerij in Chablis zijn gestart.

Ik bezocht hun brouwerij en sprak met ze. Binnenkort lees je alles over MADDAM, het bijzondere bier uit Chablis!

Ook ontmoette ik er een Belgisch koppel dat speciale wijntours per E-bike of met een elektrische scooter organiseert. En niet zomaar! Je wordt per GPS route door de wijngaarden geleid. Ook over E-Bike winetours zal ik je in een apart blog nog meer vertellen!

Met de E-bike op de grens van Lot en Dordogne.

Na 3 hele dagen in Chablis en omgeving ging ik naar de Dordogne.

Om precies te zijn zat ik vlakbij het leuke plaatsje Souillac in het departement Lot waar de rivier de Dordogne prachtig door het landschap slingert.  Ik verbleef er 5 hele dagen op het mooie en kleinschalige vakantiepark Domaine de Lanzac van France Comfort.

Vanuit een comfortabel en vrijstaand vakantiehuis maakte ik samen met Marian een paar prachtige tochten bij de Dordogne, die deels ook goed met een gewone fiets zijn te doen.

Verder ging ik weer eens op ontdekkingstocht in:

 • Sarlat,
 • Rocamadour
 • en Domme.

Ook deze ervaringen kun je binnenkort dag voor dag gaan volgen waarbij je een duizelingwekkende afdaling kunt meemaken naar de Dordogne maar ook voldoende inspiratie krijgt voor makkelijke, mooie en een moeilijke fietstocht in de omgeving van Domaine de Lanzac.

E-biken bij de monding van de Loire en Atlantische Oceaan

Ordaour sur Glane

Na ruim 5 dagen bij de Dordogne actief te zijn geweest reed ik door de Limousin naar de monding van de Loire. Een plek waar ik nog nooit eerder was geweest maar waar ik graag een deel van de route La Loire à Vélo wilde volgen.

Dichtbij Limoges onderbrak ik de rit voor een bezoek aan het bijzondere dorp Oradour-sur-Glane dat op het eind van de 2e wereldoorlog door de SS werd vernietigd en als een gruwelijk bewijs aan het bloedbad dat er plaatsvond nog steeds onaangetast is.

Na dit indrukwekkende bezoek reden wij binnendoor naar de eindbestemming St.Brevin.

Ik had er voor 8 dagen een luxe stacaravan gehuurd op de fraaie camping Les Pierres Couchées bij St.Brevin Les Pins. Een schot in de roos omdat ik er elke dag prachtige tochten heb kunnen maken variërend van 40 tot 70 kilometer.

Het is een vakantiedorp van het Franse Siblu (0.a. te boeken via Suncamp holidays) dat nog meer topcampings aan de Franse kust met luxe stacaravans en zwemparadijzen heeft. De meeste Siblu campings liggen vlakbij strand en zee.

Mijn ervaringen bij deze fraaie camping lees je binnenkort in een uitgebreide serie!

Fietsroutes en andere ervaringen

Ten zuiden van de monding van de Loire bij St.Brevin-les-Pins en St.Nazaire kun je de fietsroutes volgen van:

 • La Loire à Vélo,
 • VélOcean
 • en La Vélodyssee.

Het achterliggende binnenland heeft ook tal van rustige en autoluwe binnenwegen.

Ik ga je in mijn verhalen op FrankrijkBinnendoor ondermeer vertellen over mijn ervaringen in dit leuke vakantiegebied. Natuurlijk om er te fietsen maar ook over Pornic en andere leuke dorpen in de omgeving.

Op een zaterdag ben ik de hele dag in Nantes geweest en zal ik je mijn ervaringen verklappen over Les Machines de Île, de fraaie stad Nantes en een voortreffelijke lunch in de mooiste brasserie van Frankrijk!

Mijn eerste ervaringen met een goede E-bike

Met de e-bike bij de Dordogne

Ben je nieuwsgierig naar mijn ervaringen met een E-bike in Frankrijk?

Hou dan de komende tijd mijn blogs in de gaten. Nog beter is om je aan te melden als lid van Frankrijk Binnendoor Online omdat je dan altijd meteen op de hoogte bent van nieuwe series en artikelen voor leden.

Wat betreft mijn eerste ervaringen met mijn nieuwe E-bike kan ik kort zijn. Het heeft mijn stoutste verwachtingen veruit overtroffen.

Blij met een Bosch middenmotor

De keuze voor een fiets met een Bosch middenmotor blijkt een heel goede te zijn geweest. De fiets is daardoor heel stabiel en ligt perfect op de weg.

Ook is de souplesse van de Bosch Performance Line CX met maximum koppel van 75 nm werkelijk fantastisch. Het voordeel van deze motor is zonder twijfel het sportieve karakter. Met een accu van 500Wh lag mijn actieradius in behoorlijk heuvelachtig terrein gemiddeld tussen de 125 en 150 kilometer!

Ik had bijvoorbeeld met haakse bochten in een steile klim geen enkel probleem. Ik schat dat ik 95% van de circa 700 kilometer die ik heb gereden in de eco stand heb afgelegd.  Slechts af en toe heb ik de hulp  ingeroepen van de tour of sport stand.

Je kunt het je natuurlijk ook supermakkelijk maken. Dan gebruik je hoogste ondersteuningen van de motor maar dan zal je accugebruik ook verder toenemen.

De fiets van Marian beschikt over een Bosch Active Line motor eveneens met een accu van 500WH. Deze heeft een maximum koppel in de turbostand van 50 nm en een actieradius van circa 235 kilometer!  Tijdens de ritten heuvel en berg op en af kwam de actieradius toch nog op een mooie 175 kilometer uit.

De conclusie:

Met een E-bike in de Bourgogne

Marian is nu ook enthousiast en heeft inmiddels ervaren wat de voordelen zijn om met een e-Bike in Frankrijk te fietsen:

 • wij maken meer kilometers dan met onze gewone fietsen
 • voorheen fietsten wij afstanden van circa 40 km. Nu tussen de 50 en 80 km!
 • wij zien en ontdekken veel meer
 • zijn zelfs na een lange rit niet meer bekaf
 • wij maken nu probleemloos prachtige tochten zelfs bergop

Met een e-bike wordt heuvel op trappen extra leuk. En omdat je met een e-bike makkelijker grotere afstanden aflegt zul je ervaren dat je meer kilometers gaat maken en dus meer van de omgeving gaat ontdekken.  Het is ook een prima oplossing als jezelf een goede fietser bent maar je partner niet of minder. Hij of zij kan dan toch makkelijk met je meekomen.

Heb je zelf nog geen e-bike? Geen nood. Op steeds meer plaatsen in Frankrijk kun je tegenwoordig voor een redelijk bedrag een e-bike huren. Een goede mogelijkheid om het uit te proberen. Wie weet besluit je dan net als wij om er zelf ook een aan te schaffen!

Door de e-bikes is er weer een compleet nieuwe dimensie ontstaan in mijn ontdekkingstochten door Frankrijk en natuurlijk ga ik daar over schrijven en meer podcasts publiceren

Wil je meer weten over mijn ervaringen bij Chablis, in de Dordogne en bij de monding van de Loire? Volg dan mijn speciale serie “Met een ebike in Frankrijk” waarin ik je dag voor dag mijn belevenissen en ervaringen vertel.

Podcast wijngaarden in de Loirestreek

Oh ja….

Ik heb ook nog even gezocht of er al reisaanbieders zijn met georganiseerde E-bike vakanties in Frankrijk. En die zijn er! Kijk maar eens bij SNP Natuurreizen van de ANWB!

Dit lazen en luisterden anderen ook: